Pierś z indyka pod warzywną pierzynką
łatwe
152 osoby zapisały

Składniki
320 gramów
1.2 kilograma
4 sztuki
8 sztuk
200 gramów
2 sztuki
4 łyżki
80 gramów
4 łyżki
8 łyżeczek
2 łyżeczki
4 łyżeczki
4 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na grubej tarce, dodaj koncentrat pomidorowy, miód i podsmaż na patelni na oleju rzepakowym. Dodaj tymianek i wymieszaj.

Krok 2
Pierś z indyka przykryj lekko twardymi warzywami, posyp serem mozzarella i upiecz w piekarniku (175 st. C / 15-18 min.)

Krok 3
Obgotowane ziemniaki pokrój w plastry i upiecz w piekarniku. Pod koniec pieczenia posyp kminkiem.

Krok 4
Podawaj z mizerią z jogurtem naturalnym.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku, witaminy B1, miedzi, witamina B2, witaminy B12, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyny, folianów.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej