Wegetariańskie pasty do pieczywa
Pasty do pieczywa popularne są nie tylko wśród wegetarian. Jednak to właśnie w kuchni wegetariańskiej wykorzystuje się je najczęściej. Pasta z jajek czy z fasoli to jedne z najpopularniejszych, ale możliwości ich przygotowania są niemal nieograniczone. Pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana łączą w sobie delikatny smak tego warzywa z papryczką chili, czosnkiem i kolendrą. Świetnie pasuje do nich dodatek sezamu albo pestek słonecznika, który kremowej paście nadaje chrupkości i urozmaica jej konsystencję. Kanapki wegetariańskie, ozdobione dodatkowo kiełkami i orzeszkami, prezentują się na talerzu bardzo apetycznie. Łatwo je urozmaicić, np. rzeżuchą albo szczypiorkiem. Pasty z warzyw strączkowych także mogą stanowić oryginalny dodatek do chleba czy bułek. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom zwykła fasola zyskuje zupełnie inny smak. Można to sprawdzić, przygotowując wegetariański smalec z białej fasoli. Do smalcu możesz dodać trochę więcej oliwy będzie co prawda bardziej kaloryczny ale zyska na smaku.
Sery i twarogi
Plaster mozzarelli z pomidorem, a może twarożek ze szczypiorkiem? To nie jest jedyny sposób na kanapki wegetariańskie z nabiałem. Prosta kombinacja przypraw i dodatków sprawi, że serek zyska zupełnie inny wyraz. Serek wiejski, delikatny i śmietankowy, może nabrać ciekawszy smak. Sprawdź przepis na kanapki z twarożkiem. Jeszcze więcej wyrazistości zyska, dzięki dodatkowi szczypiorku. Podczas przygotowywania kanapek wegetariańskich, inspiruj się też przepisami na sałatki. Jeden z najprostszych to caprese, czyli pomidory, mozzarella i bazylia, które doskonale będą smakowały z włoską bułką ciabattą. Spróbuj tego połączenia, przyrządzając kanapka włoska. Smaczną odmianą będzie zastąpienie bazylii liśćmi rukoli.
Wiele kolorów, smaków, kombinacji oraz możliwości podania. Kanapki wegetariańskie to ciekawe i pyszne przekąski, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Wybierz ulubione pieczywo, spróbuj podanych w artykule propozycji i baw się łączeniem różnorodnych składników.