Potrawka z królika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z królika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

171 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

586 osób wydrukowało

Pobierz pdf

449 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

80 gramów

0.5 pęczka

400 mililitrów

1 szklanka

1 łyżka

60 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso królika podziel na mniejsze kawałki.

Potrawka z królika  - Krok 1

Krok 2

W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj wino z octem, dodaj pieprz, liść laurowy, cebulę i czosnek pokrojone w plastry oraz przyprawę Knorr. Umieść mięso w marynacie na 2 godziny.

Potrawka z królika  - Krok 2

Krok 3

Marchewkę i pora pokrój w drobną kostkę. Pieczarki na cząstki.

Potrawka z królika  - Krok 3

Krok 4

W rondlu rozgrzej olej. Podsmaż mięso wraz z warzywami z marynaty. Jak mięso nabierze rumianych kolorów dodaj pozostałe warzywa i całość podsmaż.

Potrawka z królika  - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion oraz śmietanę i musztardę. Całość duś około 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Potrawka z królika  - Krok 5

Krok 6

Pod koniec duszenia, gdy sos zgęstnieje, dodaj zielony groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zagotuj i podawaj samodzielnie lub z ziemniakami.

Potrawka z królika  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Grzegorz  Rokita

    Grzegorz Rokita , 20.02.2017

    Smaczne. Moja żona to uwielbia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z królika Potrawka z królika

Mięso królicze ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne – przyrządzać można z niego zarówno pasztety, dania smażone, pieczenie, jak i potrawki. Mięso królika hodowlanego jest delikatne i miękkie Wyróżnia się orzechowym posmakiem oraz jasną barwą. Mięso królika dzikiego jest natomiast ciemniejsze i bardziej żylaste. Zanim przejdziesz do przygotowywania potrawki z królika, dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie, a następnie osusz. Duś je potem z dodatkami – do tego dania możesz wykorzystać ulubione warzywa np. marchew, cebulę i pora, oraz grzyby i zioła. Zalewa powstanie z białego wina, śmietany i bulionu. Długość duszenia zależy od wielkości królika, ale godzina to absolutne minimum – prawidłowo przyrządzone mięso królicze powinno z łatwością odchodzić od kości. Gotowa potrawkę z królika serwuj z ziemniakami.