Kurczak korma

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

160 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

163 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

150 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 ziarna

2 sztuki

1 łyżeczka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka wraz z kośćmi pokrój w niewielkie kawałki. Powinno ich być około 15 kawałków.

Kurczak korma - Krok 1

Krok 2

Cebule pokój w plastry. Czosnek rozgnieć i zmieszaj z imbirem.

Kurczak korma - Krok 2

Krok 3

Podsmaż w rondlu na maśle cebule na złoto. Dodaj czosnek z imbirem oraz Bulionetkę drobiową Knorr. Następnie dolej wody około 400 mililitrów. Dodaj kawałki kurczaka, chilli, wlej jogurt. Duś, aż mięso będzie miękkie.

Kurczak korma - Krok 3

Krok 4

Po czym dodaj liście laurowe, kmin, rozgnieciony kardamon, garam masalę. Gotuj jeszcze 5 minut. Danie podawaj na ciepło z ryżem.

Kurczak korma - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak kormaKurczak korma

Jeśli masz ochotę na obiad w odrobinę orientalnej wersji, przyrządź delikatne mięso z kurczaka w gęstym, aksamitnym sosie korma i wybierz się w kulinarną podróż do Indii. Sos korma powstaje na bazie jogurtu naturalnego doprawionego garścią przypraw, wśród których na szczególną uwagę zasługuje garam masala. Ta indyjska mieszanka, nadająca potrawom niepowtarzalny aromat i smak, dodawana jest zazwyczaj pod sam koniec gotowania. Możesz kupić ją gotową lub przyrządzić samodzielnie – w jej skład wchodzą między innymi goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz oraz kozieradka. Oprócz orientalnych przypraw do sosu korma dodać możesz również mleko kokosowe i łyżkę płatków migdałowych. Gotowego kurczaka podawaj wraz z ugotowanym na sypko długoziarnistym ryżem. Pyszności!