Dania z indyka - przepisy na potrawy z indykiem | Przepisy.pl pixel

Potrawy z Indyka

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (5)

Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

215

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Cukinia zapiekana w piekarniku
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Już dziś zaproś cukinię do swojej kuchni i wykorzystaj jej potencjał! To smaczne warzywo urozmaic...
Zapiekanka makaronowa z brokułami i grillowanym indykiem
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka makaronowa z indykiem i brokułami to doskonały pomysł na szybki i pyszny obiad. Jeśli...
Tradycyjny indyk po francusku
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wstaw brytfannę do piekarnika i nagrzej go do temperatury 180°C, tak by naczynie także się nagrza...
Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Danie z tego przepisu powinno przypaść do gustu fanom nieoczywistych połączeń smakowych. Masz och...

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dania z indykiemDania z indykiem

Najpopularniejsze dania mięsne to te z wieprzowiny czy kurczaka. Jeśli jednak masz ochotę na coś innego – wypróbuj kilku z poniższych przepisów na potrawy z indykiem. Ten rodzaj drobiu trafił do Polski z Ameryki Północnej już w XVI wieku. Do dziś na amerykańskich stołach podczas Święta Dziękczynienia królują pieczone indyki, ale to niejedyny sposób na przyrządzenie tego mięsa. Można je również dusić, smażyć, gotować oraz grillować. Indyk nie wymaga długiej obróbki termicznej. Musisz wręcz uważać, by nie przesadzić z jego smażeniem czy pieczeniem, bo może sprawić to, że mięso będzie zbyt twarde. Smak indyka charakteryzuje się delikatnością, a jeśli jest dobrze przygotowany: również soczystością oraz kruchością. Z tego też powodu mięso to świetnie komponuje się z wieloma składnikami. Możesz podawać je z dodatkami ziołowymi, pikantnymi, łagodnymi, a nawet słodkimi. Indyk doskonale komponuje się z owocami – sprawdź, jak go przyrządzić z dodatkiem: jabłek, gruszek, pomarańczy lub ananasów, a nawet zaserwuj go ze słodkimi sosami, na przykład czekoladowym czy miodowym. Wybornie smakuje również z konfiturą z żurawiny lub śliwek. Z indyka wykonasz większość klasycznych dań mięsnych: od kotletów, pulpetów, pasztetów, po gulasze, pieczenie czy sałatki z dodatkiem mięsa. Najczęściej do przyrządzenia dań wykorzystuje się filety z piersi indyka, udźce, lecz także piecze się indyka w całości. Jeśli zdecydujesz się na taką wersję, użyj do pieczenia rękawa kuchennego. Dzięki zatrzymanym w środku płynom, mięso pozostanie soczyste, delikatne oraz aromatyczne. W sezonie letnim wprowadź koniecznie indyka do swojego repertuaru popisowych dań z grilla. Będzie dobrą alternatywą dla kiełbas i karkówki. Sprawdź nasze przepisy i podziel się z nami swoją opinią na temat proponowanych potraw. Chrupiące paluszki z indyka z miodowo musztardowym sosem i grillowaną kukurydzą, pieczony indyk w całości z farszem ze słodkich ziemniaków, sznycel podawany z konfiturą z żurawiny, a może jeszcze coś innego? Jakie mięsne danie dziś wybierzesz?