Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

300 mililitrów

100 gramów

250 gramów

2 szczypty

4 szczypty

10 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki.

Krok 2

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle.

Krok 3

Zupę cebulową Knorra łączymy ze śmietanką, gorgonzolą, tymiankiem i pieprzem i miksujemy.

Krok 4

W naczyniu wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, na nie układamy cebulę i posiekane oliwki. Posypujemy połową startego żółtego sera i przykrywamy drugą częścią pokrojonych ziemniaków.

Krok 5

Tak przygotowaną zapiekankę polewamy sosem śmietanowo cebulowym, a wierzch posypujemy pozostałym żółtym serem.

Krok 6

Zapiekamy w 200 stopniach 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczanaZapiekanka ziemniaczana

Dla smakoszy różnego rodzaju zapiekanek mamy pyszną propozycję – zapiekankę ziemniaczaną. Jej podstawowym składnikiem są, oczywiście, ziemniaki, które z łatwością przygotujesz, gotując najpierw w osolonej wodzie. Jeżeli chcesz, możesz ugotować je w mundurkach – dzięki temu łatwiej potem pokroisz je w plasterki. Sprawdzonym dodatkiem do zapiekanki będzie cebula oraz oliwki (zielone lub czarne). Doskonale skomponują się z papryką, pomidorami czy szpinakiem. Zapiekankę układaj warstwowo. Nie zapomnij o posypaniu jej startym żółtym serem. Całość przed włożeniem do piekarnika zalej sosem śmietanowo-cebulowym. Możesz go przyrządzić ze śmietany, podsmażonej cebuli i przypraw, takich jak: tymianek i świeżo zmielony pieprz. Jak podawać gotową zapiekankę? Najlepiej w dużym żaroodpornym naczyniu, udekorowaną pokrojoną papryką i listkami bazylii. Możesz na wierzch położyć także świeżo ugotowane różyczki brokuła. Wypróbuj ten przepis i podziel się z nami swoją opinią na temat ulubionej wersji zapiekanki!