Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

300 mililitrów

100 gramów

250 gramów

2 szczypty

4 szczypty

10 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki.

Krok 2

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle.

Krok 3

Zupę cebulową Knorra łączymy ze śmietanką, gorgonzolą, tymiankiem i pieprzem i miksujemy.

Krok 4

W naczyniu wysmarowanym masłem układamy warstwę ziemniaków, na nie układamy cebulę i posiekane oliwki. Posypujemy połową startego żółtego sera i przykrywamy drugą częścią pokrojonych ziemniaków.

Krok 5

Tak przygotowaną zapiekankę polewamy sosem śmietanowo cebulowym, a wierzch posypujemy pozostałym żółtym serem.

Krok 6

Zapiekamy w 200 stopniach 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczanaZapiekanka ziemniaczana

Dla smakoszy różnego rodzaju zapiekanek mamy pyszną propozycję – zapiekankę ziemniaczaną. Jej podstawowym składnikiem są, oczywiście, ziemniaki, które z łatwością przygotujesz, gotując najpierw w osolonej wodzie. Jeżeli chcesz, możesz ugotować je w mundurkach – dzięki temu łatwiej potem pokroisz je w plasterki. Sprawdzonym dodatkiem do zapiekanki będzie cebula oraz oliwki (zielone lub czarne). Doskonale skomponują się z papryką, pomidorami czy szpinakiem. Zapiekankę układaj warstwowo. Nie zapomnij o posypaniu jej startym żółtym serem. Całość przed włożeniem do piekarnika zalej sosem śmietanowo-cebulowym. Możesz go przyrządzić ze śmietany, podsmażonej cebuli i przypraw, takich jak: tymianek i świeżo zmielony pieprz. Jak podawać gotową zapiekankę? Najlepiej w dużym żaroodpornym naczyniu, udekorowaną pokrojoną papryką i listkami bazylii. Możesz na wierzch położyć także świeżo ugotowane różyczki brokuła. Wypróbuj ten przepis i podziel się z nami swoją opinią na temat ulubionej wersji zapiekanki!