Sałatka grecka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

1137 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

556 osób wydrukowało

Pobierz pdf

429 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

5 łyżek

2 sztuki

20 dekagramów

1 sztuka

0

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę dokładnie umyj i porwij na małe kawałki.

Krok 2

Pomidory sparz w gorącej wodzie, obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki.

Krok 3

Umyj ogórki i pokrój ze skórką na półplasterki.

Krok 4

Pokrój cebulę i oliwki w plasterki, fetę w kostkę.

Krok 5

Wymieszaj wszystkie składniki w salaterce.

Krok 6

Przygotuj Sos sałatkowy grecki Knorr według przepisu na opakowaniu. Gotowym sosem polej sałatkę.

3

Opinie o przepisie

  • Kasia Kolanewska

    Kasia Kolanewska

    Sałatka grecka jest tak prosta w zrobieniu, a tak smaczne :) W szybkapizza.pl uwielbiamy ją przygotowywać ze świeżych składników :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia Janikowska

    Zuzia Janikowska

    chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Tomasz

    Tomasz Tomasz

    Fajny przepis. A ja zapraszam wszystkich miłośników Grecji na mój blog :) greckastrefa.blogspot.com

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka greckaSałatka grecka

Sałatka grecka to szybki i prosty sposób na wykorzystanie różnych warzyw. Jej bazą jest zielona sałata, połączona z pomidorami, świeżym ogórkiem i czerwoną cebulą. Zmodyfikuj ją dodatkiem świeżej papryki albo rzodkiewki. Tym, co nadaje jej wyrazistości są oliwki oraz ser feta. Jakie oliwki wybrać? Sałatka będzie smaczna zarówno z zielonymi, jak i z czarnymi. Czarne mają nieco łagodniejszy smak. Różnice w kolorze nie wynikają z różnorodności gatunków, a z długości dojrzewania. Oliwki, które dłużej pozostawia się na drzewie, naturalnie ciemnieją. Spróbuj wykorzystać też brązowe oliwki Kalamata. Jeśli oliwki są małe, dodaj je do sałatki w całości albo w połówkach. Do krojenia fety użyj noża namoczonego w zimnej wodzie – dzięki temu uzyskasz równe kostki, które nie będą się rozpadały. Dobrym sposobem jest również użycie sera już pokrojonego. Jeśli lubisz wyrazisty smak ziół, wykorzystaj fetę w smakowej zalewie. Sałatkę polej delikatnym sosem na bazie oliwy i przypraw. Podaj ją z chlebem pita albo bagietką.