Klarowna zupa pomidorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klarowna zupa pomidorowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Wywar gotuj około 30 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, rozgniecione ząbki czosnku, anyż oraz kostkę Knorr. Wszystko razem gotuj na małym ogniu jeszcze 30 minut.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Bulion pozostaw, aby ostygł, przecedź go.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Do chłodnego bulionu dodaj roztrzepane białko jaja kurzego.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Bulion zagotuj, przecedź przez gazę, podawaj z kawałkami suszonych pomidorów, prażonymi orzeszkami piniowymi i cienko pokrojoną bazylią.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej