Sałatka szopska przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka szopska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

198 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

460 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż paprykę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po wyjęciu wystudź, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki. Obierz również ogórki. Pomidory i ogórki pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki. Wrzuć warzywa do miski i wymieszaj.

Krok 3

Zetrzyj ser feta na tarce i posyp nim warzywa.

Krok 4

Wymieszaj Sos sałatkowy grecki Knorr z oliwą z oliwek oraz wodą. Dodaj również przyprawę w mini kostkach Knorr. Wymieszaj całość delikatnie z sosem. Gotową sałatkę podawaj w małych miseczkach.

2

Opinie o przepisie

  • Ola Bromirska

    Ola Bromirska , 15.09.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 11.06.2018

    Na pewno ok.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pyszna sałatka francuska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szopskaSałatka szopska

Sałatka szopska to łatwa w przyrządzeniu i charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej przystawka. Jej sekret to dodatek sera szopskiego lub innego o słonym posmaku. Wykorzystać więc możesz do niej np. grecką fetę. Wybrany ser pokrusz lub zetrzyj. Następnie posyp nim warzywa – dzięki takiemu zabiegowi całość będzie się efektownie prezentowała. Przygotowując tę sałatkę, sięgnij po młode pomidory, papryki i ogórki. Opcjonalnie paprykę wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż stanie się miękka. Całość dopełnią krążki cebuli – czerwonej lub mniej intensywnej w smaku sałatkowej. Danie skrop oliwą z oliwek oraz kompozycją suszonych ziół. Doskonale sprawdzi się np. sos sałatkowy z włoskimi ziołami: bazylią, oregano i tymiankiem. Sałatkę podawaj schłodzoną, z dodatkiem chrupiących grzanek lub z francuską bagietką. Serwuj ją ułożoną warstwowo w niewielkiej salaterce i udekorowaną, np. liśćmi kolendry lub koperkiem. Sałatka szopska świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie na codzienny obiad, ale również jako poczęstunek na przyjęciu.