Pieczone bataty z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone bataty z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
107 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

20 gramów

2 sztuki

2 sztuki

80 gramów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby pokrój w cząstki, ziemniaki w kostkę o boku 2 cm, pomidory w drobną kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej wraz z margaryną i podsmaż warzywa, zaczynając od cebuli, następnie dodaj czosnek, pieczarki i ziemniaki.

Krok 3

Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej sos śmietanowy Knorr i dodaj pomidory.

Krok 4

Całość zagotuj i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Danie posyp po wierzchu tartym parmezanem i piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone bataty z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinak z papryką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej