Sałata z papryką, kiełkami i winogronami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z papryką, kiełkami i winogronami

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

3 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę oczyszczamy z zewnętrznych liści, rwiemy na mniejsze kawałki, które wrzucamy do miski.

Krok 2

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w paseczki. Kiełki płuczemy i odsączamy na sicie. Winogrona myjemy i kroimy na połówki (możemy też usuwać z nich pestki). Wszystko wrzucamy do miski.

Krok 3

Do miski wlewamy ocet, dodajemy musztardę, sól i sos sałatkowy. Mieszamy wszystko az składniki połączą się. Cienką strużką wlewamy oliwę i ubijamy sos trzepaczką. Kiedy nabierze konsystencji emulsji jest gotowy.

Krok 4

Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z papryką, kiełkami i winogronami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej