Królik z warzywami duszony w czerwonym winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królik z warzywami duszony w czerwonym winie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

411 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

595 osób wydrukowało

Pobierz pdf

614 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

300 gramów

4 sztuki

6 sztuk

0.5 szklanki

4 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika podziel na kawałki, natrzyj Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż z każdej strony na patelni. Kiedy mięso się zarumieni przełóż do rondla.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory, liście laurowe, wlej 2 szklanki wody i duś przez 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj ziemniaki, marchewkę i groszek.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 4

Krok 5

Następnie dolej wino i duś jeszcze przez godzinę pod przykryciem.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 5
65

Opinie o przepisie

  • Wiesiek

    Wiesiek , 18.10.2023

    Co za ziemniaki? W składnikach nie ma, a w kroku 2 trzeba użyć - ile?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Bożena Tokarek

    Bożena Tokarek , 01.08.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • krzysztof nuszkiewicz

    krzysztof nuszkiewicz , 02.10.2016

    Bardzo dobry naprawde taki sam przepis mozna zrobic z kurczaka ale bez wina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rogala-Poprawa

    Anna Rogala-Poprawa , 20.05.2016

    Witam Wszystko pięknie opisane ale mam jedno pytanie skąd ziemniaki (w kroku 2). W wykazie składników jakoś ich nie widać. a.r-p.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna , 29.11.2015

    Coś nie mogę doprawić królika, zawsze mdły jakiś.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Rybacka

    Magdalena Rybacka , 29.11.2015

    U mnie też był królik -królik w śmietanie PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Frydrych

    Róża Frydrych , 21.09.2015

    robiłam na obiad jest pyszne polecam mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Malczewska-Rostalska

    Jadwiga Malczewska-Rostalska , 21.09.2015

    To twój heeeeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Przyczka

    Hanna Przyczka , 21.09.2015

    a ja w piątek zrobiłam piersi z gęsi wg przepisu Okray - pyszne były

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Maciaszczyk

    Marek Maciaszczyk , 21.09.2015

    Róbta po swojemu,tak jak uważasz,jak wynieśliście,z domu,nie Modest,nie Gesslerka ,róbta po swojemu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krzykalska

    Małgorzata Krzykalska , 21.09.2015

    Życzę smacznego.Ja mam żywego królika w domu, naszą ukochaną, żywą maskotkę.Nie wyobrażam sobie, przyrządzić go na obiad. Chyba bym się zapłakała.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 21.09.2015

    Królik w winie na obiad? Chyba dla kogoś kto nie ma dzieci. Ja podała bym raczej na romantyczną kolację. Ale osobiście króliki wole oglądać na żywo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Janiszewski

    Krzysztof Janiszewski , 21.09.2015

    proponuję takiego dużo mięcha ;) ... Smacznego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Dolata

    Hanna Dolata , 20.09.2015

    Skąd jednak wziąć królika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Tys

    Halina Tys , 20.09.2015

    Nie ma jak to do really jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wolko

    Elżbieta Wolko , 20.09.2015

    Biedny królik utopiony w winie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kaczmarek

    Jolanta Kaczmarek , 20.09.2015

    Smacznego kochana!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gąsiorek

    Krystyna Gąsiorek , 20.09.2015

    Uwielbiam króliki ale żywe pozwólcie im żyć one są takie śliczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Wajs

    Aleksandra Wajs , 20.09.2015

    uż mi ślinka polrciała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Pudełko

    Elżbieta Pudełko , 20.09.2015

    Nie jem królika - po obraniu futerka jest bardzo podobny do kota !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Bałuczyński

    Henryk Bałuczyński , 20.09.2015

    Niedziela jest, wino jest, ,ale królika nie ma!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski , 20.09.2015

    Jedno i drugie jest NIEJADALNE!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski , 20.09.2015

    Świnia zeżre wszystko-nawet królika!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Siach

    Małgosia Siach , 20.09.2015

    A ja kocham swojego królika Stasia i jeść go nie będe :| nie rozumiem jak można jeść króliki, to tak jakby się psa zjadło ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Michalak

    Jerzy Michalak , 20.09.2015

    Super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak , 20.09.2015

    Świnie królików nie jadają !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wallusch

    Maria Wallusch , 20.09.2015

    Co sie na<<winie>>to do gara.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Paprocki

    Janusz Paprocki , 20.09.2015

    Serca nie macie !!!!!!!!!!!!!! Takiego ślinotoku dostać????????????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Bojar

    Teresa Bojar , 20.09.2015

    no nie bardzo jak bym nie wiedziala ze to krolik to bym zjadla

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Królik z warzywami  duszony w czerwonym winieKrólik z warzywami duszony w czerwonym winie

Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i aromatyczne mięso jest podstawą tej potrawy. Danie wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania, ale przede wszystkim czasu. Pamiętajcie o tym, szczególnie jeśli szukacie pomysłu na szybką kolację lub lunch. Korzystając z naszego przepisu, przyrządzicie wyjątkowy posiłek, a królik z warzywami w winie stanie się Waszą kulinarną wizytówką. Zarezerwujcie sobie trochę wolnego czasu i zacznijcie przygotowania do prawdziwej uczty, której głównym bohaterem będzie królik w czerwonym winie!

Dla kogo?

Królik z warzywami duszony w winie jest potrawą dla miłośników pysznej, aczkolwiek wymagającej kuchni.

Na jaką okazję?

Królik z warzywami duszony w czerwonym winie jest idealnym pomysłem na świąteczny obiad. Sprawdzi się również jako menu imprezowe. Gwarantujemy, że podając to danie, zaskoczycie wszystkich!

Czy wiesz, że?

Mięso z królika wykorzystywane jest najczęściej do przygotowywania aromatycznych pasztetów. Mimo iż hodowla tych zwierząt jest bardzo rozpowszechniona, spożycie królików w naszym kraju utrzymuje się na niskim poziomie.

Dla urozmaicenia:

Królik z warzywami w winie czerwonym idealnie komponuje się z ziemniakami. Warzywa serwuj ugotowane w całości, obficie polane sosem.