
Składniki
500 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
40 gramów
1 sztuka
6 łyżek
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój w paski, dodaj do niej wódkę oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut,

Krok 2
Dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki.

Krok 3
Pora pokrój w krążki, paprykę w paski, a cebulę w piórka. Warzywa umieść w rondlu, dolej ocet i sos sojowy oraz dorzuć cukier i przecier pomidorowy.

Krok 4
Podgrzewaj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Duś przez kilka minut, aż powstanie sos.

Krok 5
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso przez 2 minuty. Dodaj do niego pokrojone pędy bambusa i smaż jeszcze około minuty.

Krok 6
Mięso z bambusem dodaj do sosu warzywnego i całość duś przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
Karkówka to bardzo chrupiący rodzaj mięsa, które w połączeniu z odpowiednimi składnikami tworzy niezwykle wyrazistą potrawę. Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad, sięgnij po sprawdzony przepis na karkówkę w sosie słodko-kwaśnym. Na początek skompletuj wszystkie składniki, m.in: mięso, warzywa i pędy z bambusa z puszki. Karkówkę pokrój w plastry i zamarynuj w aromatycznych przyprawach: czosnku granulowanym, tymianku, mielonej papryce chili, cebuli oraz majeranku. Odstaw je do lodówki, aby smaki się przeniknęły. Po wyjęciu, do miski dodaj roztrzepane jajko z łyżką mąki. Następnie przygotuj warzywa: cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski, a pora w krążki. Składniki umieść w naczyniu i dolej ocet oraz sos sojowy – zapewnią one wyrazisty aromat. Dorzuć jeszcze odrobinę cukru i przecieru pomidorowego. Mieszankę duś przez kilka minut, aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji. Następnie na patelni smaż mięso z pokrojonymi pędami bambusa. Połącz sos i karkówkę, a potem duś całość jeszcze przez kilka minut – aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowane danie podawaj z ryżem, udekorowane czarnym lub białym sezamem.