Królik z warzywami duszony w czerwonym winie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

386 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

543 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

547 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

6 sztuk

4 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

4 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika podziel na kawałki, natrzyj Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż z każdej strony na patelni. Kiedy mięso się zarumieni przełóż do rondla.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory, liście laurowe, wlej 2 szklanki wody i duś przez 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj ziemniaki, marchewkę i groszek.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 4

Krok 5

Następnie dolej wino i duś jeszcze przez godzinę pod przykryciem.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 5
62

Opinie o przepisie

  • krzysztof nuszkiewicz

    krzysztof nuszkiewicz

    Bardzo dobry naprawde taki sam przepis mozna zrobic z kurczaka ale bez wina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rogala-Poprawa

    Anna Rogala-Poprawa

    Witam Wszystko pięknie opisane ale mam jedno pytanie skąd ziemniaki (w kroku 2). W wykazie składników jakoś ich nie widać. a.r-p.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna

    Coś nie mogę doprawić królika, zawsze mdły jakiś.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Rybacka

    Magdalena Rybacka

    U mnie też był królik -królik w śmietanie PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Frydrych

    Róża Frydrych

    robiłam na obiad jest pyszne polecam mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Malczewska-Rostalska

    Jadwiga Malczewska-Rostalska

    To twój heeeeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Przyczka

    Hanna Przyczka

    a ja w piątek zrobiłam piersi z gęsi wg przepisu Okray - pyszne były

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Maciaszczyk

    Marek Maciaszczyk

    Róbta po swojemu,tak jak uważasz,jak wynieśliście,z domu,nie Modest,nie Gesslerka ,róbta po swojemu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krzykalska

    Małgorzata Krzykalska

    Życzę smacznego.Ja mam żywego królika w domu, naszą ukochaną, żywą maskotkę.Nie wyobrażam sobie, przyrządzić go na obiad. Chyba bym się zapłakała.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur

    Królik w winie na obiad? Chyba dla kogoś kto nie ma dzieci. Ja podała bym raczej na romantyczną kolację. Ale osobiście króliki wole oglądać na żywo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Janiszewski

    Krzysztof Janiszewski

    proponuję takiego dużo mięcha ;) ... Smacznego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Dolata

    Hanna Dolata

    Skąd jednak wziąć królika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Tys

    Halina Tys

    Nie ma jak to do really jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wolko

    Elżbieta Wolko

    Biedny królik utopiony w winie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kaczmarek

    Jolanta Kaczmarek

    Smacznego kochana!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gąsiorek

    Krystyna Gąsiorek

    Uwielbiam króliki ale żywe pozwólcie im żyć one są takie śliczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Wajs

    Aleksandra Wajs

    uż mi ślinka polrciała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Pudełko

    Elżbieta Pudełko

    Nie jem królika - po obraniu futerka jest bardzo podobny do kota !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Bałuczyński

    Henryk Bałuczyński

    Niedziela jest, wino jest, ,ale królika nie ma!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski

    Jedno i drugie jest NIEJADALNE!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski

    Świnia zeżre wszystko-nawet królika!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Siach

    Małgosia Siach

    A ja kocham swojego królika Stasia i jeść go nie będe :| nie rozumiem jak można jeść króliki, to tak jakby się psa zjadło ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Michalak

    Jerzy Michalak

    Super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak

    Świnie królików nie jadają !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wallusch

    Maria Wallusch

    Co sie na<<winie>>to do gara.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Paprocki

    Janusz Paprocki

    Serca nie macie !!!!!!!!!!!!!! Takiego ślinotoku dostać????????????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Bojar

    Teresa Bojar

    no nie bardzo jak bym nie wiedziala ze to krolik to bym zjadla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Brażyńska

    Janina Brażyńska

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Sobkowiak

    Wieslawa Sobkowiak

    Ja tam lubie zywe kroliki sa sliczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Zawiślak

    Maria Zawiślak

    coś bardzo pysznego. zjadło by się tego króliczka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Królik z warzywami  duszony w czerwonym winieKrólik z warzywami duszony w czerwonym winie

Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i aromatyczne mięso jest podstawą tej potrawy. Danie wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania, ale przede wszystkim czasu. Pamiętajcie o tym, szczególnie jeśli szukacie pomysłu na szybką kolację lub lunch. Korzystając z naszego przepisu, przyrządzicie wyjątkowy posiłek, a królik z warzywami w winie stanie się Waszą kulinarną wizytówką. Zarezerwujcie sobie trochę wolnego czasu i zacznijcie przygotowania do prawdziwej uczty, której głównym bohaterem będzie królik w czerwonym winie!

Dla kogo?

Królik z warzywami duszony w winie jest potrawą dla miłośników pysznej, aczkolwiek wymagającej kuchni.

Na jaką okazję?

Królik z warzywami duszony w czerwonym winie jest idealnym pomysłem na świąteczny obiad. Sprawdzi się również jako menu imprezowe. Gwarantujemy, że podając to danie, zaskoczycie wszystkich!

Czy wiesz, że?

Mięso z królika wykorzystywane jest najczęściej do przygotowywania aromatycznych pasztetów. Mimo iż hodowla tych zwierząt jest bardzo rozpowszechniona, spożycie królików w naszym kraju utrzymuje się na niskim poziomie.

Dla urozmaicenia:

Królik z warzywami w winie czerwonym idealnie komponuje się z ziemniakami. Warzywa serwuj ugotowane w całości, obficie polane sosem.