Smalec wegetariański – przepis z fasoli i jabłka | Przepisy.pl pixel

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

244

heart
608 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1897 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5006 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

2 sztuki

1 sztuka

8 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

1 ziarno

100 mililitrów

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biała fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc , następnego dnia fasolę zalej świeżą woda, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, posól ugotuj do miękkości. Wody po ugotowaniu nie wylewaj.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 1

Krok 2

Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę ( jabłko możesz nawet zetrzeć na tarce). Śliwki o ile to możliwe pokrój również jak najdrobniej. Czosnek i natkę lubczyku posiekaj drobno.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę powinna być lekko rumiana, dodaj jabłko, czosnek i śliwkę całość zostaw do wystygnięcia.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 3

Krok 4

Fasolę z częścią wody przełóż do kielicha miksera i dokładnie rozdrobnij ( w razie potrzeby dodaj więcej wody z gotowania fasoli.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 4

Krok 5

Zmiksowaną masę przełóż do miski wymieszaj z oliwą i podsmażonymi składnikami dopraw majerankiem, lubczykiem solą i pieprzem do smaku. Gotowy smalec podawaj z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem.

Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do smalcu możesz dodać trochę więcej oliwy będzie co prawda bardziej kaloryczny ale zyska na smaku

1

Opinie o przepisie

  • Łukasz

    Łukasz , 16.07.2023

    jak długo można przechowywać takie produkty w lodówce?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłkaWegetariański smalec z białej fasoli i jabłka

Wyśmienite smarowidło do chleba, które pogodzi przy stole wegetarianów i mięsożerców. Podstawą roślinnej wersji smalcu jest biała fasola, lecz to solidna porcja różnorodnych przypraw i dodatków odpowiada za jego oryginalny smak, w którym wyczujecie jabłka, cebulę, suszone śliwki, goździki… Wymieniać można długo, ale lepiej ten czas spożytkować na kuchenne eksperymenty.

Dla kogo?

Postrzeganie wegetariańskiego jadłospisu wyłącznie przez pryzmat talerza z sałatą już dawno odeszło do lamusa. Po tego rodzaju rarytasy chętnie sięgają wszyscy, niezależnie od stosowanej diety.

Na jaką okazję?

Dzięki wegetariańskiemu smarowidłu przekonacie się, że robienie domowych past do pieczywa jest proste i szybkie. Bez problemu włączycie tę czynność do codziennych zadań. Święta za pasem? Wege smalec z fasoli z powodzeniem można umieścić na stole zamiast lub obok wędlin.

Czy wiesz, że?

Biała fasola nadaje się także do przygotowania wybornego pasztetu.

Dla urozmaicenia:

Do kanapek z wegetariańskim smalcem z białej fasoli doskonale pasują małosolne ogórki.