Klarowna zupa - pomidorowa: z anyżem i jajkami | Przepisy.pl pixel

Klarowna zupa pomidorowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
105 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

3 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

10 gramów

1 pęczek

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 1

Krok 2

Wywar gotuj około 30 minut, po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę pomidory, rozgniecione ząbki czosnku, anyż oraz kostkę Knorr. Wszystko razem gotuj na małym ogniu jeszcze 30 minut.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 2

Krok 3

Bulion pozostaw, aby ostygł, przecedź go.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 3

Krok 4

Do chłodnego bulionu dodaj roztrzepane białko jaja kurzego.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 4

Krok 5

Bulion zagotuj, przecedź przez gazę, podawaj z kawałkami suszonych pomidorów, prażonymi orzeszkami piniowymi i cienko pokrojoną bazylią.

Klarowna zupa pomidorowa - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klarowna zupa pomidorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klarowna zupa pomidorowaKlarowna zupa pomidorowa

Tradycyjne potrawy zawsze wpisują się w gusta gości i są niezawodne. Jednym z takich dań jest klarowna zupa pomidorowa, którą już teraz możesz przygotować według naszego prostego przepisu. Zapoznaj się z listą składników, przeczytaj wskazówki i rozpocznij kulinarne działania. Powodzenia!

Dla kogo?

Zupa klarowna sprawdzi się w menu wszystkich osób, które lubią dania o doskonałej konsystencji oraz smaku. Zadowoli także miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Zupę przygotujesz na bazie kurczaka oraz warzyw. Całą listę potrzebnych składników znajdziesz powyżej.

Na jaką okazję?

Jeżeli szykujesz się na większe przyjęcie, to klarowna zupa pomidorowa będzie strzałem w dziesiątkę i zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Dodatkowo jest to potrawa o uniwersalnym smaku, więc nie musisz martwić się, że komuś nie podpasuje. Nasza receptura sprawdzi się także jako codzienny obiad. Spróbujesz?

Czy wiesz, że?

Przygotowanie zupy według naszego przepisu to naprawdę łatwe zadanie. Mięso z kurczaka umyj, pokrój w mniejsze kawałki i zalej 1,5 litrem zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy, marchew, pietruszkę i selera. Później gotuj wywar przez 30 minut.

Dla urozmaicenia:

Mamy nadzieję, że zupa pomidorowa klarowna już wkrótce zawita w Twoim menu. Jeżeli chcesz nieco zmodyfikować naszą recepturę, to możesz dorzucić do listy składników ryż i podawać go z zupą. Po spróbowaniu przepisu koniecznie napisz nam w komentarzu, czy wszystko Ci smakowało.