Sałata z papryką, kiełkami i winogronami
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
3 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę oczyszczamy z zewnętrznych liści, rwiemy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do miski.
Krok 2
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w paseczki. Kiełki płuczemy i odsączamy na sicie. Winogrona myjemy i kroimy na połówki (możemy też usuwać z nich pestki). Wszystko wrzucamy do miski.
Krok 3
Do miski wlewamy ocet, dodajemy musztardę, sól i sos sałatkowy. Mieszamy wszystko az składniki połączą się. Cienką strużką wlewamy oliwę i ubijamy sos trzepaczką. Kiedy nabierze konsystencji emulsji jest gotowy.
Krok 4
Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej