Smoothie z buraków i jabłek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smoothie z buraków i jabłek

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

25

heart
528 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

906 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Owoce dokładnie umyj i obierz. Wszystko pokrój na mniejsze części, kawałki buraczków sparz.

Smoothie z buraków i jabłek - Krok 1

Krok 2

Składniki wrzucaj porcjami do blendera.

Smoothie z buraków i jabłek - Krok 2

Krok 3

Wlej trochę wody i miksuj na gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz napój wodą, dopraw sokiem z cytryny.

Smoothie z buraków i jabłek - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Dariusz Dominikowski

    Dariusz Dominikowski , 24.11.2019

    Wyszło smaczne ale zamiast malin dodałem soku z malin taki akurat się trafił pod rękę. Mnóstwo witamin dla zdrowia. Blender trochę nie dawał rady bo nie za duży ale efekt bardzo pozytywny.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smoothie z buraków i jabłek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faszerowane muszle
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smoothie z buraków i jabłekSmoothie z buraków i jabłek

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Smoothie to fit napój ze zblendowanych owoców, warzyw oraz niewielkiej ilości wody lub soku owocowego. Stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznych, wyciskanych soków. W dietetycznym smoothie pozostaje bowiem cały miąższ, błonnik i składniki odżywcze. Możesz dobierać do niego swoje ulubione lekkie składniki. W poniższym przepisie proponujemy użycie buraków, które nadadzą całości wyrazistego koloru. Ich delikatna słodycz świetnie skomponuje się ze smakiem jabłek, malin, marchewki oraz bananów. Pomarańcze natomiast dodadzą napojowi lekko kwaśnego i orzeźwiającego posmaku. Na początek twarde marchewki i buraki sparz albo krótko podgotuj na parze. Następnie wrzuć do blendera, a pozostałe składniki dodawaj porcjami. Jeśli posiadasz bardzo mocny blender, możesz pominąć krok związany z podgotowywaniem produktów. Rozcieńcz smoothie wodą. Dodaj kilka kostek lodu, jeśli chcesz, by napój był bardzo zimny. Na koniec dopraw sokiem z cytryny lub limonki. Podawaj smoothie z buraków i jabłek w wysokich szklankach – tak napój będzie prezentował się najlepiej.