Królik z warzywami duszony w czerwonym winie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

390 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

543 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

547 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

6 sztuk

0.5 szklanki

4 sztuki

250 mililitrów

3 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Królika podziel na kawałki, natrzyj Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 1

Krok 2

Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 2

Krok 3

Mięso obsmaż z każdej strony na patelni. Kiedy mięso się zarumieni przełóż do rondla.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory, liście laurowe, wlej 2 szklanki wody i duś przez 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj ziemniaki, marchewkę i groszek.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 4

Krok 5

Następnie dolej wino i duś jeszcze przez godzinę pod przykryciem.

Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - Krok 5
62

Opinie o przepisie

  • krzysztof nuszkiewicz

    krzysztof nuszkiewicz, 02.10.2016

    Bardzo dobry naprawde taki sam przepis mozna zrobic z kurczaka ale bez wina

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Rogala-Poprawa

    Anna Rogala-Poprawa, 20.05.2016

    Witam Wszystko pięknie opisane ale mam jedno pytanie skąd ziemniaki (w kroku 2). W wykazie składników jakoś ich nie widać. a.r-p.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna, 29.11.2015

    Coś nie mogę doprawić królika, zawsze mdły jakiś.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Rybacka

    Magdalena Rybacka, 29.11.2015

    U mnie też był królik -królik w śmietanie PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Frydrych

    Róża Frydrych, 21.09.2015

    robiłam na obiad jest pyszne polecam mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Malczewska-Rostalska

    Jadwiga Malczewska-Rostalska, 21.09.2015

    To twój heeeeeee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Przyczka

    Hanna Przyczka, 21.09.2015

    a ja w piątek zrobiłam piersi z gęsi wg przepisu Okray - pyszne były

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Maciaszczyk

    Marek Maciaszczyk, 21.09.2015

    Róbta po swojemu,tak jak uważasz,jak wynieśliście,z domu,nie Modest,nie Gesslerka ,róbta po swojemu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Krzykalska

    Małgorzata Krzykalska, 21.09.2015

    Życzę smacznego.Ja mam żywego królika w domu, naszą ukochaną, żywą maskotkę.Nie wyobrażam sobie, przyrządzić go na obiad. Chyba bym się zapłakała.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur, 21.09.2015

    Królik w winie na obiad? Chyba dla kogoś kto nie ma dzieci. Ja podała bym raczej na romantyczną kolację. Ale osobiście króliki wole oglądać na żywo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Janiszewski

    Krzysztof Janiszewski, 21.09.2015

    proponuję takiego dużo mięcha ;) ... Smacznego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Dolata

    Hanna Dolata, 20.09.2015

    Skąd jednak wziąć królika?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Tys

    Halina Tys, 20.09.2015

    Nie ma jak to do really jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wolko

    Elżbieta Wolko, 20.09.2015

    Biedny królik utopiony w winie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kaczmarek

    Jolanta Kaczmarek, 20.09.2015

    Smacznego kochana!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gąsiorek

    Krystyna Gąsiorek, 20.09.2015

    Uwielbiam króliki ale żywe pozwólcie im żyć one są takie śliczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Wajs

    Aleksandra Wajs, 20.09.2015

    uż mi ślinka polrciała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Pudełko

    Elżbieta Pudełko, 20.09.2015

    Nie jem królika - po obraniu futerka jest bardzo podobny do kota !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Bałuczyński

    Henryk Bałuczyński, 20.09.2015

    Niedziela jest, wino jest, ,ale królika nie ma!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski, 20.09.2015

    Jedno i drugie jest NIEJADALNE!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romuald Czechowski

    Romuald Czechowski, 20.09.2015

    Świnia zeżre wszystko-nawet królika!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgosia Siach

    Małgosia Siach, 20.09.2015

    A ja kocham swojego królika Stasia i jeść go nie będe :| nie rozumiem jak można jeść króliki, to tak jakby się psa zjadło ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Michalak

    Jerzy Michalak, 20.09.2015

    Super danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowak

    Andrzej Nowak, 20.09.2015

    Świnie królików nie jadają !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wallusch

    Maria Wallusch, 20.09.2015

    Co sie na<<winie>>to do gara.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Paprocki

    Janusz Paprocki, 20.09.2015

    Serca nie macie !!!!!!!!!!!!!! Takiego ślinotoku dostać????????????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Bojar

    Teresa Bojar, 20.09.2015

    no nie bardzo jak bym nie wiedziala ze to krolik to bym zjadla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Brażyńska

    Janina Brażyńska, 20.09.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Sobkowiak

    Wieslawa Sobkowiak, 20.09.2015

    Ja tam lubie zywe kroliki sa sliczne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Zawiślak

    Maria Zawiślak, 20.09.2015

    coś bardzo pysznego. zjadło by się tego króliczka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Królik z warzywami  duszony w czerwonym winieKrólik z warzywami duszony w czerwonym winie

Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i aromatyczne mięso jest podstawą tej potrawy. Danie wymaga nie tylko odpowiedniego przygotowania, ale przede wszystkim czasu. Pamiętajcie o tym, szczególnie jeśli szukacie pomysłu na szybką kolację lub lunch. Korzystając z naszego przepisu, przyrządzicie wyjątkowy posiłek, a królik z warzywami w winie stanie się Waszą kulinarną wizytówką. Zarezerwujcie sobie trochę wolnego czasu i zacznijcie przygotowania do prawdziwej uczty, której głównym bohaterem będzie królik w czerwonym winie!

Dla kogo?

Królik z warzywami duszony w winie jest potrawą dla miłośników pysznej, aczkolwiek wymagającej kuchni.

Na jaką okazję?

Królik z warzywami duszony w czerwonym winie jest idealnym pomysłem na świąteczny obiad. Sprawdzi się również jako menu imprezowe. Gwarantujemy, że podając to danie, zaskoczycie wszystkich!

Czy wiesz, że?

Mięso z królika wykorzystywane jest najczęściej do przygotowywania aromatycznych pasztetów. Mimo iż hodowla tych zwierząt jest bardzo rozpowszechniona, spożycie królików w naszym kraju utrzymuje się na niskim poziomie.

Dla urozmaicenia:

Królik z warzywami w winie czerwonym idealnie komponuje się z ziemniakami. Warzywa serwuj ugotowane w całości, obficie polane sosem.