Potrawka z królika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

166 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

576 osób wydrukowało

Pobierz pdf

425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

4 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

80 gramów

0.5 pęczka

400 mililitrów

1 szklanka

1 łyżka

60 mililitrów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso królika podziel na mniejsze kawałki.

Potrawka z królika  - Krok 1

Krok 2

W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj wino z octem, dodaj pieprz, liść laurowy, cebulę i czosnek pokrojone w plastry oraz przyprawę Knorr. Umieść mięso w marynacie na 2 godziny.

Potrawka z królika  - Krok 2

Krok 3

Marchewkę i pora pokrój w drobną kostkę. Pieczarki na cząstki.

Potrawka z królika  - Krok 3

Krok 4

W rondlu rozgrzej olej. Podsmaż mięso wraz z warzywami z marynaty. Jak mięso nabierze rumianych kolorów dodaj pozostałe warzywa i całość podsmaż.

Potrawka z królika  - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion oraz śmietanę i musztardę. Całość duś około 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Potrawka z królika  - Krok 5

Krok 6

Pod koniec duszenia, gdy sos zgęstnieje, dodaj zielony groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zagotuj i podawaj samodzielnie lub z ziemniakami.

Potrawka z królika  - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Pani Kasia

    Pani Kasia

    TAK W mojej kuchni króluje królik w sosie z marchewką, na bazie klarowanego masła, z dodatkiem czosnku i majeranku. To uboższa wersja tego przepisu powyżej, ale my uwielbiamy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz  Rokita

    Grzegorz Rokita

    Smaczne. Moja żona to uwielbia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z królika Potrawka z królika

Mięso królicze ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne – przyrządzać można z niego zarówno pasztety, dania smażone, pieczenie, jak i potrawki. Mięso królika hodowlanego jest delikatne i miękkie Wyróżnia się orzechowym posmakiem oraz jasną barwą. Mięso królika dzikiego jest natomiast ciemniejsze i bardziej żylaste. Zanim przejdziesz do przygotowywania potrawki z królika, dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie, a następnie osusz. Duś je potem z dodatkami – do tego dania możesz wykorzystać ulubione warzywa np. marchew, cebulę i pora, oraz grzyby i zioła. Zalewa powstanie z białego wina, śmietany i bulionu. Długość duszenia zależy od wielkości królika, ale godzina to absolutne minimum – prawidłowo przyrządzone mięso królicze powinno z łatwością odchodzić od kości. Gotowa potrawkę z królika serwuj z ziemniakami.