
Składniki
500 gramów
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej wrzątkiem i odcedź po około 3 minutach.

Krok 2
Mięso pokrój na paski i wrzuć na rozgrzany olej. Podsmaż i wyjmij.

Krok 3
Czosnek zmiażdż, cebulę posiekaj, a papryki pokrój na paseczki. Na olej wrzuć czosnek, cebulę, curry oraz imbir i podsmaż przez 2 minuty.

Krok 4
Dorzuć papryki, dobrze wymieszaj i podsmaż.

Krok 5
Dodaj pół szklanki wody oraz Bulionetkę drobiową Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6
Teraz dodaj kurczaka, makaron i sos sojowy. Potrawę wymieszaj i zagotuj. Natychmiast podawaj posypaną siekaną kolendrą.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w curry z makaronem
To smaczna propozycja obiadowa dla zabieganych. Kurczak w curry z makaronem i warzywami przygotujesz w zaledwie pół godziny. Potrzebne będą piersi z kurczaka, papryka i makaron ryżowy. Ten rodzaj makaronu przygotujesz błyskawicznie. Wystarczy zalać go wrzątkiem, a po 3 minutach odcedzić. Jeżeli nie jesteś zwolenniczką ryżowej wersji makaronu, użyj zwykłego w formie wstążek. Urzekający smak i aromat tego dania zapewnia połączenie pikantnego curry, czosnku i imbiru. Całość wzbogaca sos sojowy. Jest to przyprawa niezbędna, zwłaszcza do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej, dlatego jeżeli jeszcze nie posiadasz go w swojej kuchni, a lubisz smaki orientu – zdecyduj się na zakup. W tym daniu, sos sojowy wlewa się do duszonych warzyw i kawałków soczystego kurczaka, tuż przed dodaniem makaronu. Sos sojowy zazwyczaj dodaje się do przygotowywanej potrawy na końcu, ponieważ długie gotowanie może sprawić, że reszta składników zostanie zdominowane jego smakiem.