
Składniki
200 gramów
100 gramów
300 gramów
200 gramów
250 gramów
3 łyżki
2 listków
4 ziarna
4 ziarna
20 gramów
1 pęczek
0.5 łyżki
0.5 łyżki
0.5 łyżki
3 sztuki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.

Krok 2
W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.

Krok 3
Dodaj soczewicę, pomidory pelatti. Całość podlej 500 mililitrami wody, dodaj przyprawy - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr.

Krok 4
Wszystko razem gotuj około 40 minut uważając, aby soczewica nie przypaliła się. Na koniec gulasz dopraw do smaku kminem i kolendrą w proszku oraz solą, jeśli jest taka potrzeba. Soczewicę podawaj z pokruszonym po wierzchu serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.


Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczewica z bakłażanem i serem feta
Soczewica, bakłażan i ser feta to podstawowe składniki wielu potraw kuchni greckiej. Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta z podsmażonymi na oliwie z oliwek warzywami napełni twoją kuchnię aromatem, jaki można poczuć w najlepszych greckich restauracjach. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz zielonej soczewicy, bakłażana i innych warzyw: cebuli, ziemniaków, pomidorów pelati, papryki, marchwi i selera naciowego. Potrzebny jest też ser feta, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Zacznij od opłukania soczewicy i podsmażenia w garnku pokrojonych w kostkę warzyw. Przypraw warzywa startym na tarce czosnkiem i słodką papryką. Teraz możesz przystąpić do duszenia warzyw z soczewicą i pomidorami. Dodaj te składniki do garnka i dolej ok. 500 ml wody. Wrzuć do garnka liść laurowy, pieprz oraz esencję do duszonych warzyw Knorr. Gotuj, mieszając, przez ok. 40 minut. Na końcu dopraw wszystko kolendrą, kminem i posól. Podawaj potrawę posypaną pokruszonym serem feta, z natką pietruszki i kolendrą. Duszona soczewica z bakłażanem i fetą to doskonały pomysł na obiad bez mięsa.




































