Wegańskie pulpety z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie pulpety z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
272 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

150 gramów

50 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę posiekaj. Smaż w szerokim rondlu z łyżką oliwy. Po chwili smażenia dodaj soczewicę.

Krok 2

Następnie wsyp 2 łyżki przyprawy Curry Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i wlej 250ml wody. Całość gotuj pod przykryciem ok 10-15 minut, aż większość płynu wyparuje.

Krok 3

Następnie zdejmij soczewicę z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i ostaw na kolejne 10 minut.

Krok 4

Teraz z soczewicy zrób ok 24 kulek przypominających pulpety i smaż je na patelni z pozostałą oliwą ok 8 minut z każdej strony, następnie odstaw je w ciepłe miejsce.

Krok 5

Na tej samej patelni na której smażyły się pulpeciki wlej napój kokosowy i dodaj 200ml wody oraz kostkę Knorr i pozostałą przyprawę Curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z sosem skropione sokiem z limonki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z dzikim ryżem i posiekaną kolendrą

3

Opinie o przepisie

  • kombajndosalatek

    kombajndosalatek , 15.03.2025

    krok 2 (...) wlej 250ml CZEGO? w przepisie nie ma niczego co ma 250ml

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Władysław Klisz

    Władysław Klisz , 27.01.2020

    Palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie pulpety z soczewicyWegańskie pulpety z soczewicy

Szukasz pomysłu na danie wegańskie? Ważne by było klasyczne, niewymagające dużej ilości wymyślnych produktów oraz wielu godzin spędzonych w kuchni. Te wszystkie kryteria spełnia przepis na wegańskie pulpety z soczewicy. Gwarantujemy, że ta propozycja Cię nie zawiedzie – będzie pysznie!

Dla kogo?

Przepisy wegańskie są dla każdego. Doskonałe dla wegan i dla osób poszukujących nowych smaków, ale także zagorzali mięsożercy znajdą w nich coś dla siebie. Warto eksperymentować!

Na jaką okazję?

Wegańskie pulpety to świetna propozycja na weekendowy obiad. Są daniem ciekawym, szybkim w przygotowaniu, a przede wszystkim smacznym!

Czy wiesz, że?

Soczewica wywodzi się z Północnej Afryki i Azji, jest blisko spokrewniona z groszkiem i była jedną z pierwszych roślin uprawianych na świecie.

Dla urozmaicenia:

Zamiast czerwonej soczewicy możesz użyć, na przykład jej żółtej odmiany – również zmięknie do pożądanej postaci i świetnie nada się do przygotowania wegańskich pulpetów.