
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włóż paprykę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po wyjęciu wystudź, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.
Krok 2
Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki. Obierz również ogórki. Pomidory i ogórki pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki. Wrzuć warzywa do miski i wymieszaj.
Krok 3
Zetrzyj ser feta na tarce i posyp nim warzywa.
Krok 4
Wymieszaj Sos sałatkowy grecki Knorr z oliwą z oliwek oraz wodą. Dodaj również przyprawę w mini kostkach Knorr. Wymieszaj całość delikatnie z sosem. Gotową sałatkę podawaj w małych miseczkach.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szopska
Sałatka szopska to łatwa w przyrządzeniu i charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej przystawka. Jej sekret to dodatek sera szopskiego lub innego o słonym posmaku. Wykorzystać więc możesz do niej np. grecką fetę. Wybrany ser pokrusz lub zetrzyj. Następnie posyp nim warzywa – dzięki takiemu zabiegowi całość będzie się efektownie prezentowała. Przygotowując tę sałatkę, sięgnij po młode pomidory, papryki i ogórki. Opcjonalnie paprykę wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż stanie się miękka. Całość dopełnią krążki cebuli – czerwonej lub mniej intensywnej w smaku sałatkowej. Danie skrop oliwą z oliwek oraz kompozycją suszonych ziół. Doskonale sprawdzi się np. sos sałatkowy z włoskimi ziołami: bazylią, oregano i tymiankiem. Sałatkę podawaj schłodzoną, z dodatkiem chrupiących grzanek lub z francuską bagietką. Serwuj ją ułożoną warstwowo w niewielkiej salaterce i udekorowaną, np. liśćmi kolendry lub koperkiem. Sałatka szopska świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie na codzienny obiad, ale również jako poczęstunek na przyjęciu.