
Składniki
1 kilogram
1 łyżeczka
4 sztuki
2 łyżki
6 sztuk
1 kilogram
3 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Mięso umyj i pokrój w kostkę. Posól, popieprz i oprósz mąką i chilli.
Krok 3
Smalec rozgrzej na patelni i podsmaż na nim mięso. Wyjmij. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Układaj w nim warstwami mięso, paprykę, cebulę i obrane ząbki czosnku. Posypuj każda warstwę kminkiem, rozmarynem, solą i słodką papryką. Wstaw do piekarnika i piecz 90 minut w 180 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej