Sałatka szopska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

188 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włóż paprykę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po wyjęciu wystudź, zdejmij skórkę i pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki. Obierz również ogórki. Pomidory i ogórki pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki. Wrzuć warzywa do miski i wymieszaj.

Krok 3

Zetrzyj ser feta na tarce i posyp nim warzywa.

Krok 4

Wymieszaj Sos sałatkowy grecki Knorr z oliwą z oliwek oraz wodą. Dodaj również przyprawę w mini kostkach Knorr. Wymieszaj całość delikatnie z sosem. Gotową sałatkę podawaj w małych miseczkach.

2

Opinie o przepisie

  • Ola Bromirska

    Ola Bromirska

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Na pewno ok.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szopska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szopskaSałatka szopska

Sałatka szopska to łatwa w przyrządzeniu i charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej przystawka. Jej sekret to dodatek sera szopskiego lub innego o słonym posmaku. Wykorzystać więc możesz do niej np. grecką fetę. Wybrany ser pokrusz lub zetrzyj. Następnie posyp nim warzywa – dzięki takiemu zabiegowi całość będzie się efektownie prezentowała. Przygotowując tę sałatkę, sięgnij po młode pomidory, papryki i ogórki. Opcjonalnie paprykę wstaw do piekarnika i piecz do momentu, aż stanie się miękka. Całość dopełnią krążki cebuli – czerwonej lub mniej intensywnej w smaku sałatkowej. Danie skrop oliwą z oliwek oraz kompozycją suszonych ziół. Doskonale sprawdzi się np. sos sałatkowy z włoskimi ziołami: bazylią, oregano i tymiankiem. Sałatkę podawaj schłodzoną, z dodatkiem chrupiących grzanek lub z francuską bagietką. Serwuj ją ułożoną warstwowo w niewielkiej salaterce i udekorowaną, np. liśćmi kolendry lub koperkiem. Sałatka szopska świetnie sprawdzi się nie tylko jako danie na codzienny obiad, ale również jako poczęstunek na przyjęciu.