
Składniki
1 kilogram
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
5 łyżek
1 pęczek
1 łyżka
200 mililitrów
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj.

Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 3
Do dużej miski przełóż ziemniaki, twaróg, cebulę, wbij jedno jajko, jedną łyżkę bułki tartej, posiekany koperek i przyprawę pikantną Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kotleciki.

Krok 4
Przygotuj 2 głębokie talerze, jeden na rozkłócone jajko, a drugi na pozostałą bułkę tartą. Kotleciki panieruj w jajku, a następnie w bułce tartej, na końcu lekko je spłaszcz w dłoniach.

Krok 5
Przygotowane kotlety smaż na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na zloty kolor.


Dobra rada:
Podawaj z ulubionym sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety ruskie
Pierogi ruskie z ziemniaczano-twarogowym farszem zna chyba każdy. Serwuje się je w domach, barach mlecznych i restauracjach. A gdyby tak pierogowe nadzienie zamienić w zgrabne i apetycznie przyrumienione na patelni kotleciki? To się nie może nie udać! Spróbuj tradycyjnych smaków w odświeżonym wydaniu.
Dla kogo?
Kotlety nie zawsze muszą składać się z mięsa. Masa z twarogu i ugotowanych ziemniaków to znane i sprawdzone w polskich kulinariach połączenie, czemu więc nie podać go w nowej odsłonie?
Na jaką okazję?
Kotlety ruskie doskonale sprawdzą się jako pomysł na obiad dla całej rodziny. Złocista skórka skrywa rozpływające się w ustach wnętrze – żaden z domowników nawet nie wspomni o schabowym!
Czy wiesz, że?
Kotlety ruskie to bardzo dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych dnia poprzedniego kartofli. Jeśli nie posiadasz praski, ziemniaki możesz rozdrobnić przy pomocy tłuczka do mięsa. Zwróć uwagę, by nie zostały w nich żadne grudki.
Dla urozmaicenia:
Danie świetnie smakuje z sosem grzybowym oraz gulaszem.




































