
Składniki
50 dekagramów
2 sztuki
30 dekagramów
1 sztuka
2 łyżki
2 szczypty
2 szczypty
2 szczypty
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle z dodatkiem oleju. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy z cebulą.
Krok 2
Brukselkę oczyszczamy, nacinamy głąby na krzyż i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy
Krok 3
Marchew obieramy i kroimy w kawałki.
Krok 4
Warzywa dodajemy do cebuli, przesmażamy chwilę, zalewamy szklanką wody,dodajemy przyprawy i dusimy 15 min. Doprawiamy do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej