Indyk pieczony z ryżem

brązowym

Autor: dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

ratingratingratingratingrating

8

115 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
2 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

205 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

80 gramów

1 pęczek

4 sztuki

8 łyżek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj pierś z indyka i osusz. Dodaj do przyprawy Knorr Naturalnie Smaczne „Tagliatelle z kurczakiem” odrobinę wody i 1 łyżeczkę oliwy. Wymieszaj.

Indyk pieczony z ryżem - Krok 1

Krok 2

Następnie natrzyj nią pierś z indyka, włóż do naczynia żaroodpornego i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Po godzinie wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.

Indyk pieczony z ryżem - Krok 2

Krok 3

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj surówkę: umyj warzywa, delikatnie porwij liście sałaty i pokrój pomidora na małe cząstki, dodaj oliwki.

Indyk pieczony z ryżem - Krok 3

Krok 4

Następnie połącz łyżkę oliwy z oliwek z sosem sałatkowym „Włoski z suszonymi pomidorami” - Knorr Naturalnie Smaczne.

Indyk pieczony z ryżem - Krok 4

Krok 5

Polej nim surówkę i delikatnie wymieszaj. Pieczoną pierś z indyka podawaj z ryżem, brzoskwinią i surówką. Gotowe danie podawaj posypane siekaną natką pietruszki

Indyk pieczony z ryżem - Krok 5
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, niacyny, tiaminy, folianów, żelaza, ryboflawiny, witaminy D, B6 A, C, E.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk pieczony z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk pieczony z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk pieczony z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk pieczony z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk pieczony z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk pieczony z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk pieczony z ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk pieczony z ryżemIndyk pieczony z ryżem

Pysznie, różnorodnie, a na dodatek zdrowo? Oto pieczony indyk z brązowym ryżem i surówką z sałaty i pomidora. Jest tu wszystko, czego potrzebuje nasz organizm: białko, witaminy, składniki mineralne, błonnik i węglowodany złożone.

Dla kogo? Dla tych, którzy chcą się przekonać, że to, co zdrowe, może być naprawdę smaczne! Indyk – soczysty i idealnie doprawiony. Surówka – aromatyczna, pachnąca warzywami. Jeszcze tylko ryż i brzoskwinia – na dodatek w syropie!

Na zdrowie! Przygotowując ten posiłek, możesz być z siebie dumny! Wprowadzisz do diety składniki polecane przez ekspertów. W Piramidzie Zdrowego Żywienia opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe znajdują się na samym dole, co świadczy o ich korzystnym wpływie na nasz organizm. Dzięki pomidorom, sałacie i natce pietruszki, z których przygotujemy surówkę, zapewnimy sobie 45,9% dziennego zapotrzebowana na potas. Ten posiłek wyjdzie Ci na zdrowie!

Czy wiesz, że? Jeśli przygotujesz indyka pieczonego z brązowym ryżem i surówką według tego przepisu, dostarczysz organizmowi 27,1% dziennego zapotrzebowania na błonnik.