Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
łatwe
730 osób zapisało

Składniki
400 gramów
100 gramów
1 opakowanie
dżem cebulowy:
500 gramów
500 mililitrów
200 mililitrów
4 sztuki
1 sztuka
100 gramów
8 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule obierz i pokój w plastry.

Krok 2
W garnku z karmelizuj cukier. Kiedy będzie brązowy, dodaj cebule i smaż chwilę. Wrzuć cynamon i goździki, a całość zalej czerwonym winem i sokiem z czarnej porzeczki. Wszystko razem gotuj ok. 30 minut, aż cały sok odparuje i zostanie tylko cebula. Cebule odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż w cienkie plastry, ułóż je między dwoma kawałkami folii i delikatnie rozbij mięso obficie oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która sprawi, że mięso będzie delikatnie pikantne oraz soczyste. Mięso odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 4
W plaster zamarynowanego mięsa zawiń łyżkę dżemu cebulowego i kawałek koziego sera.

Krok 5
Całość zawiń w plaster szynki, wyłóż na blachę do pieczenia z pergaminem i wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika na 25 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą to potrawa, która sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Jej przygotowanie rozpocznij od posiekania warzywa w plastry. Następnie skarmelizuj w garnku cukier. Kiedy zmieni swoją barwę na brązową, dodaj do niego cebulę i smaż przez krótki czas. Aby nadać całości interesującego posmaku, użyj do doprawienia cynamonu i goździków. Wszystko ugotuj w czerwonym winie i soku z czarnej porzeczki. Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa i równomiernie oprószyć pikantną przyprawą do kurczaka. Na każdym z kawałków mięsa umieść łyżkę przygotowanego wcześniej dżemu cebulowego oraz kawałek koziego sera. Następnie zawiń je jak roladki i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Przygotowane według tego przepisu mięso podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati i wybraną sałatką ze świeżych warzyw. Sprawdzą się również ziemniaki w mundurkach, oprószone obficie koperkiem. Zobacz przepis na kurczaka z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą.