Sałatka szopska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka szopska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż paprykę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po wyjęciu wystudź, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki. Obierz również ogórki. Pomidory i ogórki pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki. Wrzuć warzywa do miski i wymieszaj.

Krok 3

Zetrzyj ser feta na tarce i posyp nim warzywa.

Krok 4

Wymieszaj Sos sałatkowy grecki Knorr z oliwą z oliwek oraz wodą. Dodaj również przyprawę w mini kostkach Knorr. Wymieszaj całość delikatnie z sosem. Gotową sałatkę podawaj w małych miseczkach.

2

Opinie o przepisie

  • Ola Bromirska

    Ola Bromirska , 15.09.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 11.06.2018

    Na pewno ok.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Szybka sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szopskaSałatka szopska

Sałatka szopska to łatwa w przyrządzeniu i charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej przystawka. Jej sekret to dodatek sera szopskiego lub innego o słonym posmaku. Wykorzystać więc możesz do niej np. grecką fetę. Wybrany ser pokrusz lub zetrzyj. Następnie posyp nim warzywa – dzięki takiemu zabiegowi całość będzie się efektownie prezentowała. Przygotowując tę sałatkę, sięgnij po młode pomidory, papryki i ogórki. Opcjonalnie paprykę wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż stanie się miękka. Całość dopełnią krążki cebuli – czerwonej lub mniej intensywnej w smaku sałatkowej. Danie skrop oliwą z oliwek oraz kompozycją suszonych ziół. Doskonale sprawdzi się np. sos sałatkowy z włoskimi ziołami: bazylią, oregano i tymiankiem. Sałatkę podawaj schłodzoną, z dodatkiem chrupiących grzanek lub z francuską bagietką. Serwuj ją ułożoną warstwowo w niewielkiej salaterce i udekorowaną, np. liśćmi kolendry lub koperkiem. Sałatka szopska świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie na codzienny obiad, ale również jako poczęstunek na przyjęciu.