
Składniki
1 kilogram
3 sztuki
300 mililitrów
100 gramów
250 gramów
2 szczypty
4 szczypty
10 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki.
Krok 2
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle.
Krok 3
Zupę cebulową Knorra łączymy ze śmietanką, gorgonzolą, tymiankiem i pieprzem i miksujemy.
Krok 4
W naczyniu wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, na nie układamy cebulę i posiekane oliwki. Posypujemy połową startego żółtego sera i przykrywamy drugą częścią pokrojonych ziemniaków.
Krok 5
Tak przygotowaną zapiekankę polewamy sosem śmietanowo cebulowym, a wierzch posypujemy pozostałym żółtym serem.
Krok 6
Zapiekamy w 200 stopniach 20 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana
Dla smakoszy różnego rodzaju zapiekanek mamy pyszną propozycję – zapiekankę ziemniaczaną. Jej podstawowym składnikiem są, oczywiście, ziemniaki, które z łatwością przygotujesz, gotując najpierw w osolonej wodzie. Jeżeli chcesz, możesz ugotować je w mundurkach – dzięki temu łatwiej potem pokroisz je w plasterki. Sprawdzonym dodatkiem do zapiekanki będzie cebula oraz oliwki (zielone lub czarne). Doskonale skomponują się z papryką, pomidorami czy szpinakiem. Zapiekankę układaj warstwowo. Nie zapomnij o posypaniu jej startym żółtym serem. Całość przed włożeniem do piekarnika zalej sosem śmietanowo-cebulowym. Możesz go przyrządzić ze śmietany, podsmażonej cebuli i przypraw, takich jak: tymianek i świeżo zmielony pieprz. Jak podawać gotową zapiekankę? Najlepiej w dużym żaroodpornym naczyniu, udekorowaną pokrojoną papryką i listkami bazylii. Możesz na wierzch położyć także świeżo ugotowane różyczki brokuła. Wypróbuj ten przepis i podziel się z nami swoją opinią na temat ulubionej wersji zapiekanki!