
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
4 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
150 gramów
20 dekagramów
5 łyżek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę dokładnie umyj i porwij na małe kawałki.
Krok 2
Pomidory sparz w gorącej wodzie, obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki.
Krok 3
Umyj ogórki i pokrój ze skórką na półplasterki.
Krok 4
Pokrój cebulę i oliwki w plasterki, fetę w kostkę.
Krok 5
Wymieszaj wszystkie składniki w salaterce.
Krok 6
Przygotuj Sos sałatkowy grecki Knorr według przepisu na opakowaniu. Gotowym sosem polej sałatkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka grecka
Sałatka grecka to szybki i prosty sposób na wykorzystanie różnych warzyw. Jej bazą jest zielona sałata, połączona z pomidorami, świeżym ogórkiem i czerwoną cebulą. Zmodyfikuj ją dodatkiem świeżej papryki albo rzodkiewki. Tym, co nadaje jej wyrazistości są oliwki oraz ser feta. Jakie oliwki wybrać? Sałatka będzie smaczna zarówno z zielonymi, jak i z czarnymi. Czarne mają nieco łagodniejszy smak. Różnice w kolorze nie wynikają z różnorodności gatunków, a z długości dojrzewania. Oliwki, które dłużej pozostawia się na drzewie, naturalnie ciemnieją. Spróbuj wykorzystać też brązowe oliwki Kalamata. Jeśli oliwki są małe, dodaj je do sałatki w całości albo w połówkach. Do krojenia fety użyj noża namoczonego w zimnej wodzie – dzięki temu uzyskasz równe kostki, które nie będą się rozpadały. Dobrym sposobem jest również użycie sera już pokrojonego. Jeśli lubisz wyrazisty smak ziół, wykorzystaj fetę w smakowej zalewie. Sałatkę polej delikatnym sosem na bazie oliwy i przypraw. Podaj ją z chlebem pita albo bagietką.