
Składniki
400 gramów
300 gramów
50 gramów
150 gramów
300 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę odsącz z zalewy, wypłucz i przełóż do kielicha miksera.

Krok 2
Dodaj pozostałe składniki na ciasto: mąkę, olej, ksylitom, przyprawy i proszek do pieczenia. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Zwróć uwagę aby w cieście nie pozostały łupinki fasoli.

Krok 3
Orzechy, ziarna słonecznika i pestki dyni lekko rozdrobnij, dodaj rodzynki i mrożoną porzeczkę. Składniki połącz z ciastem.

Krok 4
Gotowym ciastem wypełnij blachę do mufinek, całość wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20 minut.


Dobra rada:
Czarne porzeczki możesz zastąpić np. na mrożone jagody.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mufinki z czarna porzeczką
Prawdopodobnie każdy, kto zaczynał przygodę z domowymi wypiekami, znalazł swój sprawdzony przepis na muffinki. Słyną z prostoty wykonania, puszystego ciasta i nienagannej prezencji. W kuchni jednak nie warto osiadać na laurach – na odkrycie czeka wiele, inspirujących receptur. Muffinki z czarną porzeczką, bazujące na białej fasoli, z całą pewnością się do nich zaliczają.
Dla kogo?
Oto idealny sposób na przekonanie wszystkich sceptyków i niedowiarków, że przepisy wegańskie mogą równać się z bardziej tradycyjnymi wypiekami. Brak jajek czy maślanki nie przeszkadza w przygotowaniu popisowych muffinów z czarną porzeczką.
Na jaką okazję?
Muffinki nadają się na wszelkiego rodzaju imprezy. Ułożone na stołach mogą czekać na degustację nawet kilka godzin – nie wpłynie to negatywnie ani na ich kształt, ani smak.
Czy wiesz, że?
Wyróżnia się około 150 odmian porzeczki. W przypadku czarnej w kuchni używa się nie tylko owoców, ale też liści. Nadają ciekawego posmaku domowym przetworom, w tym kiszonym ogórkom.
Dla urozmaicenia:
Muffinki porzeczkowe pięknie wyglądają z różnego rodzaju polewami. W wersji wegańskiej do jej zrobienia użyjcie kakao i napoju roślinnego.