
Składniki
6 szklanek
1 szklanka
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
250 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory należy sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić w ćwiartki i wyrzucić nasiona a na koniec odcisnąć je z nadmiaru soku na sitku.
Krok 2
Na oliwie odrobinę podsmażamy posiekany czosnek, a następnie dodajemy pomidory i smażymy je około 15 minut dość często mieszając. Następnie dodajemy rozpuszczone w gorącej wodzie bulionetki, bazylię, oregano i pieprz. Gotujemy około 15 minut a następnie miksujemy blenderem.
Krok 3
Kremówkę łączymy energicznie z mąką i odrobiną soli i wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z ugotowanym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej