Zanim napiszę o faszerowanych bakłażanach, muszę wtrącić jedną uwagę. Kuchnia grecka nie byłaby kuchnia grecką bez cebuli i czosnku. Cebulę znajdziecie w prawie każdym przepisie na sos, a czosnek wyczujecie w prawie każdym daniu. Piszę „prawie”, bo do deserów jeszcze czosnku nie dodajemy...

Ale wracając do tematu. Greccy szefowie kuchni bakłażana przerobili na mnóstwo sposobów. Roladki z bakłażana? Proszę bardzo:
https://www.przepisy.pl/przepis/marynowany-baklazan

Zapiekanka z bakłażana? Nie ma problemu:
https://www.przepisy.pl/przepis/moussaka

Bakłażany w sałatce też się znajdą:
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-grillowanych-baklazanow

Pamiętacie - pisałem już o faszerowanych pomidorach i paprykach - no cóż, lubimy faszerować. Czy wiecie, że popularną przekąską w Grecji są faszerowane ryżem liście winogron, coś na kształt polskich gołąbków, ale mniejsze? I oczywiście faszerowane bakłażany. Danie zwane papoutsakia to bakłażany faszerowane cebulą, czosnkiem, mielonym mięsem z dodatkiem ziół, polane sosem beszamelowym i zapieczone. W wersji wegetariańskiej bakłażana faszerujemy dla odmiany... ryżem:
https://www.przepisy.pl/przepis/faszerowane-baklazany-z-ryzem

Podobnie możecie przygotować cukinię:
https://www.przepisy.pl/przepis/faszerowane-cukinie

Na koniec tej wielkiej greckiej wyprawy kulinarnej chciałbym Wam polecić przepis na smażone różyczki kalafiora:

KounoupithiTiganito, czyli smażony kalafior

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
-500 g świeżego lub mrożonego kalafiora
-250 ml wody
-1 łyżki mąki pszennej
-olej lub oliwa do smażenia w głębokim tłuszczu
-sól

Sos Latholemono, czyli cytrynowo-oliwny:
-75 ml oliwy z pierwszego tłoczenia (extra virgin)
-sok z 2 cytryn
-natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Jeśli używasz świeżego kalafiora, podziel go na różyczki, a następnie obgotuj je przez 2-3 minuty w lekko osolonym wrzątku i odsącz. Jeśli używasz mrożonego, rozmroź go najpierw, a następnie obgotuj przez 30-45 sekund w lekko osolonym wrzątku. Odsącz go i w razie potrzeby dopraw solą

2. W niewielkiej misce rozprowadź mąkę w wodzie. Na średnim ogniu rozgrzej olej w rondelku.

3. Kawałki kalafiora maczaj w panierce z mąki, a następnie smaż na oleju na złoty kolor. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

4. Przygotuj sos latholemono, energicznie mieszając oliwę i sok z cytryny, aż otrzymasz emulsję.

5. Kalafiora podawaj skropionego sosem latholemono, udekorowanego natką pietruszki. Zamiast sosu możesz użyć sosu sałatkowego winegret Knorr.