Składniki
500 gramów
2 łyżki
4 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
80 gramów
0.5 pęczka
400 mililitrów
1 szklanka
1 łyżka
60 mililitrów
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso królika podziel na mniejsze kawałki.
Krok 2
W misce przygotuj marynatę. Wymieszaj wino z octem, dodaj pieprz, liść laurowy, cebulę i czosnek pokrojone w plastry oraz przyprawę Knorr. Umieść mięso w marynacie na 2 godziny.
Krok 3
Marchewkę i pora pokrój w drobną kostkę. Pieczarki na cząstki.
Krok 4
W rondlu rozgrzej olej. Podsmaż mięso wraz z warzywami z marynaty. Jak mięso nabierze rumianych kolorów dodaj pozostałe warzywa i całość podsmaż.
Krok 5
Wlej bulion oraz śmietanę i musztardę. Całość duś około 20 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Krok 6
Pod koniec duszenia, gdy sos zgęstnieje, dodaj zielony groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Ponownie zagotuj i podawaj samodzielnie lub z ziemniakami.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z królika
Mięso królicze ma niezwykle szerokie zastosowanie kulinarne – przyrządzać można z niego zarówno pasztety, dania smażone, jak i pieczenie. Zanim przejdziesz do przygotowywania potrawki z królika, dokładnie umyj mięso w zimnej wodzie, a następnie osusz. Duś je potem z dodatkami – do tego dania możesz wykorzystać ulubione warzywa np. marchew, cebulę i pora, oraz grzyby i zioła. Zalewa powstanie z białego wina, śmietany i bulionu. Soczysty królik w potrawce z warzywami to przysmak, o którym nie warto zapominać podczas komponowania jadłospisu.
Dla kogo? Długość duszenia zależy od wielkości królika, ale godzina to absolutne minimum – prawidłowo przyrządzone mięso królicze powinno z łatwością odchodzić od kości. Z tego powodu przepis na potrawkę z królika najlepiej jest brać na kulinarny warsztat, gdy możesz bez pośpiechu zamknąć się w kuchni. Receptura potrawki z królika z warzywami przekona nawet kulinarnych żółtodziobów, że tego smacznego mięsa nie należy się bać.
Na jaką okazję? Wolne popołudnie albo weekendowy dzień? To idealna pora, by zmierzyć się z królikiem w potrawce. Mięso to rzadko pojawia się na stołach, więc może stać się twoim asem z rękawa, gdy organizujesz wystawne przyjęcie z okazji świąt, rocznicy ślubu albo narodzin potomka.
Czy wiesz, że? Mięso królika hodowlanego jest delikatne i miękkie. Wyróżnia się orzechowym posmakiem oraz jasną barwą. Mięso królika dzikiego jest natomiast ciemniejsze i bardziej żylaste.
Dla urozmaicenia: Gotowa potrawka z królika z ziemniakami smakuje wyśmienicie. Kartofle możesz zamienić w kremowe purée. Mięso doskonale komponuje się także z kaszą jęczmienną.