Karkówka w sosie słodko kwaśnym z warzywami | Przepisy.pl pixel

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

30

heart
388 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

557 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

30 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

40 gramów

1 sztuka

6 łyżek

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę pokrój w paski, dodaj do niej wódkę oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut,

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - Krok 1

Krok 2

Dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki.

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - Krok 2

Krok 3

Pora pokrój w krążki, paprykę w paski, a cebulę w piórka. Warzywa umieść w rondlu, dolej ocet i sos sojowy oraz dorzuć cukier i przecier pomidorowy.

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - Krok 3

Krok 4

Podgrzewaj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Duś przez kilka minut, aż powstanie sos.

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - Krok 4

Krok 5

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso przez 2 minuty. Dodaj do niego pokrojone pędy bambusa i smaż jeszcze około minuty.

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - Krok 5

Krok 6

Mięso z bambusem dodaj do sosu warzywnego i całość duś przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem

Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka w sosie słodko-kwaśnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka w sosie słodko-kwaśnymKarkówka w sosie słodko-kwaśnym

Karkówka to bardzo chrupiący rodzaj mięsa, które w połączeniu z odpowiednimi składnikami tworzy niezwykle wyrazistą potrawę. Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad, sięgnij po sprawdzony przepis na karkówkę w sosie słodko-kwaśnym. Na początek skompletuj wszystkie składniki, m.in: mięso, warzywa i pędy z bambusa z puszki. Karkówkę pokrój w plastry i zamarynuj w aromatycznych przyprawach: czosnku granulowanym, tymianku, mielonej papryce chili, cebuli oraz majeranku. Odstaw je do lodówki, aby smaki się przeniknęły. Po wyjęciu, do miski dodaj roztrzepane jajko z łyżką mąki. Następnie przygotuj warzywa: cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski, a pora w krążki. Składniki umieść w naczyniu i dolej ocet oraz sos sojowy – zapewnią one wyrazisty aromat. Dorzuć jeszcze odrobinę cukru i przecieru pomidorowego. Mieszankę duś przez kilka minut, aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji. Następnie na patelni smaż mięso z pokrojonymi pędami bambusa. Połącz sos i karkówkę, a potem duś całość jeszcze przez kilka minut – aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowane danie podawaj z ryżem, udekorowane czarnym lub białym sezamem.