
Składniki
500 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 kilogram
1 sztuka
3 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
10 gramów
1 pęczek
100 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera.

Krok 2
Wywar gotuj około 30 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, rozgniecione ząbki czosnku, anyż oraz kostkę Knorr. Wszystko razem gotuj na małym ogniu jeszcze 30 minut.

Krok 3
Bulion pozostaw, aby ostygł, przecedź go.

Krok 4
Do chłodnego bulionu dodaj roztrzepane białko jaja kurzego.

Krok 5
Bulion zagotuj, przecedź przez gazę, podawaj z kawałkami suszonych pomidorów, prażonymi orzeszkami piniowymi i cienko pokrojoną bazylią.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klarowna zupa pomidorowa
Tradycyjne potrawy zawsze wpisują się w gusta gości i są niezawodne. Jednym z takich dań jest klarowna zupa pomidorowa, którą już teraz możesz przygotować według naszego prostego przepisu. Zapoznaj się z listą składników, przeczytaj wskazówki i rozpocznij kulinarne działania. Powodzenia!
Dla kogo?
Zupa klarowna sprawdzi się w menu wszystkich osób, które lubią dania o doskonałej konsystencji oraz smaku. Zadowoli także miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Zupę przygotujesz na bazie kurczaka oraz warzyw. Całą listę potrzebnych składników znajdziesz powyżej.
Na jaką okazję?
Jeżeli szykujesz się na większe przyjęcie, to klarowna zupa pomidorowa będzie strzałem w dziesiątkę i zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Dodatkowo jest to potrawa o uniwersalnym smaku, więc nie musisz martwić się, że komuś nie podpasuje. Nasza receptura sprawdzi się także jako codzienny obiad. Spróbujesz?
Czy wiesz, że?
Przygotowanie zupy według naszego przepisu to naprawdę łatwe zadanie. Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera. Później gotuj wywar przez 30 minut.
Dla urozmaicenia:
Mamy nadzieję, że zupa pomidorowa klarowna już wkrótce zawita w Twoim menu. Jeżeli chcesz nieco zmodyfikować naszą recepturę, to możesz dorzucić do listy składników ryż i podawać go z zupą. Po spróbowaniu przepisu koniecznie napisz nam w komentarzu, czy wszystko Ci smakowało.