
Składniki
1 kilogram
1 łyżeczka
4 sztuki
2 łyżki
6 sztuk
1 kilogram
3 łyżeczki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oczyść, umyj i pokrój na kawałki. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Mięso umyj i pokrój w kostkę. Posól, popieprz i oprósz mąką i chilli.
Krok 3
Smalec rozgrzej na patelni i podsmaż na nim mięso. Wyjmij. Na pozostałym tłuszczu podsmaż cebulę.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Układaj w nim warstwami mięso, paprykę, cebulę i obrane ząbki czosnku. Posypuj każda warstwę kminkiem, rozmarynem, solą i słodką papryką. Wstaw do piekarnika i piecz 90 minut w 180 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej