Pulpety w sosie koperkowym - przepis na pulpeciki | Przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

180

931 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2845 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5952 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę namocz w mleku a następnie odciśnij. Mięso przełóż do miski i wyrób dokładnie z jajkiem i bułką. Masę dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu oraz Delikatem Knorr.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Z mięsnej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Następnie obsmaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanej Ramie. Smażąc mięso na Ramie nadasz mu maślanego aromatu i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

Do podsmażonych mięsnych pulpecików dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę tak, aby cebula się zeszkliła. Dodaj pozostałą mąkę i wymieszaj.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj esencję Knorr. Całość gotuj około 8 minut, następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Wszystko razem gotuj jeszcze 3- 4 minuty. Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast koperku możesz do sosu podać pokrojone w plastry pieczarki.

22

Opinie o przepisie

  • Tomasz Humnicki

    Tomasz Humnicki , 09.04.2020

    Dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Kop

    Dawid Kop , 22.08.2016

    Marta Marta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Pietrusiak

    Liliana Pietrusiak , 17.08.2016

    Gowno w sosie wanilii hif

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska , 09.08.2016

    Mmm,uwielbiam!!,sa b.apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kubiak

    Alicja Kubiak , 05.08.2016

    Z pyrkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matthew Ma Il Circo

    Matthew Ma Il Circo , 05.08.2016

    Z ziemniaczkami mmniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sonia Sobkowska Bekas

    Sonia Sobkowska Bekas , 04.08.2016

    Co to jest Esensja do duszonych mies bo nie wiem ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Szymczak

    Sandra Szymczak , 04.08.2016

    Wiadomo ;-) gotowane najlepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Sztomper

    Grażyna Sztomper , 04.08.2016

    a jaka pychotka z kus-kus em

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bembnowicz

    Ewa Bembnowicz , 04.08.2016

    Kasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Rucka

    Alicja Rucka , 04.08.2016

    I z kaszą i z ziemniaczkami są pyszne, a nawet z makaronem nieźle smakują

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Ireneusz

    Alina Ireneusz , 04.08.2016

    na pewno pyszne ale nie smażone na Ramie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak , 04.08.2016

    Z zieniakami ☺☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Szczuka

    Elżbieta Szczuka , 04.08.2016

    ie od wioli to wygladalas dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Leskela

    Halina Leskela , 04.08.2016

    czy te pulpity mają się też podgotowac w tym sosie? bo w przepisie wygląda jakby miały pozostać z ta mąka na patelni,,,,, a sos robił się w innym garnku...... ( wiem o co chodzi, ale dokładność tego przepisu jest na bardzo niskim poziomie)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fiona Wojciechowicz

    Fiona Wojciechowicz , 04.08.2016

    Edyta Wojciechowicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasiek LJ

    Kasiek LJ , 04.08.2016

    Pysznie smakują! Polecam.. nie raz gościły na naszym stole!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kobus

    Helena Kobus , 04.08.2016

    Jutro zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nowak

    Teresa Nowak , 04.08.2016

    Z kaszą albo z ziemniakami ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Panek

    Grzegorz Panek , 04.08.2016

    Z kaszą mniam mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Zagozdzan

    Eliza Zagozdzan , 04.08.2016

    pyszota.....lepsze z kasza...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Anula Chadzyńska

    Ania Anula Chadzyńska , 04.08.2016

    z ziemniaczkami, nawetnie musi byc tych pulpetow, bo kocham ten sos :)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pamiętaj, żeby być zalogowanym, jeśli chcesz, aby Twój komentarz wziął udział w konkursie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie koperkowymPulpety w sosie koperkowym

Mięsne pulpety polane pysznym, gęstym sosem koperkowym to klasyk wśród dań obiadowych. Do ich przyrządzenia sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina lub – tak jak w tym przepisie – ich połączenie. Zgrabne i soczyste pulpeciki w sosie koperkowym to wyśmienity smak i niezrównany aromat. Nikogo nie będzie trzeba namawiać do degustacji.

Dla kogo? Twierdzisz, że na co dzień brakuje ci czasu na zrobienie obiadu? Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonasz się o tym dzięki naszemu przepisowi na pulpety w sosie koperkowym. Prawdziwa domowa kuchnia! Jak się za to zabrać? Mielone mięso, namoczoną w mleku pszenną bułkę oraz jajko uformuj na gładką masę. Całość dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu. Z tak przygotowanej masy przygotuj nieduże kulki i obtaczaj je w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanej cebulki, a następnie podawaj gotowe pulpeciki w sosie koperkowym.

Na jaką okazję? Podczas codziennego planowania posiłków wcale nie trzeba chodzić na skróty. Masz dość jedzenia na mieście? Zapoznaj się z naszym przepisem na pulpety w sosie koperkowym. Podana ilość składników wystarcza na 4 porcje. Śmiało możesz ją zwiększyć i za jednym zamachem przyrządzić obiad na 2 dni.

Czy wiesz, że? Przepis na pulpety już masz. Co jednak z sosem koperkowym? Przygotujesz go na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem esencji do mięs oraz dużej ilości posiekanego świeżego koperku. Do garnka z sosem przełóż pulpety i gotuj całość przez chwilę – dzięki temu mięsne kulki przenikną smakiem koperku. Gotowe pulpeciki podawaj z ugotowaną kaszą, np. gryczaną lub z ziemniakami z wody. Całość polej sosem koperkowym.

Dla urozmaicenia: Sos koperkowy do pulpetów to jedna z wielu smacznych propozycji podania tego specjału. Pulpeciki doskonale smakują z innymi rodzajami sosów: pomidorowym, pieczarkowym czy musztardowym.