Jak zrobić chałwę w domu: słonecznikową lub sezamową?

Chałwa to przysmak, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Ten cukierniczy wyrób zrobiony jest ze zmielonych nasion oraz miodu. Początkowo chałwa była znana tylko w kilku krajach, np. Grecji i Turcji, jednak teraz możemy cieszyć się jej smakiem na całym świecie. Nie musicie jednak opuszczać swojego domu, by spróbować tego pysznego wyrobu. Zostańcie z nami i dowiedzcie się, jak zrobić chałwę z włókami. Zapraszamy!

Chałwa i jej pochodzenie

Chałwa to tradycyjny wyrób cukierniczy, który pochodzi z Iranu. Smakołyk ten jest jednak niezwykle popularnych we wszystkich krajach śródziemnomorskich. Wcale nas to nie dziwi! Wybieracie się w tamte rejony? Koniecznie spróbujcie tego tradycyjnego przysmaku. Musicie jednak wiedzieć, że rodzajów chałw jest bardzo dużo. Są one zależne od wykorzystanych nasion, mogą być to: sezam, mak, orzechy, słonecznik. Warto zwrócić również uwagę na dodatki, w chałwie znajdziecie m.in. rodzynki oraz bakalie. Jak więc zrobić chałwę w domu?

Jak zrobić chałwę – wybór nasion

Chcecie spróbować chałwy? Żeby tego dokonać, wcale nie musicie wyjeżdżać poza granice kraju. Możecie przygotować ten przysmak w swoim domu! Nie jest to wcale takie trudne zadanie. Jak zrobić chałwę domowym sposobem? Być może ciężko Wam w to uwierzyć, ale będą Wam potrzebne do tego tylko dwa składniki! Na początku wybierzcie nasiona, z których chcecie przygotować chałwę. My polecamy słonecznik lub sezam. Produkty te są łatwo dostępne w polskich sklepach, dlatego warto po nie sięgnąć. Jest jeszcze jeden powód! Słonecznik i sezam są najpopularniejszymi składnikami tradycyjnej chałwy, jeśli więc chcecie dobrze odwzorować jej smak, to sądzimy, że to najlepszy wybór!

Jak zrobić chałwę sezamową?

Wiecie już, jakich nasion użyć, aby zrobić chałwę słonecznikową. Chcecie wykorzystać inne ziarna do wyrobienia tego smakołyku? Doskonale sprawdzi się również sezam, który zachwyca smakiem na całym świecie. Jak zrobić chałwę z sezamu? Proces ten będzie wyglądał tak samo, jak w przypadku przygotowania chałwy słonecznikowej. Podążajcie więc za naszymi poradami i stwórzcie znakomity przysmak. Najpierw prażymy ziarna na patelni, jak tylko zaczną się rumienić, przekładamy do pojemnika do ostygnięcia. Następnie mielimy ziarna w blenderze, dodajemy miód i wanilię do smaku. Ilość miodu zależy od tego, jak słodką chcecie mieć chałwę. Następnie masę przekładamy do keksówki lub innej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na dwie godziny w lodówce, aby masa stężała. Nasza chałwa jest gotowa do spożycia!

Jak zrobić chałwę z włóknami – oto jest pytanie, na które wiele osób wciąż szuka odpowiedzi. Nie zostawiamy Was samych z tym dylematem. Przygotowanie oryginalnej chałwy z włóknami jest możliwe dzięki wacie cukrowej, która zapewnia znakomitą konsystencję tego wyrobu.

Chałwa i nasze przepisy

Jak zrobić chałwę w domu? To już wiecie. Poznajcie jeszcze kilka smacznych przepisów!

Ciasto chałwowe zachwyca smakiem i ciężko jest mu się oprzeć. To opcja dla prawdziwych łasuchów, ponieważ ten deser jest bardzo słodki.

Zastanawiacie się, co zaserwować do chałwy? Doskonale sprawdzą się lody z dodatkiem wanilii! To wyjątkowo smaczne połączenie, które na pewno Was nie zawiedzie.

Czy wiedzieliście, że wiele osób lubi dodawać kawałki chałwy do owsianki? Jeżeli nie, to Wy też spróbujcie takiego wariantu. Co powiecie na pieczoną owsiankę z jabłkami i chałwą. Pycha!