
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
7 łyżek
0.5 szklanki
1 szczypta
3 łyżki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Dodać pokrojony drobno ząbek czosnku i chwilę dusić razem. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 2
3 łyżki płatków owsianych zalać gorącą wodą, zostawić chwilę do namoczenia, odcisnąć, ostudzić.
Krok 3
Do mięsa mielonego dodać cebulę, płatki owsiane odciśnięte i 4 łyżki płatków suchych, jajko, musztardę i wszystkie przyprawy. Wszystko wyrobić na jednolitą masę i uformować małe kotleciki.
Krok 4
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra - dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej kotleciki. Piec 40 minut.
Krok 5
Mieszankę sałat przełożyć do miski, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka i pomidora pokrojonego w ósemki. Sos sałatkowy wsypać do słoiczka, dodać 2 łyżki wody i ocet winny, dobrze wymieszać. Dodać 3 łyżki oliwy, znowu wymieszać. Polać sałatkę.
Krok 6
Gorące kotleciki podawać z sałatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej