Gulasz jagnięcy z czerwonym winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz jagnięcy z czerwonym winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

38 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 litr

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.

Krok 2

Do mięsa dodaj olej oraz wszystkie przyprawy. Odstaw na co najmniej 30 minut.

Krok 3

Po tym czasie rozgrzej rondel i podsmaż mięso. Gdy zrobi się mocno rumiane, dodaj posiekany czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki i plastry marchewki.

Krok 4

Następnie wlej czerwone wino. Gotuj przez ok. 20 minut, aż wino prawie całe wyparuje.

Krok 5

Po tym czasie wlej litr wody, aby wydobyć głęboki smak dania dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr i gotuj kolejne 20-30 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, a sos zrobi się gęsty oraz wyrazisty w smaku. Podawaj np. z kaszą kuskus.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz jagnięcy z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz jagnięcy z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz jagnięcy z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz jagnięcy z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz jagnięcy z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz jagnięcy z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz jagnięcy z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz jagnięcy z czerwonym winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Giouvetsi - grecki gulasz
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej