Wegańskie pulpety z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie pulpety z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

101 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

150 gramów

50 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę posiekaj. Smaż w szerokim rondlu z łyżką oliwy. Po chwili smażenia dodaj soczewicę.

Krok 2

Następnie wsyp 2 łyżki przyprawy Curry Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i wlej 250ml. Całość gotuj pod przykryciem ok 10-15 minut, aż większość płynu wyparuje.

Krok 3

Następnie zdejmij soczewicę z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i ostaw na kolejne 10 minut.

Krok 4

Teraz z soczewicy zrób ok 24 kulek przypominających pulpety i smaż je na patelni z pozostałą oliwą ok 8 minut z każdej strony, następnie odstaw je w ciepłe miejsce.

Krok 5

Na tej samej patelni na której smażyły się pulpeciki wlej mleko kokosowe i dodaj 200ml wody oraz kostkę Knorr i pozostałą przyprawę Curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z sosem skropione sokiem z limonki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z dzikim ryżem i posiekaną kolendrą

1

Opinie o przepisie

  • Władysław Klisz

    Władysław Klisz , 27.01.2020

    Palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie pulpety z soczewicyWegańskie pulpety z soczewicy

Szukasz pomysłu na danie wegańskie? Ważne by było klasyczne, niewymagające dużej ilości wymyślnych produktów oraz wielu godzin spędzonych w kuchni. Te wszystkie kryteria spełnia przepis na wegańskie pulpety z soczewicy. Gwarantujemy, że ta propozycja Cię nie zawiedzie – będzie pysznie!

Dla kogo?

Przepisy wegańskie są dla każdego. Doskonałe dla wegan i dla osób poszukujących nowych smaków, ale także zagorzali mięsożercy znajdą w nich coś dla siebie. Warto eksperymentować!

Na jaką okazję?

Wegańskie pulpety to świetna propozycja na weekendowy obiad. Są daniem ciekawym, szybkim w przygotowaniu, a przede wszystkim smacznym!

Czy wiesz, że?

Soczewica wywodzi się z Północnej Afryki i Azji, jest blisko spokrewniona z groszkiem i była jedną z pierwszych roślin uprawianych na świecie.

Dla urozmaicenia:

Zamiast czerwonej soczewicy możesz użyć, na przykład jej żółtej odmiany – również zmięknie do pożądanej postaci i świetnie nada się do przygotowania wegańskich pulpetów.