• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Blog
  • Porzeczki - kuszą kolorami
Porzeczki - kuszą kolorami

Porzeczki - kuszą kolorami

Ich gabaryty nie powalają, ale to nie znaczy, że można je ignorować. W malutkich porzeczkach drzemie moc! Pod delikatną skórką skumulowało się tyle prozdrowotnych substancji, że inne owoce mogą tylko zazdrościć. Kwaśne, kolorowe porzeczki zmieściły w sobie 10 razy więcej składników odżywczych niż jabłko! Najsmaczniejsze są w lipcu, ale istnieje sporo prostych trików, by zostały w jadłospisie na dłużej. Pora przeprojektować swoje menu!

Z czym to się je?

Hitem kawiarnianych ogródków w lecie jest orzeźwiająca lemoniada. Czasem może zaskoczyć zarówno składem, jak i ceną… Pragnienie...

Więcej

Czy wiesz, że?

Rośną nie tylko w ogródkach, ale również na dziko. I to w imponującej ilości 150 gatunków! Nie przepadają za wysokimi temperaturami...

Więcej

Zainspiruj się!

Powiedzieć, że porzeczki są dobrym materiałem na przetwory to mało. Przy ogromnej ilości kulinarnych możliwości ciężko będzie wyjść z kuchni!

Więcej

Dla zdrowia!

Zdarzyło Ci się zjeść więcej niż planowałeś, albo skusiłeś się na ciężkostrawne potrawy, których zwykle unikasz? Porzeczki pomogą! Śmiało sięgaj po te...

Więcej

Z czym to się je?

Hitem kawiarnianych ogródków w lecie jest orzeźwiająca lemoniada. Czasem może zaskoczyć zarówno składem, jak i ceną… Pragnienie tak samo dobrze ugasi porzeczkowy kompot! Nie trzeba skończyć kursu barmańskiego, by go przyrządzić. Na tropikalne upały nie ma nic lepszego niż kwaskowaty chłodnik! Kolorowe kuleczki chętnie współpracują i jednocześnie są bardzo przyjazne dla portfela. Białe, czerwone, czarne – do wyboru, do koloru! Najjaśniejsze z nich są prawdopodobnie najmniej znane. Aż dziw bierze, gdy weźmie się pod uwagę, że są najsłodsze. Idealnie nadają się do zrobienia domowego wina! Nie trzeba otwierać od razu całej plantacji. Wystarczy wygospodarować trochę miejsca w spiżarni. Czerwone porzeczki zniewalającym wyglądem zachęcają do jedzenia ich prosto z krzaczka. Tak samo obiecująco prezentują się jako ozdoba bardziej złożonych dań, np. sosów do mięsa. Najciemniejsza, czarna odmiana została obdarowana przez Matkę Naturę najbardziej kwaśnym smakiem i największą ilością witamin, w szczególności witaminy C. Jak widać, każdy kolor niesie ze sobą kuszące właściwości. Niezależnie od barwy, porzeczki warto zamrozić. W ten sposób zachowują prawie wszystkie wartościowe składniki i pozwalają cieszyć się ich smakiem długo po sezonie. Jak jeszcze można zatrzymać je przy sobie? Odpowiedzią są, oczywiście, przetwory! Półki najbardziej zapalonych smakoszy uginają się pod ciężarem słoików z porzeczkowymi dżemami, powidłami, kompotami, syropami i nalewkami. Suszone owoce są mile widziane w zdrowotnych, ziołowych herbatkach. Odmian i odcieni porzeczek jest całe mnóstwo, ale przepisów na ich wykorzystanie istnieje jeszcze więcej! Brylują w świecie deserów. Kisiel i budyń to dla nich pestka. W Skandynawii dużą popularnością cieszą się porzeczkowe puddingi i drożdżówki. Dodanie do nadzienia np. zmielonych migdałów albo marcepanu w sam raz zrównoważy kwaskowość owoców. Dzieci uwielbiają galaretki, więc te w wersji porzeczkowej też przypadną im do gustu! To jednak dopiero początek wielkiej przygody ze słodkościami. Ciasto biszkoptowe nie może się doczekać spotkania ze swoimi okrągłymi ulubieńcami. Kruche ciasteczka i tarty – w to im graj!

Zanim na stole pojawi się deser, uwaga należy się daniu głównemu. Porzeczki nie odpuszczają wytrawnych smaków! Tworzą bardzo udane połączenia z serami, zwłaszcza kozimi. Słodko – kwaśny sos do mięs zwala z nóg! Żurawina na dobre zagościła w obiadowych potrawach – porzeczka także doskonale sprawdzi się w tej roli. Wieprzowina, cielęcina i jagnięcina nie odmówią takiemu dodatkowi. Farsz do wypełnienia kurczaka lub indyczych roladek potrzebuje już tylko szczypty majeranku i odrobiny pieprzu. Kolorowe porzeczki nie lubią nudy na talerzu!

powrót do góry

Czy wiesz, że?

- Rośną nie tylko w ogródkach, ale również na dziko. I to w imponującej ilości 150 gatunków! Nie przepadają za wysokimi temperaturami – wolą chłodny klimat Europy, Azji i obu Ameryk.
- Do Polski trafiły z Francji w okolicach XV lub XVI wieku. Do dziś nasz kraj jest w światowej czołówce producentów czarnej odmiany. W sklepach, warzywniakach i na targach najlepiej szukać jej w lipcu.
- Inną, zdecydowanie mniej rozpowszechnioną, nazwą czarnej porzeczki jest smrodzina, smrodynia lub pieszczotliwie brzmiąca smrodyńka. Czym sobie zasłużyła na to miano? Wydzielaniem silnych substancji zapachowych – pod tym kątem bije na głowę swoich krewnych.
- W średniowiecznej uprawie porzeczek przodowali zakonnicy. Zależało im przede wszystkim na ich zdrowotnych właściwościach. Do XVI wieku była to głównie ich działka. Potem odkryto kulinarny potencjał drobnych owoców, więc uprawa wyszła poza mury klasztornych ogrodów.
- Porzeczki są skarbnicą witaminy C. W tej dziedzinie, zwłaszcza czarne owoce, prześcigają nawet cytrusy i paprykę!
- Nasiona czarnej porzeczki wykorzystuje się w produkcji… oleju! Stosowany jest przede wszystkim w branży kosmetycznej jako środek pomagający utrzymać skórę w znakomitej kondycji.

powrót do góry

Zainspiruj się!

Powiedzieć, że porzeczki są dobrym materiałem na przetwory to mało. Przy ogromnej ilości kulinarnych możliwości ciężko będzie wyjść z kuchni! Kiedyś jednak trzeba będzie ją opuścić, by podać kanapki na imprezę z łososiem i porzeczkami wygłodniałym gościom. Z pustym brzuchem nie ma dobrej zabawy! Mimo, że owoce nie kojarzą się jednoznacznie jako dodatek do pieczywa, porzeczki pokazują, że dla nich nie ma rzeczy niemożliwych. Przy ich pomocy stworzenie muffinek dla diabetyków nie będzie stanowiło problemu. Niech wszyscy się dowiedzą, że z Twoich przyjęć nikt nie wychodzi głodny! To, czy przyrządzisz sałatkę z kalarepy z mięsem lub bez, zależy wyłącznie od Ciebie! Od przybytku głowa nie boli, więc co powiesz na obie wersje? Najważniejsze, by nie pominąć porzeczek, które tym razem pojawią się w charakterze sałatkowego dressingu. Potrzebujesz dania, które elegancją dorówna potrawom z najbardziej szykownej restauracji w okolicy? Duszona cielęcina nie ma sobie równych w tej kategorii. Koniec z monopolem żurawiny na mięsne potrawy! Porzeczka wchodzi do gry! Zbliża się pora obiadu, a w głowie brak na niego pomysłu? Prostota składników soczystego kurczaka z patelni z cebulową konfiturą wybawi Cię z opresji! Masz trochę więcej czasu i produktów spożywczych do dyspozycji? W polencie z cebulowym konfitem wszystkie smaki połączą się w spójną całość dzięki porzeczkom. Samodzielna przekąska albo dodatek do potrawy większych rozmiarów gotowy!

powrót do góry

Dla zdrowia!

Zdarzyło Ci się zjeść więcej niż planowałeś, albo skusiłeś się na ciężkostrawne potrawy, których zwykle unikasz? Porzeczki pomogą! Śmiało sięgaj po te pyszne owoce również, kiedy jesteś na diecie. Dopadła Cię infekcja? Układ odpornościowy w tej sytuacji potrzebuje wsparcia! Szklanka soku z czarnej porzeczki wypijana raz dziennie to porcja witaminy C, która wspiera odporność organizmu. W czystej nieco kwaśnej postaci! Masz już swój ulubiony kolor? W przypadku porzeczek nie musisz wybierać – ze smakiem wypróbuj wszystkie!

powrót do góry

Komentarze (0)

Sprawdź nasze przepisy

  • Łosoś gotowany na parze w warzywach

    Łosoś gotowany na parze w warzywach

    ULUBIONY!
    316
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Zielona zupa

    Zielona zupa

    ULUBIONY!
    441
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    2
  • Sałatka grecka z sałatą lodową

    Sałatka grecka z sałatą lodową

    ULUBIONY!
    535
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkami

    ULUBIONY!
    274
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

    ULUBIONY!
    235
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
  • Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    Pieczone warzywa z serem feta i pestkami dyni

    ULUBIONY!
    93
    osoba dodała do listy ulubionych
    45''
    4
  • Sałatka z dyni i cieciorki

    Sałatka z dyni i cieciorki

    ULUBIONY!
    17
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Włoska sałatka z makaronu

    Włoska sałatka z makaronu

    ULUBIONY!
    29
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Szybka zupa z soczewicy

    Szybka zupa z soczewicy

    ULUBIONY!
    76
    osoba dodała do listy ulubionych
    30''
    4
  • Boczniaki z sosem sojowym

    Boczniaki z sosem sojowym

    ULUBIONY!
    0
    osoba dodała do listy ulubionych
    15''
    4
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby