
Składniki
1 kilogram
1 łyżeczka
4 sztuki
2 łyżki
6 sztuk
1 kilogram
3 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Mięso umyj i pokrój w kostkę. Posól, popieprz i oprósz mąką i chilli.
Krok 3
Smalec rozgrzej na patelni i podsmaż na nim mięso. Wyjmij. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Układaj w nim warstwami mięso, paprykę, cebulę i obrane ząbki czosnku. Posypuj każda warstwę kminkiem, rozmarynem, solą i słodką papryką. Wstaw do piekarnika i piecz 90 minut w 180 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej