Gulasz z królika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z królika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Królika podziel na porcje i oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Gulasz z królika  - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój na ćwiartki, dodaj sok pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, rodzynki i przyprawy.

Gulasz z królika  - Krok 2

Krok 3

Polej zająca. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz pod przykryciem przez 3 godziny. W razie potrzeby dolej wodę.

Gulasz z królika  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z królika Gulasz z królika

Królik podany jako gulasz ze słodkimi rodzynkami i przyprawami to idealna kompozycja smaków. Może stać się twoim daniem popisowym. Delikatne mięso królika, podane na obiad w towarzystwie goździków i rodzynek przywodzi na myśl atmosferę świąteczną. Zapach przypomina ten, który zawsze unosi się w kuchni podczas wigilijnej kolacji – aromat goździków, sosu i odrobiny czosnku. Królik pasuje także do wielu innych okazji, a podawać go można na kilka sposobów. Gulasz prezentuje się wyjątkowo okazale, przyrządzony z kaszą lub ziemniakami. Królika przypraw w żaroodpornym naczyniu, a w osobnej misce przygotuj sos. Do pokrojonej cebuli dolej sok pomidorowy, dodaj rodzynki, czosnek i dużo przypraw – przede wszystkim goździków. Dobrze wymieszaj, zalej sosem królika i wstaw do piekarnika na trzy godziny. Musisz być cierpliwa, ale na pewno warto – wspaniały aromat i smak wynagrodzą długi czas oczekiwania.