Mufinki z czarna porzeczką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

0

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

300 gramów

50 gramów

150 gramów

300 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę odsącz z zalewy, wypłucz i przełóż do kielicha miksera.

Mufinki z czarna porzeczką - Krok 1

Krok 2

Dodaj pozostałe składniki na ciasto: mąkę, olej, ksylitom, przyprawy i proszek do pieczenia. Wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Zwróć uwagę aby w cieście nie pozostały łupinki fasoli.

Mufinki z czarna porzeczką - Krok 2

Krok 3

Orzechy, ziarna słonecznika i pestki dyni lekko rozdrobnij, dodaj rodzynki i mrożoną porzeczkę. Składniki połącz z ciastem.

Mufinki z czarna porzeczką - Krok 3

Krok 4

Gotowym ciastem wypełnij blachę do mufinek, całość wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika na około 20 minut.

Mufinki z czarna porzeczką - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Czarne porzeczki możesz zastąpić np. na mrożone jagody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mufinki z czarna porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mufinki z czarna porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mufinki z czarna porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mufinki z czarna porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mufinki z czarna porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mufinki z czarna porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mufinki z czarna porzeczką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Muffinki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mufinki z czarna porzeczkąMufinki z czarna porzeczką

Prawdopodobnie każdy, kto zaczynał przygodę z domowymi wypiekami, znalazł swój sprawdzony przepis na muffinki. Słyną z prostoty wykonania, puszystego ciasta i nienagannej prezencji. W kuchni jednak nie warto osiadać na laurach – na odkrycie czeka wiele, inspirujących receptur. Muffinki z czarną porzeczką, bazujące na białej fasoli, z całą pewnością się do nich zaliczają.

Dla kogo?

Oto idealny sposób na przekonanie wszystkich sceptyków i niedowiarków, że przepisy wegańskie mogą równać się z bardziej tradycyjnymi wypiekami. Brak jajek czy maślanki nie przeszkadza w przygotowaniu popisowych muffinów z czarną porzeczką.

Na jaką okazję?

Muffinki nadają się na wszelkiego rodzaju imprezy. Ułożone na stołach mogą czekać na degustację nawet kilka godzin – nie wpłynie to negatywnie ani na ich kształt, ani smak.

Czy wiesz, że?

Wyróżnia się około 150 odmian porzeczki. W przypadku czarnej w kuchni używa się nie tylko owoców, ale też liści. Nadają ciekawego posmaku domowym przetworom, w tym kiszonym ogórkom.

Dla urozmaicenia:

Muffinki porzeczkowe pięknie wyglądają z różnego rodzaju polewami. W wersji wegańskiej do jej zrobienia użyjcie kakao i napoju roślinnego.