Alarm! Niespodziewani goście pukają do drzwi. W lodówce prawie pustki, nietrudno o stan paniki. Spokojnie. W takiej chwili rozwiązaniem będą kanapki. Chleb mamy, a w spiżarni czy lodówce coś się jednak znajdzie. Bo kanapki nie muszą mieć wielu składników. Wystarczą 1-2. Kanapki to malutkie przekąski i najważniejszy jest ich wygląd. Domowe kanapeczki muszą wabić urodą i kolorami.

Jaki chleb wybrać do kanapek? Jaki tylko lubicie – ciemny czy jasny, ziarnisty, pumpernikel. Oby tylko dobrze się kroił i jak najmniej kruszył. Domowe kanapki warto posmarować margaryną To ważne nie tylko dla smaku, margaryna np. Rama jest cennym źródłem kwasów Omega 3 i 6, dodatkowo chronimy pieczywo przed rozmięknięciem.

A co na kanapki? Naprawdę to co macie pod ręką. Choćby żółty ser pokrojony w cienkie plasterki z kleksem keczupu lub plasterkiem pomidorka cherry, krążkiem cebuli i czymś zielonym. Dobrze jest mieć mrożone zioła w lodówce, wcześniej posiekane. Można dodać je do majonezu, który stanie się pięknym zielonym sosem. Na pewno macie też w domu musztardę, chrzan, żurawinę czy pesto. W połączeniu z majonezem dadzą kolorowy akcent na naszych tartinkach.

Jeżeli zdecydowaliście na kanapkowe przyjęcie – to bardzo wygodne rozwiązanie, bo wszystko może być przygotowane przez przyjściem gości – to przygotujcie 2-3 rodzaje kanapek. To naprawdę wystarczy. Ważne, aby różniły się kolorem i wyglądem. Oto kilka propozycji dodatków do kanapek.

 

    • Pasta jajeczna

 

    • Wędliny

 

    • Zimne mięsa

 

    • Pasztet

 

    • Pasta z suszonych pomidorów

 

    • Tapenada z oliwek (zmiksuj oliwki z filecikami anchovies lub tuńczykiem)

 

    • Z pastą z wędzonej ryby np. makreli

 

    • Śledzie z cebulką i jabłkiem (drobno pokrojone)

 

    • Sałatka z kurczaka, czyli pokrojony kurczak z obiadu z majonezem

 

    • Sałatka z pałeczek krabowych

 


I tak dalej. Pomysłów jest wiele. Zobaczcie, większość składników macie zazwyczaj w domu. Dziś mamy dla Was dekoracyjne kanapeczki z wędzonym łososiem.

Dekoracyjne kanapki z wędzonym łososiem
Czas: 15 minut
8 osób

Składniki:
- pieczywo razowe - 1 sztuka
- czarne oliwki - 2 łyżki
- Rama Classic
- musztarda francuska - 2 łyżki
- wędzony łosoś - 10 plastrów
- koperek gałązki do dekoracji
- czerwona cebula - 1 sztuka

Sposób przygotowania

Z każdej kromki wytnij kółko a następnie posmaruj Ramą z jednej strony. Na każdej kromce ułóż plaster łososia zwiniętego w różyczkę. Cebulę pokrój w cienkie krążki i porozdzielaj. Wierzch kanapek udekoruj krążkami cebuli oraz oliwkami. Na każdą z kanapek nałóż odrobinę musztardy i wetknij w nią gałązkę koperku. Do takich kanapek idealnie pasuję różnego rodzaju pikle.