Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

2086 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

406 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

200 gramów

10 gramów

3 łyżki

5 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Następnie pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 1

Krok 2

Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 2

Krok 3

Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij. W środek włóż kawałek sera oraz jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 3

Krok 4

Mięso panieruj w Fix Knorr według wskazówek z opakowania, po czym obsmaż na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 4

Krok 5

Kotleciki podawaj z opiekanymi ziemniakami i ketchupem.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • sebo TriweT

    sebo TriweT , 29.04.2019

    Bardzo smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marzena adamczewska

    marzena adamczewska , 02.02.2016

    lubię tego typu smaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Agnieszka

    Aga Agnieszka , 17.05.2015

    doskonale

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowymKotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

Danie z tego przepisu powinno przypaść do gustu fanom nieoczywistych połączeń smakowych. Masz ochotę przygotować na obiad lub kolację coś nietypowego? Wypróbuj nasz przepis na kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym. Do przygotowania kotlecików będziesz potrzebować mięsa z piersi indyka – umytego i oczyszczonego z błonek i żyłek, a następnie pokrojonego w plastry. Tak przygotowane mięso nadziewa się kawałkami sera pleśniowego camembert oraz suszonymi śliwkami, a następnie dokładnie zawija, panieruje i smaży na patelni. Akcentem, który wyróżnia tę potrawę, jest oryginalny, lekko pikantny sos. Przygotujesz go na bazie soku pomarańczowego i ketchupu, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Aby rozpuścić czekoladę, skorzystaj z metody kąpieli wodnej – umieść ją w misce ustawionej nad wrzącą wodą i czekaj, aż pod wpływem ciepła zmieni konsystencję. Kotleciki podawaj na gorąco, polane sosem czekoladowym, z dodatkiem opiekanych ziemniaków lub gotowanego ryżu. Danie możesz udekorować listkami świeżej kolendry. Koniecznie sprawdź ten przepis.