Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka
NOWY PRZEPIS
łatwe
5031 osób zapisało

Składniki
600 gramów
2 sztuki
1 sztuka
8 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
1 ziarno
100 mililitrów
1 łyżka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biała fasolę namocz w zimnej wodzie przez noc , następnego dnia fasolę zalej świeżą woda, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, posól ugotuj do miękkości. Wody po ugotowaniu nie wylewaj.

Krok 2
Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę ( jabłko możesz nawet zetrzeć na tarce). Śliwki o ile to możliwe pokrój również jak najdrobniej. Czosnek i natkę lubczyku posiekaj drobno.

Krok 3
W garnku na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę powinna być lekko rumiana, dodaj jabłko, czosnek i śliwkę całość zostaw do wystygnięcia.

Krok 4
Fasolę z częścią wody przełóż do kielicha miksera i dokładnie rozdrobnij ( w razie potrzeby dodaj więcej wody z gotowania fasoli.

Krok 5
Zmiksowaną masę przełóż do miski wymieszaj z oliwą i podsmażonymi składnikami dopraw majerankiem, lubczykiem solą i pieprzem do smaku. Gotowy smalec podawaj z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem.


Dobra rada:
Do smalcu możesz dodać trochę więcej oliwy będzie co prawda bardziej kaloryczny ale zyska na smaku
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka
Wyśmienite smarowidło do chleba, które pogodzi przy stole wegetarianów i mięsożerców. Podstawą roślinnej wersji smalcu jest biała fasola, lecz to solidna porcja różnorodnych przypraw i dodatków odpowiada za jego oryginalny smak, w którym wyczujecie jabłka, cebulę, suszone śliwki, goździki… Wymieniać można długo, ale lepiej ten czas spożytkować na kuchenne eksperymenty.
Dla kogo?
Postrzeganie wegetariańskiego jadłospisu wyłącznie przez pryzmat talerza z sałatą już dawno odeszło do lamusa. Po tego rodzaju rarytasy chętnie sięgają wszyscy, niezależnie od stosowanej diety.
Na jaką okazję?
Dzięki wegetariańskiemu smarowidłu przekonacie się, że robienie domowych past do pieczywa jest proste i szybkie. Bez problemu włączycie tę czynność do codziennych zadań. Święta za pasem? Wege smalec z fasoli z powodzeniem można umieścić na stole zamiast lub obok wędlin.
Czy wiesz, że?
Biała fasola nadaje się także do przygotowania wybornego pasztetu.
Dla urozmaicenia:
Do kanapek z wegetariańskim smalcem z białej fasoli doskonale pasują małosolne ogórki.































