Klarowna zupa - pomidorowa: z anyżem i jajkami | Przepisy.pl pixel

Klarowna zupa pomidorowa

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

99 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Wywar gotuj około 30 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, rozgniecione ząbki czosnku, anyż oraz kostkę Knorr. Wszystko razem gotuj na małym ogniu jeszcze 30 minut.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Bulion pozostaw, aby ostygł, przecedź go.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Do chłodnego bulionu dodaj roztrzepane białko jaja kurzego.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Bulion zagotuj, przecedź przez gazę, podawaj z kawałkami suszonych pomidorów, prażonymi orzeszkami piniowymi i cienko pokrojoną bazylią.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klarowna zupa pomidorowaKlarowna zupa pomidorowa

Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera.