Pieczarki nadziewane mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym

Autor: Kinga Borowska

ratingratingratingratingrating

41

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

312 osób wydrukowało

Pobierz pdf

520 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

5 łyżek

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nóżki pieczarek odłamać. Dokładnie umyć i osuszyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 2

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Krok 3

Mięso mielone przełożyć do miski dodać przyprawę do mielonego, majeranek. szczyptę chilli i doprawić solą i pieprzem.

Krok 4

Mięso dorzucić do podsmażonej cebuli. Smażyć dopóki nie będzie surowe. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przecier pomidorowy. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.

Krok 5

Tak przygotowanym mięsem nadziewać oprószoną solą pieczarki. Posypać z wierzchu mozzarellą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-30 minut.

1

Opinie o przepisie

  • Anna Mucha

    Anna Mucha , 05.12.2021

    Faszerowne pieczarki są przepyszne! Zrezygnowałabym ze smażenia na oleju na rzecz maślanego posmaku, zamieniłabym olej na prawdziwe swojskie masełko :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki nadziewane mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki nadziewane mięsem mielonymPieczarki nadziewane mięsem mielonym

Oto przekąska dobrze nadziana! Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to prosta, ale efektowna i bardzo smaczna potrawa. Trudno znaleźć osobę, która nie skusi się, chociaż na jedną porcję. Musimy jednak uprzedzić: pieczarki z mięsem mielonym potrafią wciągnąć, więc lepiej od razu przewidzieć dokładki.

Dla kogo? Pieczarki być może wyglądają niepozornie, ale z dobrze przyprawionym nadzieniem zamieniają się w danie, którym możesz pochwalić się wszystkim osobom, które do tej pory wątpiły w twoje umiejętności kulinarne. W przepisie na pieczarki nadziewane mięsem mielonym wszystko wyjaśniamy krok po kroku, więc na pewno sobie poradzisz.

Na jaką okazję? Pieczarki nadziewane mielonym ogą wystąpić na stole w charakterze głównego dania, choć dobrze jest wtedy podawać je w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw i pieczywa. Pieczarki faszerowane mięsem to niezawodny sposób na ciepłą kolację albo imprezowy poczęstunek. Gdy znajomi wpadają na pogaduchy, nie musisz spędzać w kuchni połowy dnia na przygotowaniach do wystawnej uczty.

Czy wiesz, że? Właściwie zrobione zakupy są kluczowym elementem tego dania. Duże pieczarki faszerowane mięsem mielonym nie tylko prezentują się lepiej, ale też znacznie ułatwiają cały proces przygotowania potrawy. W małych kapeluszach zmieścisz niewiele farszu, a nie o to chodzi! Poza tym wybieraj świeże grzyby o jasnym kolorze, bez przebarwień.

Dla urozmaicenia: Nie wyrzucaj grzybowych nóżek. Pokrój je drobno i dodaj do mięsnego nadzienia do pieczarek faszerowanych mielonym. Mozzarellę możesz zastąpić żółtym serem. W wersji wegetariańskiej farsz na pieczarki nadziewane przygotuj z ugotowanych na twardo jajek albo pomidorów