
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
150 gramów
50 gramów
200 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulę posiekaj. Smaż w szerokim rondlu z łyżką oliwy. Po chwili smażenia dodaj soczewicę.
Krok 2
Następnie wsyp 2 łyżki przyprawy Curry Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i wlej 250ml wody. Całość gotuj pod przykryciem ok 10-15 minut, aż większość płynu wyparuje.
Krok 3
Następnie zdejmij soczewicę z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i ostaw na kolejne 10 minut.
Krok 4
Teraz z soczewicy zrób ok 24 kulek przypominających pulpety i smaż je na patelni z pozostałą oliwą ok 8 minut z każdej strony, następnie odstaw je w ciepłe miejsce.
Krok 5
Na tej samej patelni na której smażyły się pulpeciki wlej napój kokosowy i dodaj 200ml wody oraz kostkę Knorr i pozostałą przyprawę Curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z sosem skropione sokiem z limonki.

Dobra rada:
Podawaj z dzikim ryżem i posiekaną kolendrą
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie pulpety z soczewicy
Szukasz pomysłu na danie wegańskie? Ważne by było klasyczne, niewymagające dużej ilości wymyślnych produktów oraz wielu godzin spędzonych w kuchni. Te wszystkie kryteria spełnia przepis na wegańskie pulpety z soczewicy. Gwarantujemy, że ta propozycja Cię nie zawiedzie – będzie pysznie!
Dla kogo?
Przepisy wegańskie są dla każdego. Doskonałe dla wegan i dla osób poszukujących nowych smaków, ale także zagorzali mięsożercy znajdą w nich coś dla siebie. Warto eksperymentować!
Na jaką okazję?
Wegańskie pulpety to świetna propozycja na weekendowy obiad. Są daniem ciekawym, szybkim w przygotowaniu, a przede wszystkim smacznym!
Czy wiesz, że?
Soczewica wywodzi się z Północnej Afryki i Azji, jest blisko spokrewniona z groszkiem i była jedną z pierwszych roślin uprawianych na świecie.
Dla urozmaicenia:
Zamiast czerwonej soczewicy możesz użyć, na przykład jej żółtej odmiany – również zmięknie do pożądanej postaci i świetnie nada się do przygotowania wegańskich pulpetów.