Kotlety ruskie - przepis z ziemniaków i sera | Przepisy.pl pixel

Kotlety ruskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

heart
355 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

5 łyżek

1 pęczek

1 łyżka

200 mililitrów

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj.

Kotlety ruskie - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Odstaw do wystygnięcia.

Kotlety ruskie - Krok 2

Krok 3

Do dużej miski przełóż ziemniaki, twaróg, cebulę, wbij jedno jajko, jedną łyżkę bułki tartej, posiekany koperek i przyprawę pikantną Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kotleciki.

Kotlety ruskie - Krok 3

Krok 4

Przygotuj 2 głębokie talerze, jeden na rozkłócone jajko, a drugi na pozostałą bułkę tartą. Kotleciki panieruj w jajku, a następnie w bułce tartej, na końcu lekko je spłaszcz w dłoniach.

Kotlety ruskie - Krok 4

Krok 5

Przygotowane kotlety smaż na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na zloty kolor.

Kotlety ruskie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z ulubionym sosem.

8

Opinie o przepisie

  • Magdalena

    Magdalena , 07.02.2023

    Co zrobić żeby się nie rozpadały na patelni?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maria

    Maria , 13.01.2023

    Z czym je podawać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wika

    Wika , 06.02.2022

    Wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 16.01.2022

    Jaki twarog do tego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety ruskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kotlety ruskieKotlety ruskie

Pierogi ruskie z ziemniaczano-twarogowym farszem zna chyba każdy. Serwuje się je w domach, barach mlecznych i restauracjach. A gdyby tak pierogowe nadzienie zamienić w zgrabne i apetycznie przyrumienione na patelni kotleciki? To się nie może nie udać! Spróbuj tradycyjnych smaków w odświeżonym wydaniu.

Dla kogo?

Kotlety nie zawsze muszą składać się z mięsa. Masa z twarogu i ugotowanych ziemniaków to znane i sprawdzone w polskich kulinariach połączenie, czemu więc nie podać go w nowej odsłonie?

Na jaką okazję?

Kotlety ruskie doskonale sprawdzą się jako pomysł na obiad dla całej rodziny. Złocista skórka skrywa rozpływające się w ustach wnętrze – żaden z domowników nawet nie wspomni o schabowym!

Czy wiesz, że?

Kotlety ruskie to bardzo dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych dnia poprzedniego kartofli. Jeśli nie posiadasz praski, ziemniaki możesz rozdrobnić przy pomocy tłuczka do mięsa. Zwróć uwagę, by nie zostały w nich żadne grudki.

Dla urozmaicenia:

Danie świetnie smakuje z sosem grzybowym oraz gulaszem.