O czym warto pamiętać, piekąc ciasto wegańskie i ciasto bezglutenowe?
Wegańska i bezglutenowa kuchnia to nie tylko element obecnej kulinarnej mody, ale dla wielu osób wręcz konieczność – dlatego też coraz łatwiej można znaleźć sposoby na dania oraz wypieki odpowiadające potrzebom wegan. Niektóre przepisy na klasyczne ciasta łatwo da się zmodyfikować, aby odpowiadały zasadom diety wegańskiej i bezglutenowej – zwłaszcza wtedy, kiedy zamiany wymaga tylko jeden składnik. Weganie nie spożywają produktów odzwierzęcych, więc piekąc wegańskie ciasto, pamiętaj o zastąpieniu mleka krowiego roślinnym zamiennikiem oraz o rezygnacji z jajek. Ten produkt jest trudniejszy do podmiany, ponieważ wegańskie substytuty jajek, takie jak mus jabłkowy czy namoczone siemię lniane, wpływają na smak ciast. Łatwo jednak znajdziesz alternatywę dla miodu – sprawdzi się syrop z agawy.
Klasyczne ciasto wegańskie
Wegańskie i bezglutenowe ciasto to wypiek często kojarzony z nowoczesnymi przepisami i składnikami ze sklepów ekologicznych. Tymczasem wystarczy mieszanka bezglutenowych mąk, np. ryżowej, kokosowej, z ciecierzycy, kasztanowej, a także tłuszcz bez laktozy, by upiec coś łatwego oraz pysznego, na przykład muffinki.
Ciasto wegańskie – tarty
Klasyczne kruche ciasto przyrządza się z dodatkiem zwierzęcych tłuszczów, np. śmietany, ale i wegańskie ciasto może mieć formę tarty. Jednym z najczęściej wykorzystywanych trików jest połączenie orzechów, migdałów i wiórków kokosowych z pulpą z daktyli. Ma ona postać gęstej i lepkiej masy, która scala wszystkie składniki. Takie ciasto przygotujesz bez pieczenia. Wystarczy dokładnie wyłożyć nim formę, zalać nadzieniem i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Spód stężeje i nabierze zwartej konsystencji.
Do nadziewania wegańskich tart, oprócz musów owocowych, nadawać się będzie budyń z kaszy jaglanej i krem z tofu. Wystarczy zblendwać tofu z owocami, cukrem lub naturalnym słodzikiem albo bezglutenową wegańską czekoladą. Pasować będzie również wegański budyń bez jajek, za to na mleku roślinnym i z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Proste, a zarazem efektowne dekoracje do wegańskiego ciasta z łatwością zrobisz dzięki bezom z aquafaby (gęstej wody z konserwowej cieciorki). Przekonaj się, jak wspaniale smakuje taka wegańska tarta.
Sposób na słodką przekąskę w wersji wegańskiej? Wybieraj spośród przepisów na wyśmienite owocowe babeczki, czekoladowe ciasta oraz warzywne tarty z kremami. Zainspiruj się naszymi propozycjami i upiecz bliskim coś pysznego!