Królik z warzywami duszony w czerwonym winie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Królik z warzywami duszony w czerwonym winie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

394 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

543 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

550 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

6 sztuk

0.5 szklanki

4 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika podziel na kawałki, natrzyj Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż z każdej strony na patelni. Kiedy mięso się zarumieni przełóż do rondla.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory, liście laurowe, wlej 2 szklanki wody i duś przez 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj ziemniaki, marchewkę i groszek.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 4

Krok 5

Następnie dolej wino i duś jeszcze przez godzinę pod przykryciem.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 5
63

Opinie o przepisie

  • Bożena Tokarek

    Bożena Tokarek , 01.08.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krzysztof nuszkiewicz

    krzysztof nuszkiewicz , 02.10.2016

    Bardzo dobry naprawde taki sam przepis mozna zrobic z kurczaka ale bez wina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rogala-Poprawa

    Anna Rogala-Poprawa , 20.05.2016

    Witam Wszystko pięknie opisane ale mam jedno pytanie skąd ziemniaki (w kroku 2). W wykazie składników jakoś ich nie widać. a.r-p.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna , 29.11.2015

    Coś nie mogę doprawić królika, zawsze mdły jakiś.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Rybacka

    Magdalena Rybacka , 29.11.2015

    U mnie też był królik -królik w śmietanie PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Frydrych

    Róża Frydrych , 21.09.2015

    robiłam na obiad jest pyszne polecam mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Malczewska-Rostalska

    Jadwiga Malczewska-Rostalska , 21.09.2015

    To twój heeeeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Przyczka

    Hanna Przyczka , 21.09.2015

    a ja w piątek zrobiłam piersi z gęsi wg przepisu Okray - pyszne były

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Maciaszczyk

    Marek Maciaszczyk , 21.09.2015

    Róbta po swojemu,tak jak uważasz,jak wynieśliście,z domu,nie Modest,nie Gesslerka ,róbta po swojemu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krzykalska

    Małgorzata Krzykalska , 21.09.2015

    Życzę smacznego.Ja mam żywego królika w domu, naszą ukochaną, żywą maskotkę.Nie wyobrażam sobie, przyrządzić go na obiad. Chyba bym się zapłakała.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 21.09.2015

    Królik w winie na obiad? Chyba dla kogoś kto nie ma dzieci. Ja podała bym raczej na romantyczną kolację. Ale osobiście króliki wole oglądać na żywo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Janiszewski

    Krzysztof Janiszewski , 21.09.2015

    proponuję takiego dużo mięcha ;) ... Smacznego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Dolata

    Hanna Dolata , 20.09.2015

    Skąd jednak wziąć królika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Tys

    Halina Tys , 20.09.2015

    Nie ma jak to do really jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wolko

    Elżbieta Wolko , 20.09.2015

    Biedny królik utopiony w winie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kaczmarek

    Jolanta Kaczmarek , 20.09.2015

    Smacznego kochana!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gąsiorek

    Krystyna Gąsiorek , 20.09.2015

    Uwielbiam króliki ale żywe pozwólcie im żyć one są takie śliczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Wajs

    Aleksandra Wajs , 20.09.2015

    uż mi ślinka polrciała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Pudełko

    Elżbieta Pudełko , 20.09.2015

    Nie jem królika - po obraniu futerka jest bardzo podobny do kota !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Bałuczyński

    Henryk Bałuczyński , 20.09.2015

    Niedziela jest, wino jest, ,ale królika nie ma!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski , 20.09.2015

    Jedno i drugie jest NIEJADALNE!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski , 20.09.2015

    Świnia zeżre wszystko-nawet królika!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Siach

    Małgosia Siach , 20.09.2015

    A ja kocham swojego królika Stasia i jeść go nie będe :| nie rozumiem jak można jeść króliki, to tak jakby się psa zjadło ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Michalak

    Jerzy Michalak , 20.09.2015

    Super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 20.09.2015

    Świnie królików nie jadają !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wallusch

    Maria Wallusch , 20.09.2015

    Co sie na<<winie>>to do gara.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Paprocki

    Janusz Paprocki , 20.09.2015

    Serca nie macie !!!!!!!!!!!!!! Takiego ślinotoku dostać????????????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Bojar

    Teresa Bojar , 20.09.2015

    no nie bardzo jak bym nie wiedziala ze to krolik to bym zjadla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Brażyńska

    Janina Brażyńska , 20.09.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Sobkowiak

    Wieslawa Sobkowiak , 20.09.2015

    Ja tam lubie zywe kroliki sa sliczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Królik z warzywami  duszony w czerwonym winieKrólik z warzywami duszony w czerwonym winie

Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i aromatyczne mięso jest podstawą tej potrawy. Danie wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania, ale przede wszystkim czasu. Pamiętajcie o tym, szczególnie jeśli szukacie pomysłu na szybką kolację lub lunch. Korzystając z naszego przepisu, przyrządzicie wyjątkowy posiłek, a królik z warzywami w winie stanie się Waszą kulinarną wizytówką. Zarezerwujcie sobie trochę wolnego czasu i zacznijcie przygotowania do prawdziwej uczty, której głównym bohaterem będzie królik w czerwonym winie!

Dla kogo?

Królik z warzywami duszony w winie jest potrawą dla miłośników pysznej, aczkolwiek wymagającej kuchni.

Na jaką okazję?

Królik z warzywami duszony w czerwonym winie jest idealnym pomysłem na świąteczny obiad. Sprawdzi się również jako menu imprezowe. Gwarantujemy, że podając to danie, zaskoczycie wszystkich!

Czy wiesz, że?

Mięso z królika wykorzystywane jest najczęściej do przygotowywania aromatycznych pasztetów. Mimo iż hodowla tych zwierząt jest bardzo rozpowszechniona, spożycie królików w naszym kraju utrzymuje się na niskim poziomie.

Dla urozmaicenia:

Królik z warzywami w winie czerwonym idealnie komponuje się z ziemniakami. Warzywa serwuj ugotowane w całości, obficie polane sosem.