Smoothie z buraków i jabłek

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia*** | 195 Kcal | |
Tłuszcz | 1 g | 1 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 0.2 g | 1 % |
Węglowodany | 42 g | 16 % |
w tym cukry | 16 g | 18 % |
Błonnik | 11 g | - |
Białko | 4 g | 8 % |
Sól | 0.3 g | 4 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 428 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Owoce dokładnie umyj i obierz. Wszystko pokrój na mniejsze części, kawałki buraczków sparz.
- Krok 2Składniki wrzucaj porcjami do blendera.
- Krok 3Wlej trochę wody i miksuj na gładką konsystencję. W razie potrzeby rozcieńcz napój wodą, dopraw sokiem z cytryny.

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Smoothie to fit napój ze zblendowanych owoców, warzyw oraz niewielkiej ilości wody lub soku owocowego. Stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznych, wyciskanych soków. W dietetycznym smoothie pozostaje bowiem cały miąższ, błonnik i składniki odżywcze. Możesz dobierać do niego swoje ulubione lekkie składniki. W poniższym przepisie proponujemy użycie buraków, które nadadzą całości wyrazistego koloru. Ich delikatna słodycz świetnie skomponuje się ze smakiem jabłek, malin, marchewki oraz bananów. Pomarańcze natomiast dodadzą napojowi lekko kwaśnego i orzeźwiającego posmaku. Na początek twarde marchewki i buraki sparz albo krótko podgotuj na parze. Następnie wrzuć do blendera, a pozostałe składniki dodawaj porcjami. Jeśli posiadasz bardzo mocny blender, możesz pominąć krok związany z podgotowywaniem produktów. Rozcieńcz smoothie wodą. Dodaj kilka kostek lodu, jeśli chcesz, by napój był bardzo zimny. Na koniec dopraw sokiem z cytryny lub limonki. Podawaj smoothie z buraków i jabłek w wysokich szklankach – tak napój będzie prezentował się najlepiej.