Kotleciki mielone z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki mielone z indyka

Autor: Joanna Cz.

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

7 łyżek

0.5 szklanki

1 szczypta

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Dodać pokrojony drobno ząbek czosnku i chwilę dusić razem. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 2

3 łyżki płatków owsianych zalać gorącą wodą, zostawić chwilę do namoczenia, odcisnąć, ostudzić.

Krok 3

Do mięsa mielonego dodać cebulę, płatki owsiane odciśnięte i 4 łyżki płatków suchych, jajko, musztardę i wszystkie przyprawy. Wszystko wyrobić na jednolitą masę i uformować małe kotleciki.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra - dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej kotleciki. Piec 40 minut.

Krok 5

Mieszankę sałat przełożyć do miski, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka i pomidora pokrojonego w ósemki. Sos sałatkowy wsypać do słoiczka, dodać 2 łyżki wody i ocet winny, dobrze wymieszać. Dodać 3 łyżki oliwy, znowu wymieszać. Polać sałatkę.

Krok 6

Gorące kotleciki podawać z sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej