Co zrobić z czerwonej porzeczki na zimę? Jakie przetwory?
Czerwona porzeczka to drobny owoc, który w smaku jest lekko kwaśny. Zastanawiacie się, co zrobić z czerwonej porzeczki, żeby zachować jej smak na długie jesienno-zimowe miesiące? Przestawiamy najlepsze propozycje porzeczkowych przetworów. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni.
Co zrobić z czerwonej porzeczki do słoików?
Sezon na czerwoną porzeczkę zaczyna się już w czerwcu i trwa przez cały lipiec. Co można zrobić z czerwonej porzeczki na zimę do słoików? Nasze propozycje to kompot, sok, konfitura i dżem.
1. Sok z czerwonych porzeczek
Ciekawi was, co z porzeczki czerwonej przygotować do picia na zimę? Postawcie na naturalny sok bez sztucznych konserwantów. Sok z czerwonej porzeczki najlepiej przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej, dlatego że urządzenie to pozwala na zachowanie maksymalnych ilości witamin i składników mineralnych zawartych w owocach. Wyciskarka wolnoobrotowa nie podgrzewa porzeczek i nie doprowadza do utraty witaminy C, a przy tym pozwala wycisnąć sok bardzo dokładnie i uniknąć strat surowca.
Sok porzeczkowy możecie przygotować też w sokowirówce, ale trzeba będzie się liczyć z tym, że gotowy produkt straci nieco witamin, a odpadu będzie więcej. Alternatywą jest też wykorzystanie specjalnego urządzenia do przecierania pomidorów lub ręczne wyciskanie soku na sicie.
Nasze babcie i mamy przygotowywały sok z porzeczek w bardzo tradycyjny, ale niestety żmudny sposób – wrzucały porzeczki do garnka, dodawały cukier i podgrzewały do momentu, aż owoce puszczą sok, a następnie przeciskały porzeczki przez sitko. Uzyskany sok przelewały do słoików i butelek, a następnie pasteryzowały w dużych garnkach. Dzisiaj czynność wyciskania mogą za was wykonać nowoczesne urządzenia, smak pozostanie tak samo wyjątkowy, a sok wykorzystacie do koktajli lub herbaty.
2. Kompot z czerwonej porzeczki
Jeśli zastanawiacie się, co można zrobić z czerwonej porzeczki w najszybszy sposób, to polecamy domowy kompot. Porzeczki wystarczy dokładnie przebrać i przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie włożyć do słoików (do wysokości ¾), do każdego słoika dodać 2-3 łyżki cukru, erytrytolu lub miodu i uzupełnić przegotowaną ostudzoną wodą, zachowując odstęp około 1-2 cm od brzegu słoika. Tak przygotowane słoiki dobrze zakręćcie i pasteryzujcie minimum 10-15 minut.
3. Dżem porzeczkowy
Kolejnym pomysłem na szybkie wykorzystanie czerwonych porzeczek jest przygotowanie dżemu. Umyte owoce należy wrzucić do garnka, dodać cukier lub dżemfix/żelfix i gotować przez kilka minut na małym ogniu, przez cały czas mieszając. Gotowy dżem porzeczkowy przełóżcie do wyparzonych suchych słoików i pasteryzujcie 15-20 minut.
4. Konfitura z czerwonych porzeczek
Co zrobić z porzeczki czerwonej, jeśli wolicie nieco słodsze przetwory? W takim przypadku polecamy konfiturę porzeczkową. Konfitura różni się od dżemu większą zawartością cukru. Na 1 kg porzeczek można zastosować nawet 0,5-1 kg cukru lub nieco mniejszą ilość miodu. Przygotowanie konfitury polega na smażeniu porzeczek w cukrze do momentu powstania gęstej pulpy, następnie wystudzeniu ich, a później ponownym zagotowaniu i przełożeniu do słoików.
Jakie przetwory z czerwonej porzeczki bez dodatku cukru?
Jeśli wolicie unikać cukru, ale ciekawi was, co można zrobić z czerwonej porzeczki, to proponujemy przygotowanie domowych przetworów z dodatkiem miodu lub erytrytolu. Ważne jest zachowanie odpowiedniej proporcji – erytrytol stosuje się w takiej samej ilości, ale miodu należy użyć nieco mniej (¾ szklanki miodu zamiast 1 pełnej szklanki cukru). Pamiętajcie tylko, że sok, konfiturę, dżem czy kompot z miodem lub erytrytolem trzeba pasteryzować – słoiki powinny dobrze „złapać”, bo tylko to gwarantuje możliwość przechowania przetworów przez dłuższy czas.
Co robimy z czerwonej porzeczki na święta?
Jeśli nie macie możliwości lub czasu na przygotowywanie weków, czerwoną porzeczkę możecie z powodzeniem zamrozić w plastikowych pojemnikach lub w woreczkach strunowych przeznaczonych do mrożenia. Tak zamrożone owoce wykorzystacie w święta do przygotowania kompotu, brownie z fasoli lub słodkiego sosu do mięsa. Mrożoną porzeczkę można też przesmażyć w rondelku i wykorzystać jako składnik ciasta korzennego.
Komentarze (0)