Wegańskie pulpety z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie pulpety z soczewicy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

269 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

169 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

150 gramów

50 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę posiekaj. Smaż w szerokim rondlu z łyżką oliwy. Po chwili smażenia dodaj soczewicę.

Krok 2

Następnie wsyp 2 łyżki przyprawy Curry Knorr, smaż jeszcze 1 minutę i wlej 250ml. Całość gotuj pod przykryciem ok 10-15 minut, aż większość płynu wyparuje.

Krok 3

Następnie zdejmij soczewicę z ognia, dodaj płatki owsiane, wymieszaj i ostaw na kolejne 10 minut.

Krok 4

Teraz z soczewicy zrób ok 24 kulek przypominających pulpety i smaż je na patelni z pozostałą oliwą ok 8 minut z każdej strony, następnie odstaw je w ciepłe miejsce.

Krok 5

Na tej samej patelni na której smażyły się pulpeciki wlej napój kokosowy i dodaj 200ml wody oraz kostkę Knorr i pozostałą przyprawę Curry. Gotuj kilka minut aż sos zgęstnieje. Pulpeciki z soczewicy podawaj z sosem skropione sokiem z limonki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z dzikim ryżem i posiekaną kolendrą

1

Opinie o przepisie

  • Władysław Klisz

    Władysław Klisz , 27.01.2020

    Palce lizac

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie pulpety z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie pulpety z soczewicyWegańskie pulpety z soczewicy

Szukasz pomysłu na danie wegańskie? Ważne by było klasyczne, niewymagające dużej ilości wymyślnych produktów oraz wielu godzin spędzonych w kuchni. Te wszystkie kryteria spełnia przepis na wegańskie pulpety z soczewicy. Gwarantujemy, że ta propozycja Cię nie zawiedzie – będzie pysznie!

Dla kogo?

Przepisy wegańskie są dla każdego. Doskonałe dla wegan i dla osób poszukujących nowych smaków, ale także zagorzali mięsożercy znajdą w nich coś dla siebie. Warto eksperymentować!

Na jaką okazję?

Wegańskie pulpety to świetna propozycja na weekendowy obiad. Są daniem ciekawym, szybkim w przygotowaniu, a przede wszystkim smacznym!

Czy wiesz, że?

Soczewica wywodzi się z Północnej Afryki i Azji, jest blisko spokrewniona z groszkiem i była jedną z pierwszych roślin uprawianych na świecie.

Dla urozmaicenia:

Zamiast czerwonej soczewicy możesz użyć, na przykład jej żółtej odmiany – również zmięknie do pożądanej postaci i świetnie nada się do przygotowania wegańskich pulpetów.