Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

heart
2089 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

411 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

200 gramów

10 gramów

3 łyżki

5 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Następnie pokrój w plastry o grubości 1 centymetra.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 1

Krok 2

Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 2

Krok 3

Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij. W środek włóż kawałek sera oraz jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 3

Krok 4

Mięso panieruj w Fix Knorr według wskazówek z opakowania, po czym obsmaż na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 4

Krok 5

Kotleciki podawaj z opiekanymi ziemniakami i ketchupem.

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • sebo TriweT

    sebo TriweT , 29.04.2019

    Bardzo smaczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marzena adamczewska

    marzena adamczewska , 02.02.2016

    lubię tego typu smaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Agnieszka

    Aga Agnieszka , 17.05.2015

    doskonale

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowymKotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

Danie z tego przepisu powinno przypaść do gustu fanom nieoczywistych połączeń smakowych. Masz ochotę przygotować na obiad lub kolację coś nietypowego? Wypróbuj nasz przepis na kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym. Do przygotowania kotlecików będziesz potrzebować mięsa z piersi indyka – umytego i oczyszczonego z błonek i żyłek, a następnie pokrojonego w plastry. Tak przygotowane mięso nadziewa się kawałkami sera pleśniowego camembert oraz suszonymi śliwkami, a następnie dokładnie zawija, panieruje i smaży na patelni. Akcentem, który wyróżnia tę potrawę, jest oryginalny, lekko pikantny sos. Przygotujesz go na bazie soku pomarańczowego i ketchupu, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Aby rozpuścić czekoladę, skorzystaj z metody kąpieli wodnej – umieść ją w misce ustawionej nad wrzącą wodą i czekaj, aż pod wpływem ciepła zmieni konsystencję. Kotleciki podawaj na gorąco, polane sosem czekoladowym, z dodatkiem opiekanych ziemniaków lub gotowanego ryżu. Danie możesz udekorować listkami świeżej kolendry. Koniecznie sprawdź ten przepis.