Ostra kanapka kubańska jest wspaniałą alternatywą dla hot-doga lub hamburgera. Jak ją samodzielnie przygotować i które składniki wybrać?

Pikantna kanapka kubańska

Kanapki są tak uniwersalne, że można je serwować na każdy posiłek, a także przygotować jako danie do pracy lub podać na imprezie Halloween czy podczas garden party. Jeśli znudziły wam się klasyczne kanapki z szynką, serem i pomidorem, spróbujcie tych kubańskich – są bardzo oryginalne, ale też dość łatwe do przygotowania. Kultowa kanapka kubańska zwana też Cuban Sandwich przypadnie do gustu miłośnikom wieprzowiny i pieczywa.

Kanapka kubańska – przepis z Ameryki Południowej

Jak zrobić prawdziwą kubańską kanapkę? Przepis jest bardzo prosty. Składniki na tego domowego fast fooda znajdziecie w niemal każdym sklepie, a jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż kilka minut. Na porcję dla dwóch osób potrzebujecie 2 miękkie bagietki lub ciabatty, po 4 plastry wędzonej szynki i wieprzowej polędwicy (ewentualnie schabu lub pieczonej karkówki), 2 duże ogórki kiszone, 4 plastry żółtego sera, 2 łyżki masła i 2 łyżki musztardy. Opcjonalnie możecie użyć też 4 plastry salami.

Bułki przetnijcie wzdłuż na połówki i posmarujcie od środka musztardą, a następnie ułóżcie na nich ser, plasterki szynki, wieprzowiny i ogórków. Złóżcie obie części, spłaszczcie bułki i opieczcie je w opiekaczu lub na patelni grillowej. Kubańską kanapkę można też zapiekać przez kilka minut w air fryerze. Kanapkę możecie również owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez 10-15 minut w 180°C.