
Składniki
500 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
40 gramów
1 sztuka
6 łyżek
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój w paski, dodaj do niej wódkę oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut,

Krok 2
Dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki.

Krok 3
Pora pokrój w krążki, paprykę w paski, a cebulę w piórka. Warzywa umieść w rondlu, dolej ocet i sos sojowy oraz dorzuć cukier i przecier pomidorowy.

Krok 4
Podgrzewaj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Duś przez kilka minut, aż powstanie sos.

Krok 5
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso przez 2 minuty. Dodaj do niego pokrojone pędy bambusa i smaż jeszcze około minuty.

Krok 6
Mięso z bambusem dodaj do sosu warzywnego i całość duś przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
Karkówka to bardzo chrupiący rodzaj mięsa, które w połączeniu z odpowiednimi składnikami tworzy niezwykle wyrazistą potrawę. Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad, sięgnij po sprawdzony przepis na karkówkę w sosie słodko-kwaśnym. Na początek skompletuj wszystkie składniki, m.in: mięso, warzywa i pędy z bambusa z puszki. Karkówkę pokrój w plastry i zamarynuj w aromatycznych przyprawach: czosnku granulowanym, tymianku, mielonej papryce chili, cebuli oraz majeranku. Odstaw je do lodówki, aby smaki się przeniknęły. Po wyjęciu, do miski dodaj roztrzepane jajko z łyżką mąki. Następnie przygotuj warzywa: cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski, a pora w krążki. Składniki umieść w naczyniu i dolej ocet oraz sos sojowy – zapewnią one wyrazisty aromat. Dorzuć jeszcze odrobinę cukru i przecieru pomidorowego. Mieszankę duś przez kilka minut, aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji. Następnie na patelni smaż mięso z pokrojonymi pędami bambusa. Połącz sos i karkówkę, a potem duś całość jeszcze przez kilka minut – aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowane danie podawaj z ryżem, udekorowane czarnym lub białym sezamem.


































