
Składniki
500 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
80 gramów
0.5 pęczka
400 mililitrów
1 szklanka
1 łyżka
60 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso królika podziel na mniejsze kawałki.

Krok 2
W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj wino z octem, dodaj pieprz, liść laurowy, cebulę i czosnek pokrojone w plastry oraz przyprawę Knorr. Umieść mięso w marynacie na 2 godziny.

Krok 3
Marchewkę i pora pokrój w drobną kostkę. Pieczarki na cząstki.

Krok 4
W rondlu rozgrzej olej. Podsmaż mięso wraz z warzywami z marynaty. Jak mięso nabierze rumianych kolorów dodaj pozostałe warzywa i całość podsmaż.

Krok 5
Wlej bulion oraz śmietanę i musztardę. Całość duś około 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Krok 6
Pod koniec duszenia potrawki z królika, gdy sos zgęstnieje, dodaj zielony groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zagotuj i podawaj samodzielnie lub z ziemniakami.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z królika
Mięso królicze ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne – przyrządzać można z niego zarówno pasztety, dania smażone, jak i pieczenie. Zanim przejdziesz do przygotowywania potrawki z królika, dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie, a następnie osusz. Duś je potem z dodatkami – do tego dania możesz wykorzystać ulubione warzywa np. marchew, cebulę i pora, oraz grzyby i zioła. Zalewa powstanie z białego wina, śmietany i bulionu. Soczysty królik w potrawce z warzywami to przysmak, o którym nie warto zapominać podczas komponowania jadłospisu.
Dla kogo?
Przygotowanie potrawki z królika zajmuję trochę czasu. Długość duszenia zależy od wielkości królika, ale godzina to absolutne minimum – prawidłowo przyrządzone mięso królicze powinno z łatwością odchodzić od kości. Z tego powodu przepis na potrawkę z królika najlepiej jest brać na kulinarny warsztat, gdy możesz bez pośpiechu zamknąć się w kuchni. Receptura potrawki z królika z warzywami przekona nawet kulinarnych adeptów, że tego smacznego mięsa nie należy się bać.
Na jaką okazję?
Wolne popołudnie albo weekendowy dzień? To idealna pora, by zmierzyć się z królikiem w potrawce. Mięso to rzadko pojawia się na stołach, więc może stać się twoim asem z rękawa, gdy organizujesz wystawne przyjęcie z okazji świąt, rocznicy ślubu albo narodzin potomka. Wypróbuj nasz przepis na potrawkę z królika i przygotuj smaczne danie na specjalną okazję.
Czy wiesz, że?
Mięso królika hodowlanego jest delikatne i miękkie. Wyróżnia się orzechowym posmakiem oraz jasną barwą. Mięso królika dzikiego jest natomiast ciemniejsze i bardziej żylaste. Warto pamiętać, że przepis na królika w potrawce może się różnić w zależności od rodzaju mięsa, co wpływa na finalny smak i teksturę potrawy.
Dla urozmaicenia:
Gotowa potrawka z królika z ziemniakami smakuje wyśmienicie. Kartofle możesz zamienić w kremowe purée. Mięso doskonale komponuje się także z kaszą jęczmienną. Przepis na potrawkę z królika możesz również wzbogacić dodatkiem ulubionych warzyw, które podkreślą smak dania.
Sprawdź również nasz przepis na makaron z sosem arrabbiata oraz klasyczne ragù bolognese! Zasmakuj w aksamitnych połączeniach.