Klarowna zupa - pomidorowa: z anyżem i jajkami | Przepisy.pl pixel

Klarowna zupa pomidorowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Wywar gotuj około 30 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, rozgniecione ząbki czosnku, anyż oraz kostkę Knorr. Wszystko razem gotuj na małym ogniu jeszcze 30 minut.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Bulion pozostaw, aby ostygł, przecedź go.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Do chłodnego bulionu dodaj roztrzepane białko jaja kurzego.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Bulion zagotuj, przecedź przez gazę, podawaj z kawałkami suszonych pomidorów, prażonymi orzeszkami piniowymi i cienko pokrojoną bazylią.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klarowna zupa pomidorowaKlarowna zupa pomidorowa

Tradycyjne potrawy zawsze wpisują się w gusta gości i są niezawodne. Jednym z takich dań jest klarowna zupa pomidorowa, którą już teraz możesz przygotować według naszego prostego przepisu. Zapoznaj się z listą składników, przeczytaj wskazówki i rozpocznij kulinarne działania. Powodzenia!

Dla kogo?

Zupa klarowna sprawdzi się w menu wszystkich osób, które lubią dania o doskonałej konsystencji oraz smaku. Zadowoli także miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Zupę przygotujesz na bazie kurczaka oraz warzyw. Całą listę potrzebnych składników znajdziesz powyżej.

Na jaką okazję?

Jeżeli szykujesz się na większe przyjęcie, to klarowna zupa pomidorowa będzie strzałem w dziesiątkę i zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Dodatkowo jest to potrawa o uniwersalnym smaku, więc nie musisz martwić się, że komuś nie podpasuje. Nasza receptura sprawdzi się także jako codzienny obiad. Spróbujesz?

Czy wiesz, że?

Przygotowanie zupy według naszego przepisu to naprawdę łatwe zadanie. Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera. Później gotuj wywar przez 30 minut.

Dla urozmaicenia:

Mamy nadzieję, że zupa pomidorowa klarowna już wkrótce zawita w Twoim menu. Jeżeli chcesz nieco zmodyfikować naszą recepturę, to możesz dorzucić do listy składników ryż i podawać go z zupą. Po spróbowaniu przepisu koniecznie napisz nam w komentarzu, czy wszystko Ci smakowało.