Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
łatwe
716 osób zapisało

Składniki
400 gramów
100 gramów
1 opakowanie
dżem cebulowy:
500 gramów
500 mililitrów
200 mililitrów
4 sztuki
1 sztuka
100 gramów
8 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule obierz i pokój w plastry.

Krok 2
W garnku z karmelizuj cukier. Kiedy będzie brązowy, dodaj cebule i smaż chwilę. Wrzuć cynamon i goździki, a całość zalej czerwonym winem i sokiem z czarnej porzeczki. Wszystko razem gotuj ok. 30 minut, aż cały sok odparuje i zostanie tylko cebula. Cebule odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Piersi z kurczaka pokrój wzdłuż w cienkie plastry, ułóż je między dwoma kawałkami folii i delikatnie rozbij mięso obficie oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr, która sprawi, że mięso będzie delikatnie pikantne oraz soczyste. Mięso odstaw do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 4
W plaster zamarynowanego mięsa zawiń łyżkę dżemu cebulowego i kawałek koziego sera.

Krok 5
Całość zawiń w plaster szynki, wyłóż na blachę do pieczenia z pergaminem i wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika na 25 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPlanujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
Kurczak z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą to potrawa, która sprawdzi się na wyjątkowe okazje. Jej przygotowanie rozpocznij od posiekania warzywa w plastry. Następnie skarmelizuj w garnku cukier. Kiedy zmieni swoją barwę na brązową, dodaj do niego cebulę i smaż przez krótki czas. Aby nadać całości interesującego posmaku, użyj do doprawienia cynamonu i goździków. Wszystko ugotuj w czerwonym winie i soku z czarnej porzeczki. Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa i równomiernie oprószyć pikantną przyprawą do kurczaka. Na każdym z kawałków mięsa umieść łyżkę przygotowanego wcześniej dżemu cebulowego oraz kawałek koziego sera. Następnie zawiń je jak roladki i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku. Przygotowane według tego przepisu mięso podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati i wybraną sałatką ze świeżych warzyw. Sprawdzą się również ziemniaki w mundurkach, oprószone obficie koperkiem. Zobacz przepis na kurczaka z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą.