Kotleciki mielone z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki mielone z indyka

Autor: Joanna Cz.

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

7 łyżek

0.5 szklanki

1 szczypta

3 łyżki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Dodać pokrojony drobno ząbek czosnku i chwilę dusić razem. Odstawić do ostygnięcia.

Krok 2

3 łyżki płatków owsianych zalać gorącą wodą, zostawić chwilę do namoczenia, odcisnąć, ostudzić.

Krok 3

Do mięsa mielonego dodać cebulę, płatki owsiane odciśnięte i 4 łyżki płatków suchych, jajko, musztardę i wszystkie przyprawy. Wszystko wyrobić na jednolitą masę i uformować małe kotleciki.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra - dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na niej kotleciki. Piec 40 minut.

Krok 5

Mieszankę sałat przełożyć do miski, dodać pokrojonego w półplasterki ogórka i pomidora pokrojonego w ósemki. Sos sałatkowy wsypać do słoiczka, dodać 2 łyżki wody i ocet winny, dobrze wymieszać. Dodać 3 łyżki oliwy, znowu wymieszać. Polać sałatkę.

Krok 6

Gorące kotleciki podawać z sałatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki mielone z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej