Porządna kanapka na śniadanie i lunch jest często najważniejszym daniem dnia. Ten poranny i południowy zastrzyk energii utrzymuje nas w dobrej formie w pracy czy szkole. Właśnie dlatego przygotowaniu domowych kanapek warto poświecić czas i uwagę. Kanapkowe śniadanie czy lunch, przygotowane własnoręcznie, daje nam gwarancję, że dokładnie wiemy co jemy. Jak zabrać się za przygotowanie najlepszej kanapki? Zaczynamy od pieczywa. Znajdźmy takie, które lubimy najbardziej. Jest z czego wybierać. Bułki, ciabaty, różne rodzaje chleba, razowego czy pełnoziarnistego – to podstawa udanej kanapki. Gdy kroimy chleb zwróćmy uwagę na grubość. Kromki powinny być dość grube by zachować sztywność i dobrze trzymać to czym je wypełnimy. Gdy pieczywo wybrane, czas na zabezpieczenie kanapki przed rozmoknięciem. Potrzebna będzie solidna, dobrze rozsmarowana, warstewka np. margaryny lub majonezu. Dzięki temu kanapka pozostanie sprężysta do momentu gdy będziemy ją jeść. Chleb przygotowany. teraz czas na pyszne co nieco do środka. Na przykład pastę z twarożku. Jak to zrobić? Nic prostszego. Do naturalnego twarożku dodajemy posiekane zioła – tymianek, natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek. Można go także połączyć z gotowym pesto, zielonym lub czerwonym. A co powiecie na twarożek z siekanymi pomidorami suszonymi lub ogórkiem świeżym lub konserwowym? Brzmi dobrze, prawda? Pomysłów jest wiele a na dziś mamy dla Was przepis na kolorową kanapkę z pastą pomidorową na sposób włoski.
Kanapki z włoską pastą pomidorową
Czas: 15 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 120 g twarożku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 kromek chleba razowego
- masło
- 2 łyżki Majonezu Hellmann's Babuni
- 4 pomidorki koktajlowe
- ½ pęczka szczypiorku
- 4 czarne oliwki
Sposób przygotowania:
Twarożek wymieszaj z koncentratem pomidorowym i majonezem aż powstanie gładka pasta.
Pieczywo posmaruj margaryną a następnie nakładaj przygotowaną pastą. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i ułóż je na kanapkach. Szczypiorek drobno posiekaj, a oliwki pokrój na ćwiartki i udekoruj kanapki.
Komentarze (1)