Soczewica z bakłażanem i serem feta

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

625 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

436 osób wydrukowało

Pobierz pdf

480 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

300 gramów

200 gramów

250 gramów

3 łyżki

2 listków

4 ziarna

4 ziarna

20 gramów

1 pęczek

0.5 łyżki

0.5 łyżki

0.5 łyżki

3 sztuki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.

Soczewica z bakłażanem i serem feta - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku na oliwie z oliwek podsmaż bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki i czosnek, dodaj ostrą i słodką paprykę, smaż chwilę ciągle mieszając.

Soczewica z bakłażanem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Dodaj soczewicę, pomidory pelatti. Całość podlej 500 mililitrami wody, dodaj przyprawy - liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz Kostkę do mięs pieczeniową Knorr.

Soczewica z bakłażanem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem gotuj około 40 minut uważając, aby soczewica nie przypaliła się. Na koniec gulasz dopraw do smaku kminem i kolendrą w proszku oraz solą, jeśli jest taka potrzeba. Soczewicę podawaj z pokruszonym po wierzchu serem feta oraz natką kolendry i pietruszki.

Soczewica z bakłażanem i serem feta - Krok 4
31

Opinie o przepisie

  • Renata  Piasecka

    Renata Piasecka , 04.08.2015

    łatwe do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Dyk

    Karina Dyk, 22.02.2015

    Pojawiam sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Ingielewicz

    Janusz Ingielewicz, 22.02.2015

    eee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Piter

    Kasia Piter, 22.02.2015

    Pomysł na nową zachcianke...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ochonski

    Zbigniew Ochonski, 22.02.2015

    Wole kaczke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Staszak

    Krystyna Staszak, 22.02.2015

    też super danie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Staszak

    Krystyna Staszak, 22.02.2015

    soczewicę od dawna już smakuję :) i "zaraziłam " wszystkich swoich znajomych haha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sobieraj

    Piotr Sobieraj, 21.02.2015

    Polecam. Przepyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Faryna

    Grażyna Faryna, 21.02.2015

    Nie ma jak golonka z kapuchą i dobre piwo a niejakieś tam lazagne, kebaby ,MacDo,--- hello tu jest Polska .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Stasiak

    Włodzimierz Stasiak, 21.02.2015

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Orlicka

    Anna Orlicka, 21.02.2015

    BOGUŚ TY Z RENATĄ gotujesz to Ja śię przyłącze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kilian

    Zbigniew Kilian, 21.02.2015

    Super ale uwielbiam z mocarelą zamiast fety.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Posyniak

    Maria Posyniak, 21.02.2015

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pietrzyk

    Anna Pietrzyk, 21.02.2015

    oj tam miesiwo soczewica za miesiwo robi ...dobre sycace danko :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Bartolak

    Bartek Bartolak, 21.02.2015

    A jakby dodać do tego jakieś Mięsiwo ? :) tylko jakie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Large

    Renata Large, 21.02.2015

    Bardzo dobra jest z kawałkami pomidorow,i czosnkiem.Doprawić solą i pieprzem.Można też dodać kawałki tuńczyka z puszki w sosie własnym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Waldemar Jedynak

    Roman Waldemar Jedynak, 21.02.2015

    Soczewica może być z olejem z oliwek i z czosnkiem. Zmiksować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Zenek Szczypinscy

    Basia Zenek Szczypinscy, 21.02.2015

    Sprobuje w maju jak przyjedziemy do Was pozdrawiamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Grażyna Maciejewicz

    Zbyszek Grażyna Maciejewicz, 21.02.2015

    mniam mniam jak mówi moja wnusi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wasilewska

    Anna Wasilewska, 21.02.2015

    JEST pyszne <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Motławska

    Bożena Motławska, 21.02.2015

    podaj troszke jak takie pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Paradowska

    Elzbieta Paradowska, 21.02.2015

    musi być pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Hak

    Waldemar Hak, 21.02.2015

    noooo. Jak udusze soczewice to mnie zamkna z CBS ...Oni ja znaja...barany

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Bockenheim

    Stanisław Bockenheim, 21.02.2015

    A co za tę miskę soczewicy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Paluszek

    Grażyna Paluszek, 21.02.2015

    Aniu czyżby ulubione danie twojego męża?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Zembrzycki

    Stanisław Zembrzycki, 21.02.2015

    Dusić?! Soczewicę!? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek, 21.02.2015

    " Ach, dusić, dusić " - Teatrzyk " Zielona Gęś" , Potworny Wujaszek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Bednarek

    Sławomir Bednarek, 21.02.2015

    Kierując się radą tak pyszną , tak cenną - szykuję sie na fetę - Podniebienną....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Góra

    Jan Góra, 21.02.2015

    Ja lubię ostre papryczki chili i stosuję je prawie do każdych potraw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogu Miła

    Bogu Miła, 21.02.2015

    Jestem do 17 w pracy tak ze na 18 przychodzę na te pyszności proszę wszystkiego nie jeść. Miłego dnia

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczewica z bakłażanem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczewica z bakłażanem i serem fetaSoczewica z bakłażanem i serem feta

Soczewica, bakłażan i ser feta to podstawowe składniki wielu potraw kuchni greckiej. Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta z podsmażonymi na oliwie z oliwek warzywami napełni twoją kuchnię aromatem, jaki można poczuć w najlepszych greckich restauracjach. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebujesz zielonej soczewicy, bakłażana i innych warzyw: cebuli, ziemniaków, pomidorów pelati, papryki, marchwi i selera naciowego. Potrzebny jest też ser feta, oliwa z oliwek oraz przyprawy. Zacznij od opłukania soczewicy i podsmażenia w garnku pokrojonych w kostkę warzyw. Przypraw warzywa startym na tarce czosnkiem i słodką papryką. Teraz możesz przystąpić do duszenia warzyw z soczewicą i pomidorami. Dodaj te składniki do garnka i dolej ok. 500 ml wody. Wrzuć do garnka liść laurowy, pieprz oraz esencję do duszonych warzyw Knorr. Gotuj, mieszając, przez ok. 40 minut. Na końcu dopraw wszystko kolendrą, kminem i posól. Podawaj potrawę posypaną pokruszonym serem feta, z natką pietruszki i kolendrą. Duszona soczewica z bakłażanem i fetą to doskonały pomysł na obiad bez mięsa.