Kotlety ruskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety ruskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

350 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

5 łyżek

1 pęczek

1 łyżka

200 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj.

Kotlety ruskie - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Odstaw do wystygnięcia.

Kotlety ruskie - Krok 2

Krok 3

Do dużej miski przełóż ziemniaki, twaróg, cebulę, wbij jedno jajko, jedną łyżkę bułki tartej, posiekany koperek i przyprawę pikantną Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kotleciki.

Kotlety ruskie - Krok 3

Krok 4

Przygotuj 2 głębokie talerze, jeden na rozkłócone jajko, a drugi na pozostałą bułkę tartą. Kotleciki panieruj w jajku, a następnie w bułce tartej, na końcu lekko je spłaszcz w dłoniach.

Kotlety ruskie - Krok 4

Krok 5

Przygotowane kotlety smaż na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na zloty kolor.

Kotlety ruskie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ulubionym sosem.

8

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 07.02.2023

    Co zrobić żeby się nie rozpadały na patelni?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maria

    Maria , 13.01.2023

    Z czym je podawać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wika

    Wika , 06.02.2022

    Wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 16.01.2022

    Jaki twarog do tego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety ruskieKotlety ruskie

Pierogi ruskie z ziemniaczano-twarogowym farszem zna chyba każdy. Serwuje się je w domach, barach mlecznych i restauracjach. A gdyby tak pierogowe nadzienie zamienić w zgrabne i apetycznie przyrumienione na patelni kotleciki? To się nie może nie udać! Spróbuj tradycyjnych smaków w odświeżonym wydaniu.

Dla kogo?

Kotlety nie zawsze muszą składać się z mięsa. Masa z twarogu i ugotowanych ziemniaków to znane i sprawdzone w polskich kulinariach połączenie, czemu więc nie podać go w nowej odsłonie?

Na jaką okazję?

Kotlety ruskie doskonale sprawdzą się jako pomysł na obiad dla całej rodziny. Złocista skórka skrywa rozpływające się w ustach wnętrze – żaden z domowników nawet nie wspomni o schabowym!

Czy wiesz, że?

Kotlety ruskie to bardzo dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych dnia poprzedniego kartofli. Jeśli nie posiadasz praski, ziemniaki możesz rozdrobnić przy pomocy tłuczka do mięsa. Zwróć uwagę, by nie zostały w nich żadne grudki.

Dla urozmaicenia:

Danie świetnie smakuje z sosem grzybowym oraz gulaszem.