
Składniki
500 gramów
30 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
40 gramów
1 sztuka
6 łyżek
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
8 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę pokrój w paski, dodaj do niej wódkę oraz przyprawę Knorr. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut,

Krok 2
Dodaj jajko roztrzepane z łyżką mąki.

Krok 3
Pora pokrój w krążki, paprykę w paski, a cebulę w piórka. Warzywa umieść w rondlu, dolej ocet i sos sojowy oraz dorzuć cukier i przecier pomidorowy.

Krok 4
Podgrzewaj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Duś przez kilka minut, aż powstanie sos.

Krok 5
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso przez 2 minuty. Dodaj do niego pokrojone pędy bambusa i smaż jeszcze około minuty.

Krok 6
Mięso z bambusem dodaj do sosu warzywnego i całość duś przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
Karkówka to bardzo chrupiący rodzaj mięsa, które w połączeniu z odpowiednimi składnikami tworzy niezwykle wyrazistą potrawę. Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad, sięgnij po sprawdzony przepis na karkówkę w sosie słodko-kwaśnym. Na początek skompletuj wszystkie składniki, m.in: mięso, warzywa i pędy z bambusa z puszki. Karkówkę pokrój w plastry i zamarynuj w aromatycznych przyprawach: czosnku granulowanym, tymianku, mielonej papryce chili, cebuli oraz majeranku. Odstaw je do lodówki, aby smaki się przeniknęły. Po wyjęciu, do miski dodaj roztrzepane jajko z łyżką mąki. Następnie przygotuj warzywa: cebulę pokrój w piórka, paprykę w paski, a pora w krążki. Składniki umieść w naczyniu i dolej ocet oraz sos sojowy – zapewnią one wyrazisty aromat. Dorzuć jeszcze odrobinę cukru i przecieru pomidorowego. Mieszankę duś przez kilka minut, aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji. Następnie na patelni smaż mięso z pokrojonymi pędami bambusa. Połącz sos i karkówkę, a potem duś całość jeszcze przez kilka minut – aż mięso będzie miękkie. Tak przygotowane danie podawaj z ryżem, udekorowane czarnym lub białym sezamem.


































