Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

207

241 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1490 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3938 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

6 sztuk

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 ziarno

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

1 łyżeczka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę lubczyku, czosnek rozetrzyj na miazgę. Cebulę, śliwkę i obrane ze skórki jabłka pokrój w drobną kosteczkę.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 1

Krok 2

Fasolę ugotuj do miękkości, wystudź, przetrzyj przez sito.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 2

Krok 3

Na oliwie podsmaż goździka, ziele angielskie, liść laurowy i jałowiec, a gdy zacznie skwierczeć dodaj cebulę, czosnek i śliwki. Smaż chwilę, gdy zaczną się rumienić dodaj jabłka. Wszystko razem smaż 2-3 minuty, aż jabłka zrobią się miękkie.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 3

Krok 4

W misce połącz przetartą fasolę, margarynę, podsmażone jabłka z cebulą, lubczyk, czarny mielony pieprz, sos sojowy i majeranek. Składniki dokładnie wymieszaj.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 4

Krok 5

Wegetariański smalec nałóż na kromki chleba żytniego i udekoruj plastrem kiszonego ogórka.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Grazyna Grzybek

    Grazyna Grzybek

    Przepyszny ten wasz Wegetariański smaluszek. Wasze przepisy są perfekcyjne .Pozdrowinka dla wszystkich

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nędza

    Teresa Nędza

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłkaWegetariański smalec z białej fasoli i jabłka

Szukasz ciekawej propozycji na smaczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia? W takim razie koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka łączy w sobie delikatny smak białej fasoli ze słodkimi jabłkami i śliwkami oraz wyrazistymi przyprawami. Na kanapce sprawdzi się zarówno solo, jak i podany z warzywnymi dodatkami. Przygotowując go, zacznij od posiekania natki lubczyku. Następnie czosnek rozetrzyj na miazgę, a cebulę, śliwki i obrane ze skórki jabłka pokrój w drobną kostkę. Teraz czas na fasolę – ugotuj ją do miękkości i wystudź. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż na nim goździki, ziele angielskie, liść laurowy oraz jałowiec. Pod koniec smażenia dodaj pozostałe pokrojone składniki. Smaż do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie. W misce połącz ze sobą przetartą fasolę oraz podsmażone jabłka z cebulą. Dodaj do tego lubczyk, czarny pieprz, wyrazisty sos sojowy i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Pasta jest już gotowa – posmaruj nią pełnoziarniste pajdy chleba, a na wierzchu każdej kromki połóż plastry kiszonego ogórka. Smacznego.