Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

2024 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

332 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

200 gramów

10 gramów

3 łyżki

5 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Następnie pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 1

Krok 2

Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 2

Krok 3

Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij. W środek włóż kawałek sera oraz jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 3

Krok 4

Mięso panieruj w Fix Nuggetsy Knorr według wskazówek z opakowania, po czym obsmaż na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 4

Krok 5

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy połącz z ketchupem, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, a następnie sos z opakowania Fix Knorr.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 5

Krok 6

Kotleciki podawaj z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • sebo TriweT

    sebo TriweT , 29.04.2019

    Bardzo smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marzena adamczewska

    marzena adamczewska , 02.02.2016

    lubię tego typu smaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Agnieszka

    Aga Agnieszka , 17.05.2015

    doskonale

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kotleciki z kalafiora
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowymKotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

Danie z tego przepisu powinno przypaść do gustu fanom nieoczywistych połączeń smakowych. Masz ochotę przygotować na obiad lub kolację coś nietypowego? Wypróbuj nasz przepis na kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym. Do przygotowania kotlecików będziesz potrzebować mięsa z piersi indyka – umytego i oczyszczonego z błonek i żyłek, a następnie pokrojonego w plastry. Tak przygotowane mięso nadziewa się kawałkami sera pleśniowego camembert oraz suszonymi śliwkami, a następnie dokładnie zawija, panieruje i smaży na patelni. Akcentem, który wyróżnia tę potrawę, jest oryginalny, lekko pikantny sos. Przygotujesz go na bazie soku pomarańczowego i ketchupu, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Aby rozpuścić czekoladę, skorzystaj z metody kąpieli wodnej – umieść ją w misce ustawionej nad wrzącą wodą i czekaj, aż pod wpływem ciepła zmieni konsystencję. Kotleciki podawaj na gorąco, polane sosem czekoladowym, z dodatkiem opiekanych ziemniaków lub gotowanego ryżu. Danie możesz udekorować listkami świeżej kolendry. Koniecznie sprawdź ten przepis.