Azjatyckie wege gołąbki z kapusty włoskiej
średnie
98 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
0.5 opakowania
1 opakowanie
5 łyżek
4 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
2 szczypty
0.5 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżeczki
8 łyżek
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj farsz do gołąbków: zamarynuj tofu w 3 łyżkach sosu sojowego, 2 łyżkach masła orzechowego, świeżym czosnku. Ugotuj fasolkę al dente. Ugotuj ryż. Poczekaj aż ryż wystygnie, następnie wymieszaj z tofu w marynacie. Do całości dodaj pół papryczki chilli, fasolkę szparagową oraz przyprawę do mięsa mielonego. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na masełku. Dodaj do farszu. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Kapustę umyj i sparz w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Pierwsze liście wyrzuć, bo mogą mieć za dużo goryczki. Na każdy liść nałóż po 2 łyżki farszu. Następnie wrzuć gołąbki na 20 minut do parowaru, a potem na pół godziny do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Krok 3
W między czasie przygotuj sos orzechowy. Do miseczki daj 3 łyżki masła orzechowego, łyżkę sosu sojowego, łyżkę syropu klonowego, suszone chilli i czosnek, sok z limonki oraz letnią wodę. Sos wymieszaj. Upieczone gołąbki polej sosem orzechowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej