Sałata z papryką, kiełkami i winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z papryką, kiełkami i winogronami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę oczyszczamy z zewnętrznych liści, rwiemy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do miski.

Krok 2

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w paseczki. Kiełki płuczemy i odsączamy na sicie. Winogrona myjemy i kroimy na połówki (możemy też usuwać z nich pestki). Wszystko wrzucamy do miski.

Krok 3

Do miski wlewamy ocet, dodajemy musztardę, sól i sos sałatkowy. Mieszamy wszystko az składniki połączą się. Cienką strużką wlewamy oliwę i ubijamy sos trzepaczką. Kiedy nabierze konsystencji emulsji jest gotowy.

Krok 4

Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej