
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
150 gramów
50 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulę posiekaj. Smaż w szerokim rondlu z łyżką oliwy. Po chwili smażenia dodaj soczewicę.
Krok 2
Następnie wsyp 2 łyżki przyprawy Curry Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i wlej 250ml. Całość gotuj pod przykryciem ok 10-15 minut, aż większość płynu wyparuje.
Krok 3
Następnie zdejmij soczewicę z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i ostaw na kolejne 10 minut.
Krok 4
Teraz z soczewicy zrób ok 24 kulek przypominających pulpety i smaż je na patelni z pozostałą oliwą ok 8 minut z każdej strony, następnie odstaw je w ciepłe miejsce.
Krok 5
Na tej samej patelni na której smażyły się pulpeciki wlej napój kokosowy i dodaj 200ml wody oraz kostkę Knorr i pozostałą przyprawę Curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z sosem skropione sokiem z limonki.

Dobra rada:
Podawaj z dzikim ryżem i posiekaną kolendrą
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie pulpety z soczewicy
Szukasz pomysłu na danie wegańskie? Ważne by było klasyczne, niewymagające dużej ilości wymyślnych produktów oraz wielu godzin spędzonych w kuchni. Te wszystkie kryteria spełnia przepis na wegańskie pulpety z soczewicy. Gwarantujemy, że ta propozycja Cię nie zawiedzie – będzie pysznie!
Dla kogo?
Przepisy wegańskie są dla każdego. Doskonałe dla wegan i dla osób poszukujących nowych smaków, ale także zagorzali mięsożercy znajdą w nich coś dla siebie. Warto eksperymentować!
Na jaką okazję?
Wegańskie pulpety to świetna propozycja na weekendowy obiad. Są daniem ciekawym, szybkim w przygotowaniu, a przede wszystkim smacznym!
Czy wiesz, że?
Soczewica wywodzi się z Północnej Afryki i Azji, jest blisko spokrewniona z groszkiem i była jedną z pierwszych roślin uprawianych na świecie.
Dla urozmaicenia:
Zamiast czerwonej soczewicy możesz użyć, na przykład jej żółtej odmiany – również zmięknie do pożądanej postaci i świetnie nada się do przygotowania wegańskich pulpetów.