Gorąco zachęcam Was do spędzenia wakacji w Grecji - czy to na lądzie, czy na jednej z wielu wysp. I latem, i zimą (z tym, że „zima” dla nas to każda pora roku poza latem), nakarmimy Was tak, że nie będziecie chcieli wyjechać. A z pewnością będziecie chcieli do nas wrócić!

Gdy już nas odwiedzicie, zejdźcie z popularnych tras turystycznych i przekonajcie się sami, jak pysznie jedzą Grecy. Latem spróbujcie koniecznie pomidorów - mają zupełnie inny smak od polskich odmian, są naprawdę wspaniałe! Niesamowity smak mają też arbuzy (karpoozi) i melony (peponi). Na upały polecam pokroić arbuza lub melona w kawałki i wstawić do lodówki - schłodzony świetnie gasi pragnienie! Arbuz jest też świetnym dodatkiem do mięs, np. do poniższej sałatki z kurczakiem:

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-kurczakiem-bbq-arbuzem-i-mieta

Chyba najpopularniejszym greckim daniem jest sałatka grecka, którą my nazywamy horiatiki salata. Jej podstawowe składniki to dojrzałe pomidory, zielona papryka, cebula, ogórek, oliwki, ser feta, oliwa, oregano i - jeśli lubicie - kapary. Polecam doprawić ją sosem sałatkowym greckim Knorr:

http://www.przepisy.pl/przepis/salatka-grecka-3

Wariacją tej sałatki jest tzw. sałatka kreteńska lub dakos - to po prostu sałatka grecka podana na grzankach z chleba paximadi. To sposób na zużycie czerstwego pieczywa - soki i oliwa z sałatki nasączają chleb - całość smakuje wyśmienicie!

Jak już wspomniałem, w Grecji zajadamy się pomidorami - na surowo, w sałatkach, w sosach, duszone, pieczone, w całości i w kawałkach... Jednym z najpopularniejszych dań jest tomates gemista, czyli pomidor faszerowany ryżem z dodatkiem cebuli i ziół lub ryżem z dodatkiem mięsa.

Jeśli odwiedzicie kiedyś piękną wyspę Santorini, spróbujcie koniecznie tomato keftedes - to niewielkie, bardzo aromatyczne pomidorki panierowane w jajku i mące, a następnie usmażone w głębokim tłuszczu. Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!