Sałata z papryką, kiełkami i winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z papryką, kiełkami i winogronami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę oczyszczamy z zewnętrznych liści, rwiemy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do miski.

Krok 2

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w paseczki. Kiełki płuczemy i odsączamy na sicie. Winogrona myjemy i kroimy na połówki (możemy też usuwać z nich pestki). Wszystko wrzucamy do miski.

Krok 3

Do miski wlewamy ocet, dodajemy musztardę, sól i sos sałatkowy. Mieszamy wszystko az składniki połączą się. Cienką strużką wlewamy oliwę i ubijamy sos trzepaczką. Kiedy nabierze konsystencji emulsji jest gotowy.

Krok 4

Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej