Kurczak tandoori przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak tandoori

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

4 sztuki

500 mililitrów

50 gramów

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Kurczaka podziel w ćwiartki. W każdej ćwiartce zrób 2-3 nacięcia o głębokości 1,5 centymetra. Natrzyj przyprawą Knorr.

Kurczak tandoori - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno cebule, czosnek i imbir. Dodaj resztę przypraw i zmiksuj z jogurtem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Kurczak tandoori - Krok 2

Krok 3

Ułóż kurczaka w kamionce, zalej marynatą i zostaw na noc w lodówce. Ćwiartki kurczaka przełóż, wraz z marynatą, do żaroodpornego naczynia. Następnie przykryj folią aluminiową (lub przykrywką) i włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Kurczaka wyłóż na półmisek, sos podaj osobno w sosjerce.

Kurczak tandoori - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak tandoori - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak tandooriKurczak tandoori

Soczysty, chrupiący kurczak tandoori to wizytówka indyjskiej kuchni. Swoją nazwę zawdzięcza specjalnemu glinianemu piecowi w kształcie dzbana, w którym zwyczajowo jest przyrządzany. W języku hindi piec ten nazywany jest tandoor. Z powodzeniem jednak kurczaka tandoori możesz upiec w dobrze rozgrzanym piekarniku lub na grillu. Najważniejsze, by na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, umieścić mięso w orientalnej marynacie sporządzonej na bazie jogurtu naturalnego, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej przypraw oraz soku z cytryny. Aby marynata głębiej wniknęła w drób, natnij kawałki kurczaka zanim je do niej włożysz. Przypilnuj, aby całą marynarę dać na kurczaka który powędruje do pieca, to ona, po tym jak się przypiecze, będzie stanowić o wyjątkowości tego dnia – utworzy kuszącą i obłędnie aromatyczną skorupkę.