Surówka z czerwonej kapusty z porem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z czerwonej kapusty z porem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

555 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poszatkuj kapustę w drobne paski, cebulę drobno pokrój w piórka, białą część pora przekrój na pół wzdłuż i pokrój w drobne piórka.

Surówka z czerwonej kapusty z porem  - Krok 1

Krok 2

Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Surówka z czerwonej kapusty z porem  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody i 3 oliwy. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Podawaj z pieczonym drobiem.

Surówka z czerwonej kapusty z porem  - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Lena Szost

    Lena Szost , 22.07.2019

    Łatwe i szybkie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Kowalik

    Grzegorz Kowalik , 13.02.2018

    świetna!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z czerwonej kapusty z porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z czerwonej kapusty z porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z czerwonej kapusty z porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z czerwonej kapusty z porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z czerwonej kapusty z porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z czerwonej kapusty z porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z czerwonej kapusty z porem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z czerwonej kapusty z porem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z czerwonej kapusty z porem Surówka z czerwonej kapusty z porem

Czerwona kapusta, zwana na Śląsku modrą, uwodzi kolorem i smakiem. Nie jest jednak zbytnio doceniana. Najczęściej jest składnikiem prostych surówek. Można podawać ją również zasmażaną. Idealnie komponuje się z mięsem, np. roladą wieprzową i kluskami śląskimi, lub rybą i ziemniakami. Szczególnie dobrze smakować będzie z kwaśnymi i soczystymi owocami, czyli chociażby z jabłkiem, ale także z rodzynkami, suszonymi śliwkami czy ananasem. Taka surówka jest bardzo prosta do przygotowania a wygląda bardzo efektownie. Jest niezwykle chrupiąca i smaczna. By ją zrobić wystarczy poszatkować warzywa, czyli kapustę i białą część pora i połączyć je z utartym jabłkiem. Taka surówka wymaga prostego, ale aromatycznego dressingu – takiego jak Sos sałatkowy włoski Knorr, który łączy w sobie zioła i przyprawy idealnie podkreślające smak surówki.