Jak zrobić przecier pomidorowy w domu?
W przeszłości robienie przetworów było sprytnym sposobem kucharzy na magazynowanie zapasów i przechowywanie smaków lata na długie, zimowe miesiące. Dziś da się zauważyć, że zwyczaj ten przechodzi renesans. Dostęp do interesujących przepisów wzmaga kulinarną ciekawość, a ponadto coraz więcej osób zwraca uwagę na skład produktów, które lądują na talerzach. Co tu dużo mówić – największe zaufanie mamy do tych specjałów, które przygotowaliśmy samodzielnie od podstaw. Domowy przecier pomidorowy nie jest wyjątkiem, więc warto wygospodarować trochę czasu w szczycie sezonu, by móc cieszyć się smakiem pomidorów w dowolnym momencie. Jak zrobić przecier pomidorowy, który wykorzystasz w wielu daniach? W artykule omawiamy przepis krok po kroku.
Jak zrobić przecier pomidorowy – przepis
Jak zrobić przecier pomidorowy w domu? Ilość podanych składników jest czysto orientacyjna i przede wszystkim ma na celu wskazanie właściwych proporcji. Na start chcecie wypróbować mniejszą porcję przecieru, a może zrobić od razu większy zapas i posiedzenie w kuchni mieć za sobą? Sposób przygotowania koncentratu pomidorowego z łatwością dopasujecie do własnych potrzeb i preferencji.
Lista produktów:
- 4 kilogramy pomidorów,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki oliwy.
Przecier pomidorowy – jak zrobić krok po kroku?
- Pomidory umyjcie i pokrójcie w ćwiartki.
- W dużym rondlu rozgrzejcie oliwę, dodajcie pomidory i duście do momentu, aż będą całkowicie rozgotowane, a następnie przetrzyjcie je przez sito. W wersji dla zabieganych można użyć blendera.
- Pomidory ponownie włóżcie do garnka, zagotujcie, dodajcie cukier i sól.
- Gorący przecier pomidorowy przelejcie do wyparzonych słoików. Polecamy wybierać nieduże naczynia, by w przyszłości móc zużyć koncentrat niedługo po otwarciu.
- Słoiki mocno zakręćcie i pasteryzujcie przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 110 stopni.
Porada: smak przecieru pomidorowego możecie urozmaicać czosnkiem, oregano lub ziołami prowansalskimi.
Jak wybierać pomidory do przecieru?
Wiesz, już jak zrobić przecier z pomidorów. Ważną kwestią jest także wybór odpowiednich warzyw. Pomidor pomidorowi nierówny, a każda odmiana może mieć inne przeznaczenie kulinarne. Do zrobienia domowego koncentratu pomidorowego najlepiej wybierać twardsze egzemplarze z dużą ilością miąższu. Większość tego rodzaju odmian poznacie po podłużnym kształcie. Ważne jest, by pomidory były intensywnie czerwone i wolne od uszkodzeń oraz przebarwień.
Pomidorowe przysmaki
Szybko połkniecie bakcyla robienia domowego przecieru pomidorowego i czynność ta stanie się Waszą letnią tradycją. Użyjecie go zawsze wtedy, gdy pojawi się ochota na przypomnienie sobie wakacyjnej atmosfery. Skoro omówiliśmy już, jak się robi przecier pomidorowy, warto znać przepisy, w których można go wykorzystać.
Pierwsze skojarzenie z przecierem? Zapewne pomidorowa zupa krem z makaronem momentalnie staje przed oczami. Wariacja w postaci zupy pomidorowej z naleśnikowym makaronem posmakuje miłośnikom niebanalnych przystawek na ciepło. Bez pomidorowego koncentratu nie może obyć się kolorowy bigos (z ogórków kiszonych), który fantastycznie wzbogaci jesienne i zimowe menu. Czas na konkret, bo oto na stole pojawia się bogracz z dzika (jelenia, sarny), który uświetni każdą rodzinną uroczystość.
Mamy tu fanów owoców morza? Z przyrządzeniem krewetek z sosem pomidorowym i fetą poradzą sobie nawet te osoby, które dopiero się z nimi oswajają, a przy tym wiedzą jak zrobić przecier pomidorowy. Wypływanie na głęboką wodę wcale nie będzie konieczne! Wiedzieliście, że własnoręcznie zrobiony przecier wykorzystacie także w aromatycznym burgerze z kurczakiem? Wszechstronny składnik, którego nie żałujcie sobie w przepisie na fasolę z wieprzowiną po hiszpańsku i karkówkę w sosie słodko-kwaśnym – palce lizać! Potrzebujecie prostego dania, które będzie smakować całej rodzinie? Z serowymi pulpecikami w sosie pomidorowym macie to jak w banku.
Komentarze (0)