Zupy – łatwe i szybkie w przygotowaniu, sycące oraz niezwykle aromatyczne. Mogą znakomicie nas rozgrzać w mroźne dni, a także ochłodzić upalną porą. Na gorąco, w formie chłodnika, z kawałkami warzyw lub podane jako krem – warto w nich zasmakować! Zupy to także doskonała baza dla wielu innych potraw. Dzięki nim nie zmarnuje się jedzenie, a Ty w mig wyczarujesz smakowity obiad. Oto kilka sposobów na to, co zrobić z zupy pomidorowej oraz innych zup. Do dzieła!
Po pierwsze - królowa wszystkich zup. Przed Państwem klasyczna, niezastąpiona, jedna jedyna – pomidorowa! Co można jeszcze zrobić z zupy pomidorowej? Dzięki pomidorówce ugotujesz wyśmienity śródziemnomorski ratatuj. Zupa z powodzeniem zastąpi nam pyszny sos. Wystarczy, że delikatnie podsmażysz warzywa: cukinie, bakłażany oraz pieczarki, a całość zalejesz pomidorowym wywarem i chwilę poddusisz. I już – gotowe!
Do eksperymentów w kuchni świetnie nadadzą się również zupy typu instant. Na przykład cebulowa stanowi wyśmienity dodatek do zapiekanki ziemniaczanej. Nic prostszego! Posyp zupą w proszku pokrojone ziemniaki, a następnie wymieszaj wszystko z niskotłuszczową śmietanką. Na koniec danie oprósz serem i piecz przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Zastanawiasz się, jak jeszcze wykorzystać resztki zup? Na tradycyjnym rosole przyrządzisz dużo smacznych dań. Na bulionie z poprzedniego dnia możesz przygotować inne, równie wyśmienite zupy. Jego urokowi nie oprze się żurek, jarzynowa czy węgierska gulaszowa. Polecamy wykorzystać go także do dań z ryżem lub kaszą. Po prostu palce lizać!
Teraz już wiesz, jak najlepiej wykorzystać pozostałe w Twojej kuchni resztki zup. Śmiało mieszaj je z innymi składnikami. Rób niezastąpione dania jednogarnkowe, a gwarantujemy, że mile zaskoczysz siebie i swoich bliskich wyjątkowym smakiem zupełnie nowych potraw.
Komentarze (0)