Kotlety ruskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety ruskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

344 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1008 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

5 łyżek

1 pęczek

1 łyżka

200 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj.

Kotlety ruskie - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Odstaw do wystygnięcia.

Kotlety ruskie - Krok 2

Krok 3

Do dużej miski przełóż ziemniaki, twaróg, cebulę, wbij jedno jajko, jedną łyżkę bułki tartej, posiekany koperek i przyprawę pikantną Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kotleciki.

Kotlety ruskie - Krok 3

Krok 4

Przygotuj 2 głębokie talerze, jeden na rozkłócone jajko, a drugi na pozostałą bułkę tartą. Kotleciki panieruj w jajku, a następnie w bułce tartej, na końcu lekko je spłaszcz w dłoniach.

Kotlety ruskie - Krok 4

Krok 5

Przygotowane kotlety smaż na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na zloty kolor.

Kotlety ruskie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ulubionym sosem.

4

Opinie o przepisie

  • Wika

    Wika , 06.02.2022

    Wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 16.01.2022

    Jaki twarog do tego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety ruskieKotlety ruskie

Pierogi ruskie z ziemniaczano-twarogowym farszem zna chyba każdy. Serwuje się je w domach, barach mlecznych i restauracjach. A gdyby tak pierogowe nadzienie zamienić w zgrabne i apetycznie przyrumienione na patelni kotleciki? To się nie może nie udać! Spróbuj tradycyjnych smaków w odświeżonym wydaniu.

Dla kogo?

Kotlety nie zawsze muszą składać się z mięsa. Masa z twarogu i ugotowanych ziemniaków to znane i sprawdzone w polskich kulinariach połączenie, czemu więc nie podać go w nowej odsłonie?

Na jaką okazję?

Kotlety ruskie doskonale sprawdzą się jako pomysł na obiad dla całej rodziny. Złocista skórka skrywa rozpływające się w ustach wnętrze – żaden z domowników nawet nie wspomni o schabowym!

Czy wiesz, że?

Kotlety ruskie to bardzo dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych dnia poprzedniego kartofli. Jeśli nie posiadasz praski, ziemniaki możesz rozdrobnić przy pomocy tłuczka do mięsa. Zwróć uwagę, by nie zostały w nich żadne grudki.

Dla urozmaicenia:

Danie świetnie smakuje z sosem grzybowym oraz gulaszem.