Sałata z papryką, kiełkami i winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z papryką, kiełkami i winogronami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę oczyszczamy z zewnętrznych liści, rwiemy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do miski.

Krok 2

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w paseczki. Kiełki płuczemy i odsączamy na sicie. Winogrona myjemy i kroimy na połówki (możemy też usuwać z nich pestki). Wszystko wrzucamy do miski.

Krok 3

Do miski wlewamy ocet, dodajemy musztardę, sól i sos sałatkowy. Mieszamy wszystko az składniki połączą się. Cienką strużką wlewamy oliwę i ubijamy sos trzepaczką. Kiedy nabierze konsystencji emulsji jest gotowy.

Krok 4

Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej