Soczewica z bakłażanem i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl

Soczewica z bakłażanem i serem feta

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

21

629 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

438 osób wydrukowało

Pobierz pdf

489 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

300 gramów

200 gramów

250 gramów

3 łyżki

2 listków

4 ziarna

4 ziarna

20 gramów

1 pęczek

0.5 łyżki

0.5 łyżki

0.5 łyżki

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.

Soczewica z bakłażanem i serem feta - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.

Soczewica z bakłażanem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Dodaj soczewicę, pomidory pelatti. Całość podlej 500 mililitrami wody, dodaj przyprawy - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr.

Soczewica z bakłażanem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem gotuj około 40 minut uważając, aby soczewica nie przypaliła się. Na koniec gulasz dopraw do smaku kminem i kolendrą w proszku oraz solą, jeśli jest taka potrzeba. Soczewicę podawaj z pokruszonym po wierzchu serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.

Soczewica z bakłażanem i serem feta - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

31

Opinie o przepisie

  • Renata  Piasecka

    Renata Piasecka , 04.08.2015

    łatwe do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Dyk

    Karina Dyk , 22.02.2015

    Pojawiam sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Ingielewicz

    Janusz Ingielewicz , 22.02.2015

    eee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Piter

    Kasia Piter , 22.02.2015

    Pomysł na nową zachcianke...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ochonski

    Zbigniew Ochonski , 22.02.2015

    Wole kaczke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Staszak

    Krystyna Staszak , 22.02.2015

    też super danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Staszak

    Krystyna Staszak , 22.02.2015

    soczewicę od dawna już smakuję :) i "zaraziłam " wszystkich swoich znajomych haha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sobieraj

    Piotr Sobieraj , 21.02.2015

    Polecam. Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Faryna

    Grażyna Faryna , 21.02.2015

    Nie ma jak golonka z kapuchą i dobre piwo a niejakieś tam lazagne, kebaby ,MacDo,--- hello tu jest Polska .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Stasiak

    Włodzimierz Stasiak , 21.02.2015

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Orlicka

    Anna Orlicka , 21.02.2015

    BOGUŚ TY Z RENATĄ gotujesz to Ja śię przyłącze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kilian

    Zbigniew Kilian , 21.02.2015

    Super ale uwielbiam z mocarelą zamiast fety.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Posyniak

    Maria Posyniak , 21.02.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pietrzyk

    Anna Pietrzyk , 21.02.2015

    oj tam miesiwo soczewica za miesiwo robi ...dobre sycace danko :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Bartolak

    Bartek Bartolak , 21.02.2015

    A jakby dodać do tego jakieś Mięsiwo ? :) tylko jakie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Large

    Renata Large , 21.02.2015

    Bardzo dobra jest z kawałkami pomidorow,i czosnkiem.Doprawić solą i pieprzem.Można też dodać kawałki tuńczyka z puszki w sosie własnym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Waldemar Jedynak

    Roman Waldemar Jedynak , 21.02.2015

    Soczewica może być z olejem z oliwek i z czosnkiem. Zmiksować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Zenek Szczypinscy

    Basia Zenek Szczypinscy , 21.02.2015

    Sprobuje w maju jak przyjedziemy do Was pozdrawiamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Grażyna Maciejewicz

    Zbyszek Grażyna Maciejewicz , 21.02.2015

    mniam mniam jak mówi moja wnusi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wasilewska

    Anna Wasilewska , 21.02.2015

    JEST pyszne <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Motławska

    Bożena Motławska , 21.02.2015

    podaj troszke jak takie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Paradowska

    Elzbieta Paradowska , 21.02.2015

    musi być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Hak

    Waldemar Hak , 21.02.2015

    noooo. Jak udusze soczewice to mnie zamkna z CBS ...Oni ja znaja...barany

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim , 21.02.2015

    A co za tę miskę soczewicy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Paluszek

    Grażyna Paluszek , 21.02.2015

    Aniu czyżby ulubione danie twojego męża?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Zembrzycki

    Stanisław Zembrzycki , 21.02.2015

    Dusić?! Soczewicę!? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek , 21.02.2015

    " Ach, dusić, dusić " - Teatrzyk " Zielona Gęś" , Potworny Wujaszek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek , 21.02.2015

    Kierując się radą tak pyszną , tak cenną - szykuję sie na fetę - Podniebienną....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Góra

    Jan Góra , 21.02.2015

    Ja lubię ostre papryczki chili i stosuję je prawie do każdych potraw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogu Miła

    Bogu Miła , 21.02.2015

    Jestem do 17 w pracy tak ze na 18 przychodzę na te pyszności proszę wszystkiego nie jeść. Miłego dnia

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczewica z bakłażanem i serem fetaSoczewica z bakłażanem i serem feta

Soczewica, bakłażan i ser feta to podstawowe składniki wielu potraw kuchni greckiej. Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta z podsmażonymi na oliwie z oliwek warzywami napełni twoją kuchnię aromatem, jaki można poczuć w najlepszych greckich restauracjach. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz zielonej soczewicy, bakłażana i innych warzyw: cebuli, ziemniaków, pomidorów pelati, papryki, marchwi i selera naciowego. Potrzebny jest też ser feta, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Zacznij od opłukania soczewicy i podsmażenia w garnku pokrojonych w kostkę warzyw. Przypraw warzywa startym na tarce czosnkiem i słodką papryką. Teraz możesz przystąpić do duszenia warzyw z soczewicą i pomidorami. Dodaj te składniki do garnka i dolej ok. 500 ml wody. Wrzuć do garnka liść laurowy, pieprz oraz esencję do duszonych warzyw Knorr. Gotuj, mieszając, przez ok. 40 minut. Na końcu dopraw wszystko kolendrą, kminem i posól. Podawaj potrawę posypaną pokruszonym serem feta, z natką pietruszki i kolendrą. Duszona soczewica z bakłażanem i fetą to doskonały pomysł na obiad bez mięsa.