Pulpety w sosie koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

139

644 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2253 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4486 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę namocz w mleku a następnie odciśnij. Mięso przełóż do miski i wyrób dokładnie z jajkiem i bułką. Masę dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu oraz Delikatem Knorr.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Z mięsnej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Następnie obsmaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanej Ramie. Smażąc mięso na Ramie nadasz mu maślanego aromatu i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

Do podsmażonych mięsnych pulpecików dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę tak, aby cebula się zeszkliła. Dodaj pozostałą mąkę i wymieszaj.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj esencję Knorr. Całość gotuj około 8 minut, następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Wszystko razem gotuj jeszcze 3- 4 minuty. Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast koperku możesz do sosu podać pokrojone w plastry pieczarki.

22

Opinie o przepisie

  • Tomasz Humnicki

    Tomasz Humnicki, 09.04.2020

    Dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Kop

    Dawid Kop, 22.08.2016

    Marta Marta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Pietrusiak

    Liliana Pietrusiak, 17.08.2016

    Gowno w sosie wanilii hif

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska, 09.08.2016

    Mmm,uwielbiam!!,sa b.apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kubiak

    Alicja Kubiak, 05.08.2016

    Z pyrkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matthew Ma Il Circo

    Matthew Ma Il Circo, 05.08.2016

    Z ziemniaczkami mmniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sonia Sobkowska Bekas

    Sonia Sobkowska Bekas, 04.08.2016

    Co to jest Esensja do duszonych mies bo nie wiem ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Szymczak

    Sandra Szymczak, 04.08.2016

    Wiadomo ;-) gotowane najlepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Sztomper

    Grażyna Sztomper, 04.08.2016

    a jaka pychotka z kus-kus em

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bembnowicz

    Ewa Bembnowicz, 04.08.2016

    Kasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Rucka

    Alicja Rucka, 04.08.2016

    I z kaszą i z ziemniaczkami są pyszne, a nawet z makaronem nieźle smakują

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Ireneusz

    Alina Ireneusz, 04.08.2016

    na pewno pyszne ale nie smażone na Ramie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak, 04.08.2016

    Z zieniakami ☺☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Szczuka

    Elżbieta Szczuka, 04.08.2016

    ie od wioli to wygladalas dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Leskela

    Halina Leskela, 04.08.2016

    czy te pulpity mają się też podgotowac w tym sosie? bo w przepisie wygląda jakby miały pozostać z ta mąka na patelni,,,,, a sos robił się w innym garnku...... ( wiem o co chodzi, ale dokładność tego przepisu jest na bardzo niskim poziomie)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fiona Wojciechowicz

    Fiona Wojciechowicz, 04.08.2016

    Edyta Wojciechowicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasiek LJ

    Kasiek LJ, 04.08.2016

    Pysznie smakują! Polecam.. nie raz gościły na naszym stole!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kobus

    Helena Kobus, 04.08.2016

    Jutro zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nowak

    Teresa Nowak, 04.08.2016

    Z kaszą albo z ziemniakami ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Panek

    Grzegorz Panek, 04.08.2016

    Z kaszą mniam mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Zagozdzan

    Eliza Zagozdzan, 04.08.2016

    pyszota.....lepsze z kasza...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Anula Chadzyńska

    Ania Anula Chadzyńska, 04.08.2016

    z ziemniaczkami, nawetnie musi byc tych pulpetow, bo kocham ten sos :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie koperkowymPulpety w sosie koperkowym

Mięsne pulpety polane pysznym, gęstym sosem to klasyk wśród dań obiadowych. Do ich przyrządzenia sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina lub – tak jak w tym przepisie – ich połączenie. Mielone mięso, namoczoną w mleku pszenną bułkę oraz jajko uformuj na gładką masę. Całość dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu. Z tak przygotowanej masy przygotuj nieduże kulki i obtaczaj je w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanej cebulki. Pulpeciki doskonale smakują z różnymi rodzajami sosów: pomidorowym, pieczarkowym czy musztardowym. Warto wypróbować także delikatny sos koperkowy, który przygotujesz na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem esencji do mięs oraz dużej ilości posiekanego świeżego koperku. Do garnka z sosem przełóż pulpety i gotuj całość przez chwilę – dzięki temu mięsne kulki przenikną smakiem koperku. Gotowe pulpeciki podawaj z ugotowaną kaszą, np. gryczaną lub z ziemniakami z wody. Całość polej sosem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonasz się o tym dzięki naszemu przepisowi na smaczne pulpeciki.