Potrawy z Indyka
129 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (129) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej
Dania z indykiem
Najpopularniejsze dania mięsne to te z wieprzowiny czy kurczaka. Jeśli jednak masz ochotę na coś innego – wypróbuj kilku z poniższych przepisów na potrawy z indykiem. Ten rodzaj drobiu trafił do Polski z Ameryki Północnej już w XVI wieku. Do dziś na amerykańskich stołach podczas Święta Dziękczynienia królują pieczone indyki, ale to niejedyny sposób na przyrządzenie tego mięsa. Można je również dusić, smażyć, gotować oraz grillować. Indyk nie wymaga długiej obróbki termicznej. Musisz wręcz uważać, by nie przesadzić z jego smażeniem czy pieczeniem, bo może sprawić to, że mięso będzie zbyt twarde. Smak indyka charakteryzuje się delikatnością, a jeśli jest dobrze przygotowany: również soczystością oraz kruchością. Z tego też powodu mięso to świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Możesz podawać je z dodatkami ziołowymi, pikantnymi, łagodnymi, a nawet słodkimi. Indyk doskonale komponuje się z owocami – sprawdź, jak go przyrządzić z dodatkiem: jabłek, gruszek, pomarańczy lub ananasów, a nawet zaserwuj go ze słodkimi sosami, na przykład czekoladowym czy miodowym. Wybornie smakuje również z konfiturą z żurawiny lub śliwek. Z indyka wykonasz większość klasycznych dań mięsnych: od kotletów, pulpetów, pasztetów, po gulasze, pieczenie czy sałatki z dodatkiem mięsa. Najczęściej do przyrządzenia dań wykorzystuje się filety z piersi indyka, udźce, lecz także piecze się indyka w całości. Jeśli zdecydujesz się na taką wersję, użyj do pieczenia rękawa kuchennego. Dzięki zatrzymanym w środku płynom, mięso pozostanie soczyste, delikatne oraz aromatyczne. W sezonie letnim wprowadź koniecznie indyka do swojego repertuaru popisowych dań z grilla. Będzie dobrą alternatywą dla kiełbas i karkówki. Sprawdź nasze przepisy i podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych potraw. Chrupiące paluszki z indyka z miodowo musztardowym sosem i grillowaną kukurydzą, pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków, sznycel podawany z konfiturą z żurawiny, a może jeszcze coś innego? Jakie mięsne danie dziś wybierzesz?