W przeszłości robienie przetworów było sprytnym sposobem kucharzy na magazynowanie zapasów i przechowywanie smaków lata na długie, zimowe miesiące. Dziś da się zauważyć, że zwyczaj ten przechodzi renesans. Dostęp do interesujących przepisów wzmaga kulinarną ciekawość, a ponadto coraz więcej osób zwraca uwagę na skład produktów, które lądują na talerzach. Co tu dużo mówić – największe zaufanie mamy do tych specjałów, które przygotowaliśmy samodzielnie od podstaw. Domowy przecier pomidorowy nie jest wyjątkiem, więc warto wygospodarować trochę czasu w szczycie sezonu, by móc cieszyć się smakiem pomidorów w dowolnym momencie.

Przepis na przecier pomidorowy

Ilość podanych składników jest czysto orientacyjna i przede wszystkim ma na celu wskazanie właściwych proporcji. Na start chcecie wypróbować mniejszą porcję przecieru, a może zrobić od razu większy zapas i posiedzenie w kuchni mieć za sobą? Sposób przygotowania koncentratu pomidorowego z łatwością dopasujecie do własnych potrzeb i preferencji.

Lista produktów:

  • 4 kilogramy pomidorów,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oliwy.

Przecier pomidorowy – jak zrobić krok po kroku?

  1. Pomidory umyjcie i pokrójcie w ćwiartki.
  2. W dużym rondlu rozgrzejcie oliwę, dodajcie pomidory i duście do momentu, aż będą całkowicie rozgotowane, a następnie przetrzyjcie je przez sito. W wersji dla zabieganych można użyć blendera.
  3. Pomidory ponownie włóżcie do garnka, zagotujcie, dodajcie cukier i sól.
  4. Gorący przecier pomidorowy przelejcie do wyparzonych słoików. Polecamy wybierać nieduże naczynia, by w przyszłości móc zużyć koncentrat niedługo po otwarciu.
  5. Słoiki mocno zakręćcie i pasteryzujcie przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 110 stopni.

Porada: smak przecieru pomidorowego możecie urozmaicać czosnkiem, oregano lub ziołami prowansalskimi.

Jak wybierać pomidory do przecieru?

Pomidor pomidorowi nierówny, a każda odmiana może mieć inne przeznaczenie kulinarne. Do zrobienia domowego koncentratu pomidorowego najlepiej wybierać twardsze egzemplarze z dużą ilością miąższu. Większość tego rodzaju odmian poznacie po podłużnym kształcie. Ważne jest, by pomidory były intensywnie czerwone i wolne od uszkodzeń oraz przebarwień.

Pomidorowe przysmaki

Szybko połkniecie bakcyla robienia domowego przecieru pomidorowego i czynność ta stanie się Waszą letnią tradycją. Użyjecie go zawsze wtedy, gdy pojawi się ochota na przypomnienie sobie wakacyjnej atmosfery. Pierwsze skojarzenie z przecierem? Zapewne pomidorowa zupa krem z makaronem momentalnie staje przed oczami. Wariacja w postaci zupy pomidorowej z naleśnikowym makaronem posmakuje miłośnikom niebanalnych przystawek na ciepło. Bez pomidorowego koncentratu nie może obyć się kolorowy bigos (z ogórków kiszonych), który fantastycznie wzbogaci jesienne i zimowe menu. Czas na konkret, bo oto na stole pojawia się bogracz z dzika (jelenia, sarny), który uświetni każdą rodzinną uroczystość.

Mamy tu fanów owoców morza? Z przyrządzeniem krewetek z sosem pomidorowym i fetą poradzą sobie nawet te osoby, które dopiero się z nimi oswajają. Wypływanie na głęboką wodę wcale nie będzie konieczne! Wiedzieliście, że własnoręcznie zrobiony przecier wykorzystacie także w aromatycznym burgerze z kurczakiem? Wszechstronny składnik, którego nie żałujcie sobie w przepisie na fasolę z wieprzowiną po hiszpańskukarkówkę w sosie słodko-kwaśnym – palce lizać! Potrzebujecie prostego dania, które będzie smakować całej rodzinie? Z serowymi pulpecikami w sosie pomidorowym macie to jak w banku.