Azjatyckie wege gołąbki z kapusty włoskiej
średnie
98 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
0.5 opakowania
1 opakowanie
5 łyżek
4 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
2 szczypty
0.5 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
2 łyżeczki
8 łyżek
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj farsz do gołąbków: zamarynuj tofu w 3 łyżkach sosu sojowego, 2 łyżkach masła orzechowego, świeżym czosnku. Ugotuj fasolkę al dente. Ugotuj ryż. Poczekaj aż ryż wystygnie, następnie wymieszaj z tofu w marynacie. Do całości dodaj pół papryczki chilli, fasolkę szparagową oraz przyprawę do mięsa mielonego. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na masełku. Dodaj do farszu. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Kapustę umyj i sparz w gorącej, ale nie wrzącej wodzie. Pierwsze liście wyrzuć, bo mogą mieć za dużo goryczki. Na każdy liść nałóż po 2 łyżki farszu. Następnie wrzuć gołąbki na 20 minut do parowaru, a potem na pół godziny do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
Krok 3
W między czasie przygotuj sos orzechowy. Do miseczki daj 3 łyżki masła orzechowego, łyżkę sosu sojowego, łyżkę syropu klonowego, suszone chilli i czosnek, sok z limonki oraz letnią wodę. Sos wymieszaj. Upieczone gołąbki polej sosem orzechowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej