Placki drobiowe z kaszą gryczaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki drobiowe z kaszą gryczaną

Autor: Martyna Opara

ratingratingratingratingrating

2

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1.5 szklanki

1 opakowanie

2 łyżeczki

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę gotujemy na sypko w 3 szklankach wody. Można ugotować ją wcześniej i odstawić do wystudzenia.

Krok 2

W misce przygotowujemy mięso mielone, kaszę, jaja oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy by składniki równomiernie się rozmieściły.

Krok 3

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łyżką nakładamy porcje, formując okrągłe placki (16 sztuk). Na wierzch każdego placka rozsypujemy żółty ser.

Krok 4

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.

Krok 5

Podajemy z ulubionym sosem i lekką sałatką.

1

Opinie o przepisie

  • Dominika

    Dominika , 21.11.2019

    Super przepis, prosty, szybki, smaczny:) W sam raz na jutrzejszy obiad:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki drobiowe z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki drobiowe z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki drobiowe z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki drobiowe z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki drobiowe z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki drobiowe z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki drobiowe z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki drobiowe z kaszą gryczaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej