Dania z indyka - przepisy na potrawy z indykiem | Przepisy.pl pixel

Potrawy z Indyka

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z indykiemDania z indykiem

Najpopularniejsze dania mięsne to te z wieprzowiny czy kurczaka. Jeśli jednak masz ochotę na coś innego – wypróbuj kilku z poniższych przepisów na potrawy z indykiem. Ten rodzaj drobiu trafił do Polski z Ameryki Północnej już w XVI wieku. Do dziś na amerykańskich stołach podczas Święta Dziękczynienia królują pieczone indyki, ale to niejedyny sposób na przyrządzenie tego mięsa. Można je również dusić, smażyć, gotować oraz grillować. Indyk nie wymaga długiej obróbki termicznej. Musisz wręcz uważać, by nie przesadzić z jego smażeniem czy pieczeniem, bo może sprawić to, że mięso będzie zbyt twarde. Smak indyka charakteryzuje się delikatnością, a jeśli jest dobrze przygotowany: również soczystością oraz kruchością. Z tego też powodu mięso to świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Możesz podawać je z dodatkami ziołowymi, pikantnymi, łagodnymi, a nawet słodkimi. Indyk doskonale komponuje się z owocami – sprawdź, jak go przyrządzić z dodatkiem: jabłek, gruszek, pomarańczy lub ananasów, a nawet zaserwuj go ze słodkimi sosami, na przykład czekoladowym czy miodowym. Wybornie smakuje również z konfiturą z żurawiny lub śliwek. Z indyka wykonasz większość klasycznych dań mięsnych: od kotletów, pulpetów, pasztetów, po gulasze, pieczenie czy sałatki z dodatkiem mięsa. Najczęściej do przyrządzenia dań wykorzystuje się filety z piersi indyka, udźce, lecz także piecze się indyka w całości. Jeśli zdecydujesz się na taką wersję, użyj do pieczenia rękawa kuchennego. Dzięki zatrzymanym w środku płynom, mięso pozostanie soczyste, delikatne oraz aromatyczne. W sezonie letnim wprowadź koniecznie indyka do swojego repertuaru popisowych dań z grilla. Będzie dobrą alternatywą dla kiełbas i karkówki. Sprawdź nasze przepisy i podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych potraw. Chrupiące paluszki z indyka z miodowo musztardowym sosem i grillowaną kukurydzą, pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków, sznycel podawany z konfiturą z żurawiny, a może jeszcze coś innego? Jakie mięsne danie dziś wybierzesz?