Królik z warzywami duszony w czerwonym winie
trudne
620 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 łyżki
4 sztuki
300 gramów
4 sztuki
6 sztuk
0.5 szklanki
4 sztuki
250 mililitrów
3 sztuki
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Królika podziel na kawałki, natrzyj Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Krok 2
Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki.

Krok 3
Mięso obsmaż z każdej strony na patelni. Kiedy mięso się zarumieni przełóż do rondla.

Krok 4
Dodaj pomidory, liście laurowe, wlej 2 szklanki wody i duś przez 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj ziemniaki, marchewkę i groszek.

Krok 5
Następnie dolej wino i duś jeszcze przez godzinę pod przykryciem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Królik z warzywami duszony w czerwonym winie
Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i aromatyczne mięso jest podstawą tej potrawy. Danie wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania, ale przede wszystkim czasu. Pamiętajcie o tym, szczególnie jeśli szukacie pomysłu na szybką kolację lub lunch. Korzystając z naszego przepisu, przyrządzicie wyjątkowy posiłek, a królik z warzywami w winie stanie się Waszą kulinarną wizytówką. Zarezerwujcie sobie trochę wolnego czasu i zacznijcie przygotowania do prawdziwej uczty, której głównym bohaterem będzie królik w czerwonym winie!
Dla kogo?
Królik z warzywami duszony w winie jest potrawą dla miłośników pysznej, aczkolwiek wymagającej kuchni.
Na jaką okazję?
Królik z warzywami duszony w czerwonym winie jest idealnym pomysłem na świąteczny obiad. Sprawdzi się również jako menu imprezowe. Gwarantujemy, że podając to danie, zaskoczycie wszystkich!
Czy wiesz, że?
Mięso z królika wykorzystywane jest najczęściej do przygotowywania aromatycznych pasztetów. Mimo iż hodowla tych zwierząt jest bardzo rozpowszechniona, spożycie królików w naszym kraju utrzymuje się na niskim poziomie.
Dla urozmaicenia:
Królik z warzywami w winie czerwonym idealnie komponuje się z ziemniakami. Warzywa serwuj ugotowane w całości, obficie polane sosem.



































