Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

264 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

497 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

400 gramów

dżem cebulowy:

8 plastrów

500 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

500 gramów

200 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz i pokój w plastry.

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - Krok 1

Krok 2

W garnku z karmelizuj cukier. Kiedy będzie brązowy, dodaj cebule i smaż chwilę. Wrzuć cynamon i goździki, a całość zalej czerwonym winem i sokiem z czarnej porzeczki. Wszystko razem gotuj ok. 30 minut, aż cały sok odparuje i zostanie tylko cebula. Cebule odstaw do ostygnięcia.

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż w cienkie plastry, ułóż je między dwoma kawałkami folii i delikatnie rozbij mięso obficie oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która sprawi, że mięso będzie delikatnie pikantne oraz soczyste. Mięso odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - Krok 3

Krok 4

W plaster zamarynowanego mięsa zawiń łyżkę dżemu cebulowego i kawałek koziego sera.

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - Krok 4

Krok 5

Całość zawiń w plaster szynki, wyłóż na blachę do pieczenia z pergaminem i wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika na 25 minut.

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Bogusław  Machnacki

    Bogusław Machnacki

    Ja dodałem świeżej kolendry do środka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław  Machnacki

    Bogusław Machnacki

    Super danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebuląKurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą to potrawa, która sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Jej przygotowanie rozpocznij od posiekania warzywa w plastry. Następnie skarmelizuj w garnku cukier. Kiedy zmieni swoją barwę na brązową, dodaj do niego cebulę i smaż przez krótki czas. Aby nadać całości interesującego posmaku, użyj do doprawienia cynamonu i goździków. Wszystko ugotuj w czerwonym winie i soku z czarnej porzeczki. Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa i równomiernie oprószyć pikantną przyprawą do kurczaka. Na każdym z kawałków mięsa umieść łyżkę przygotowanego wcześniej dżemu cebulowego oraz kawałek koziego sera. Następnie zawiń je jak roladki i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Przygotowane według tego przepisu mięso podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati i wybraną sałatką ze świeżych warzyw. Sprawdzą się również ziemniaki w mundurkach, oprószone obficie koperkiem. Zobacz przepis na kurczaka z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą.