Sałata z papryką, kiełkami i winogronami
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
3 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę oczyszczamy z zewnętrznych liści, rwiemy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do miski.
Krok 2
Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w paseczki. Kiełki płuczemy i odsączamy na sicie. Winogrona myjemy i kroimy na połówki (możemy też usuwać z nich pestki). Wszystko wrzucamy do miski.
Krok 3
Do miski wlewamy ocet, dodajemy musztardę, sól i sos sałatkowy. Mieszamy wszystko az składniki połączą się. Cienką strużką wlewamy oliwę i ubijamy sos trzepaczką. Kiedy nabierze konsystencji emulsji jest gotowy.
Krok 4
Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej