Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
283 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

426 osób wydrukowało

Pobierz pdf

730 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 opakowanie

dżem cebulowy:

500 gramów

500 mililitrów

200 mililitrów

4 sztuki

1 sztuka

100 gramów

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz i pokój w plastry.

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - Krok 1

Krok 2

W garnku z karmelizuj cukier. Kiedy będzie brązowy, dodaj cebule i smaż chwilę. Wrzuć cynamon i goździki, a całość zalej czerwonym winem i sokiem z czarnej porzeczki. Wszystko razem gotuj ok. 30 minut, aż cały sok odparuje i zostanie tylko cebula. Cebule odstaw do ostygnięcia.

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - Krok 2

Krok 3

Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż w cienkie plastry, ułóż je między dwoma kawałkami folii i delikatnie rozbij mięso obficie oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która sprawi, że mięso będzie delikatnie pikantne oraz soczyste. Mięso odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - Krok 3

Krok 4

W plaster zamarynowanego mięsa zawiń łyżkę dżemu cebulowego i kawałek koziego sera.

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - Krok 4

Krok 5

Całość zawiń w plaster szynki, wyłóż na blachę do pieczenia z pergaminem i wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika na 25 minut.

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Bogusław  Machnacki

    Bogusław Machnacki , 01.09.2017

    Ja dodałem świeżej kolendry do środka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusław  Machnacki

    Bogusław Machnacki , 01.09.2017

    Super danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebuląKurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą to potrawa, która sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Jej przygotowanie rozpocznij od posiekania warzywa w plastry. Następnie skarmelizuj w garnku cukier. Kiedy zmieni swoją barwę na brązową, dodaj do niego cebulę i smaż przez krótki czas. Aby nadać całości interesującego posmaku, użyj do doprawienia cynamonu i goździków. Wszystko ugotuj w czerwonym winie i soku z czarnej porzeczki. Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa i równomiernie oprószyć pikantną przyprawą do kurczaka. Na każdym z kawałków mięsa umieść łyżkę przygotowanego wcześniej dżemu cebulowego oraz kawałek koziego sera. Następnie zawiń je jak roladki i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Przygotowane według tego przepisu mięso podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati i wybraną sałatką ze świeżych warzyw. Sprawdzą się również ziemniaki w mundurkach, oprószone obficie koperkiem. Zobacz przepis na kurczaka z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą.