Potrawka z królika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

576 osób wydrukowało

Pobierz pdf

425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

80 gramów

0.5 pęczka

400 mililitrów

1 szklanka

1 łyżka

60 mililitrów

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso królika podziel na mniejsze kawałki.

Potrawka z królika  - Krok 1

Krok 2

W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj wino z octem, dodaj pieprz, liść laurowy, cebulę i czosnek pokrojone w plastry oraz przyprawę Knorr. Umieść mięso w marynacie na 2 godziny.

Potrawka z królika  - Krok 2

Krok 3

Marchewkę i pora pokrój w drobną kostkę. Pieczarki na cząstki.

Potrawka z królika  - Krok 3

Krok 4

W rondlu rozgrzej olej. Podsmaż mięso wraz z warzywami z marynaty. Jak mięso nabierze rumianych kolorów dodaj pozostałe warzywa i całość podsmaż.

Potrawka z królika  - Krok 4

Krok 5

Wlej bulion oraz śmietanę i musztardę. Całość duś około 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Potrawka z królika  - Krok 5

Krok 6

Pod koniec duszenia, gdy sos zgęstnieje, dodaj zielony groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zagotuj i podawaj samodzielnie lub z ziemniakami.

Potrawka z królika  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Grzegorz  Rokita

    Grzegorz Rokita , 20.02.2017

    Smaczne. Moja żona to uwielbia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z królika Potrawka z królika

Mięso królicze ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne – przyrządzać można z niego zarówno pasztety, dania smażone, pieczenie, jak i potrawki. Mięso królika hodowlanego jest delikatne i miękkie Wyróżnia się orzechowym posmakiem oraz jasną barwą. Mięso królika dzikiego jest natomiast ciemniejsze i bardziej żylaste. Zanim przejdziesz do przygotowywania potrawki z królika, dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie, a następnie osusz. Duś je potem z dodatkami – do tego dania możesz wykorzystać ulubione warzywa np. marchew, cebulę i pora, oraz grzyby i zioła. Zalewa powstanie z białego wina, śmietany i bulionu. Długość duszenia zależy od wielkości królika, ale godzina to absolutne minimum – prawidłowo przyrządzone mięso królicze powinno z łatwością odchodzić od kości. Gotowa potrawkę z królika serwuj z ziemniakami.