Pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

34 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

25 mililitrów

1 sztuka

8 sztuk

1 pęczek

0 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana, chilli, cebulę oraz całą główkę czosnku zawiń w aluminiowa folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C na 20 min. Kolendrę pokrój drobno, a sezam upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana - Krok 1

Krok 2

Upieczone warzywa obierz ze skóry i drobno posiekaj lub zmiksuj, przełóż do miski, dodaj kolendrę, sok z cytryny i dopraw do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana - Krok 2

Krok 3

Kromki pieczywa posmaruj margaryną, następnie nałóż przygotowaną pastę. Wierzch kanapek posyp sezamem, udekoruj listkami kolendry i podawaj.

Pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz przygotować taką pastę nie tylko z bakłażana, lecz także z innych warzyw, np. z papryki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażanaPełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana

Z bakłażana przygotujesz smaczną pastę, która może być bazą wielu kanapek. Na początek zawiń warzywo (wraz z papryczką chili i główką czosnku) w folię aluminiową i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika na sugerowany w przepisie czas. Miękkie składniki obierz ze skórek, drobno posiekaj i przełóż do miski. Wymieszaj całość z pokrojoną natką kolendry, sokiem z cytryny (który opcjonalnie możesz zastąpić limonkowym) oraz podstawowymi przyprawami. Na posmarowane margaryną roślinną kromki pieczywa pełnoziarnistego nałóż przygotowaną pastę z bakłażana. Posyp ziarnami sezamu i udekoruj listkami świeżych ziół, np. pozostałą kolendrą lub pietruszką. Gotowe kanapki serwuj jako samodzielną przekąskę albo podawaj z prostą sałatką na bazie miksu sałat i świeżych warzyw, np. pomidorów lub ogórków. Aby dodatkowo podkreślić ich smak, ułóż na wierzchu kanapek czarne oliwki. Pełnoziarniste kanapki z pastą z bakłażana świetnie sprawdzą się na śniadanie i kolację. Mamy nadzieję, że przygotowywanie przekąsek z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.