Smalec wegetariański – przepis z fasoli i jabłka | Przepisy.pl pixel

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

244

heart
606 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1887 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4993 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 sztuka

8 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 ziarno

100 mililitrów

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biała fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc , następnego dnia fasolę zalej świeżą woda, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, posól ugotuj do miękkości. Wody po ugotowaniu nie wylewaj.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 1

Krok 2

Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę ( jabłko możesz nawet zetrzeć na tarce). Śliwki o ile to możliwe pokrój również jak najdrobniej. Czosnek i natkę lubczyku posiekaj drobno.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę powinna być lekko rumiana, dodaj jabłko, czosnek i śliwkę całość zostaw do wystygnięcia.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 3

Krok 4

Fasolę z częścią wody przełóż do kielicha miksera i dokładnie rozdrobnij ( w razie potrzeby dodaj więcej wody z gotowania fasoli.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 4

Krok 5

Zmiksowaną masę przełóż do miski wymieszaj z oliwą i podsmażonymi składnikami dopraw majerankiem, lubczykiem solą i pieprzem do smaku. Gotowy smalec podawaj z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do smalcu możesz dodać trochę więcej oliwy będzie co prawda bardziej kaloryczny ale zyska na smaku

1

Opinie o przepisie

  • Łukasz

    Łukasz , 16.07.2023

    jak długo można przechowywać takie produkty w lodówce?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłkaWegetariański smalec z białej fasoli i jabłka

Wyśmienite smarowidło do chleba, które pogodzi przy stole wegetarianów i mięsożerców. Podstawą roślinnej wersji smalcu jest biała fasola, lecz to solidna porcja różnorodnych przypraw i dodatków odpowiada za jego oryginalny smak, w którym wyczujecie jabłka, cebulę, suszone śliwki, goździki… Wymieniać można długo, ale lepiej ten czas spożytkować na kuchenne eksperymenty.

Dla kogo?

Postrzeganie wegetariańskiego jadłospisu wyłącznie przez pryzmat talerza z sałatą już dawno odeszło do lamusa. Po tego rodzaju rarytasy chętnie sięgają wszyscy, niezależnie od stosowanej diety.

Na jaką okazję?

Dzięki wegetariańskiemu smarowidłu przekonacie się, że robienie domowych past do pieczywa jest proste i szybkie. Bez problemu włączycie tę czynność do codziennych zadań. Święta za pasem? Wege smalec z fasoli z powodzeniem można umieścić na stole zamiast lub obok wędlin.

Czy wiesz, że?

Biała fasola nadaje się także do przygotowania wybornego pasztetu.

Dla urozmaicenia:

Do kanapek z wegetariańskim smalcem z białej fasoli doskonale pasują małosolne ogórki.