Pierś z indyka pod warzywną pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z indyka pod warzywną pierzynką

Autor: mgr inż. Paulina Gąsiewska

ratingratingratingratingrating

5

heart
275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1.2 kilograma

4 sztuki

8 sztuk

200 gramów

2 sztuki

4 łyżki

80 gramów

4 łyżki

8 łyżeczek

2 łyżeczki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na grubej tarce, dodaj koncentrat pomidorowy, miód i podsmaż na patelni na oleju rzepakowym. Dodaj tymianek i wymieszaj.

Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - Krok 1

Krok 2

Pierś z indyka przykryj lekko twardymi warzywami, posyp serem mozzarella i upiecz w piekarniku (175 st. C / 15-18 min.)

Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - Krok 2

Krok 3

Obgotowane ziemniaki pokrój w plastry i upiecz w piekarniku. Pod koniec pieczenia posyp kminkiem.

Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - Krok 3

Krok 4

Podawaj z mizerią z jogurtem naturalnym.

Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - Krok 4
mgr inż. Paulina  Gąsiewska

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, cynku, witaminy B1, miedzi, witamina B2, witaminy B12, witaminy C, witaminy A, witaminy E, witaminy B6, niacyny, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z indyka pod warzywną pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej