Kurczak tandoori przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak tandoori

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

4 sztuki

500 mililitrów

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka podziel w ćwiartki. W każdej ćwiartce zrób 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 centymetra. Natrzyj przyprawą Knorr.

Kurczak tandoori - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno cebule, czosnek i imbir. Dodaj resztę przypraw i zmiksuj z jogurtem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Kurczak tandoori - Krok 2

Krok 3

Ułóż kurczaka w kamionce, zalej marynatą i zostaw na noc w lodówce. Ćwiartki kurczaka przełóż, wraz z marynatą, do żaroodpornego naczynia. Następnie przykryj folią aluminiową (lub przykrywką) i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczaka wyłóż na półmisek, sos podaj osobno w sosjerce.

Kurczak tandoori - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tandooriKurczak tandoori

Soczysty, chrupiący kurczak tandoori to wizytówka indyjskiej kuchni. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu glinianemu piecowi w kształcie dzbana, w którym zwyczajowo jest przyrządzany. W języku hindi piec ten nazywany jest tandoor. Z powodzeniem jednak kurczaka tandoori możesz upiec w dobrze rozgrzanym piekarniku lub na grillu. Najważniejsze, by na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, umieścić mięso w orientalnej marynacie sporządzonej na bazie jogurtu naturalnego, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej przypraw oraz soku z cytryny. Aby marynata głębiej wniknęła w drób, natnij kawałki kurczaka zanim je do niej włożysz. Przypilnuj, aby całą marynarę dać na kurczaka który powędruje do pieca, to ona, po tym jak się przypiecze, będzie stanowić o wyjątkowości tego dnia – utworzy kuszącą i obłędnie aromatyczną skorupkę.