Kurczak korma przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak korma

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

163 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

4 sztuki

150 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 ziarna

2 sztuki

1 łyżeczka

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka wraz z kośćmi pokrój w niewielkie kawałki. Powinno ich być około 15 kawałków.

Kurczak korma - Krok 1

Krok 2

Cebule pokój w plastry. Czosnek rozgnieć i zmieszaj z imbirem.

Kurczak korma - Krok 2

Krok 3

Podsmaż w rondlu na maśle cebule na złoto. Dodaj czosnek z imbirem oraz Bulionetkę drobiową Knorr. Następnie dolej wody około 400 mililitrów. Dodaj kawałki kurczaka, chilli, wlej jogurt. Duś, aż mięso będzie miękkie.

Kurczak korma - Krok 3

Krok 4

Po czym dodaj liście laurowe, kmin, rozgnieciony kardamon, garam masalę. Gotuj jeszcze 5 minut. Danie podawaj na ciepło z ryżem.

Kurczak korma - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak korma - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak kormaKurczak korma

Jeśli masz ochotę na obiad w odrobinę orientalnej wersji, przyrządź delikatne mięso z kurczaka w gęstym, aksamitnym sosie korma i wybierz się w kulinarną podróż do Indii. Sos korma powstaje na bazie jogurtu naturalnego doprawionego garścią przypraw, wśród których na szczególną uwagę zasługuje garam masala. Ta indyjska mieszanka, nadająca potrawom niepowtarzalny aromat i smak, dodawana jest zazwyczaj pod sam koniec gotowania. Możesz kupić ją gotową lub przyrządzić samodzielnie – w jej skład wchodzą między innymi goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, kolendra, koper włoski, czarny pieprz oraz kozieradka. Oprócz orientalnych przypraw do sosu korma dodać możesz również mleko kokosowe i łyżkę płatków migdałowych. Gotowego kurczaka podawaj wraz z ugotowanym na sypko długoziarnistym ryżem. Pyszności!