
Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
4 sztuki
500 mililitrów
50 gramów
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kurczaka podziel w ćwiartki. W każdej ćwiartce zrób 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 centymetra. Natrzyj przyprawą Knorr.

Krok 2
Posiekaj drobno cebule, czosnek i imbir. Dodaj resztę przypraw i zmiksuj z jogurtem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Krok 3
Ułóż kurczaka w kamionce, zalej marynatą i zostaw na noc w lodówce. Ćwiartki kurczaka przełóż, wraz z marynatą, do żaroodpornego naczynia. Następnie przykryj folią aluminiową (lub przykrywką) i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczaka wyłóż na półmisek, sos podaj osobno w sosjerce.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak tandoori
Soczysty, chrupiący kurczak tandoori to wizytówka indyjskiej kuchni. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu glinianemu piecowi w kształcie dzbana, w którym zwyczajowo jest przyrządzany. W języku hindi piec ten nazywany jest tandoor. Z powodzeniem jednak kurczaka tandoori możesz upiec w dobrze rozgrzanym piekarniku lub na grillu. Najważniejsze, by na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, umieścić mięso w orientalnej marynacie sporządzonej na bazie jogurtu naturalnego, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej przypraw oraz soku z cytryny. Aby marynata głębiej wniknęła w drób, natnij kawałki kurczaka zanim je do niej włożysz. Przypilnuj, aby całą marynarę dać na kurczaka który powędruje do pieca, to ona, po tym jak się przypiecze, będzie stanowić o wyjątkowości tego dnia – utworzy kuszącą i obłędnie aromatyczną skorupkę.