Klarowna zupa - pomidorowa: z anyżem i jajkami | Przepisy.pl pixel

Klarowna zupa pomidorowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Wywar gotuj około 30 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, rozgniecione ząbki czosnku, anyż oraz kostkę Knorr. Wszystko razem gotuj na małym ogniu jeszcze 30 minut.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Bulion pozostaw, aby ostygł, przecedź go.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Do chłodnego bulionu dodaj roztrzepane białko jaja kurzego.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Bulion zagotuj, przecedź przez gazę, podawaj z kawałkami suszonych pomidorów, prażonymi orzeszkami piniowymi i cienko pokrojoną bazylią.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klarowna zupa pomidorowaKlarowna zupa pomidorowa

Tradycyjne potrawy zawsze wpisują się w gusta gości i są niezawodne. Jednym z takich dań jest klarowna zupa pomidorowa, którą już teraz możesz przygotować według naszego prostego przepisu. Zapoznaj się z listą składników, przeczytaj wskazówki i rozpocznij kulinarne działania. Powodzenia!

Dla kogo?

Zupa klarowna sprawdzi się w menu wszystkich osób, które lubią dania o doskonałej konsystencji oraz smaku. Zadowoli także miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Zupę przygotujesz na bazie kurczaka oraz warzyw. Całą listę potrzebnych składników znajdziesz powyżej.

Na jaką okazję?

Jeżeli szykujesz się na większe przyjęcie, to klarowna zupa pomidorowa będzie strzałem w dziesiątkę i zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Dodatkowo jest to potrawa o uniwersalnym smaku, więc nie musisz martwić się, że komuś nie podpasuje. Nasza receptura sprawdzi się także jako codzienny obiad. Spróbujesz?

Czy wiesz, że?

Przygotowanie zupy według naszego przepisu to naprawdę łatwe zadanie. Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera. Później gotuj wywar przez 30 minut.

Dla urozmaicenia:

Mamy nadzieję, że zupa pomidorowa klarowna już wkrótce zawita w Twoim menu. Jeżeli chcesz nieco zmodyfikować naszą recepturę, to możesz dorzucić do listy składników ryż i podawać go z zupą. Po spróbowaniu przepisu koniecznie napisz nam w komentarzu, czy wszystko Ci smakowało.