Gulasz z królika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z królika

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

196 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

273 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szklanka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Królika podziel na porcje i oprósz Przyprawą do kurczaka Knorr. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Gulasz z królika  - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój na ćwiartki, dodaj sok pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, rodzynki i przyprawy.

Gulasz z królika  - Krok 2

Krok 3

Polej zająca. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz pod przykryciem przez 3 godziny. W razie potrzeby dolej wodę.

Gulasz z królika  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z królika  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z królika Gulasz z królika

Królik podany jako gulasz ze słodkimi rodzynkami i przyprawami to idealna kompozycja smaków. Może stać się twoim daniem popisowym. Delikatne mięso królika, podane na obiad w towarzystwie goździków i rodzynek przywodzi na myśl atmosferę świąteczną. Zapach przypomina ten, który zawsze unosi się w kuchni podczas wigilijnej kolacji – aromat goździków, sosu i odrobiny czosnku. Królik pasuje także do wielu innych okazji, a podawać go można na kilka sposobów. Gulasz prezentuje się wyjątkowo okazale, przyrządzony z kaszą lub ziemniakami. Królika przypraw w żaroodpornym naczyniu, a w osobnej misce przygotuj sos. Do pokrojonej cebuli dolej sok pomidorowy, dodaj rodzynki, czosnek i dużo przypraw – przede wszystkim goździków. Dobrze wymieszaj, zalej sosem królika i wstaw do piekarnika na trzy godziny. Musisz być cierpliwa, ale na pewno warto – wspaniały aromat i smak wynagrodzą długi czas oczekiwania.