Pulpety w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

157

680 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2388 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4965 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

100 mililitrów

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułkę namocz w mleku a następnie odciśnij. Mięso przełóż do miski i wyrób dokładnie z jajkiem i bułką. Masę dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu oraz Delikatem Knorr.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Z mięsnej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Następnie obsmaż z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanej Ramie. Smażąc mięso na Ramie nadasz mu maślanego aromatu i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

Do podsmażonych mięsnych pulpecików dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę tak, aby cebula się zeszkliła. Dodaj pozostałą mąkę i wymieszaj.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 3

Krok 4

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj esencję Knorr. Całość gotuj około 8 minut, następnie dodaj śmietanę i posiekany koperek. Wszystko razem gotuj jeszcze 3- 4 minuty. Gotowe pulpety podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Pulpety w sosie koperkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast koperku możesz do sosu podać pokrojone w plastry pieczarki.

22

Opinie o przepisie

  • Tomasz Humnicki

    Tomasz Humnicki , 09.04.2020

    Dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Kop

    Dawid Kop , 22.08.2016

    Marta Marta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Pietrusiak

    Liliana Pietrusiak , 17.08.2016

    Gowno w sosie wanilii hif

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stryjewska

    Katarzyna Stryjewska , 09.08.2016

    Mmm,uwielbiam!!,sa b.apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kubiak

    Alicja Kubiak , 05.08.2016

    Z pyrkami :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Matthew Ma Il Circo

    Matthew Ma Il Circo , 05.08.2016

    Z ziemniaczkami mmniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sonia Sobkowska Bekas

    Sonia Sobkowska Bekas , 04.08.2016

    Co to jest Esensja do duszonych mies bo nie wiem ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Szymczak

    Sandra Szymczak , 04.08.2016

    Wiadomo ;-) gotowane najlepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Sztomper

    Grażyna Sztomper , 04.08.2016

    a jaka pychotka z kus-kus em

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bembnowicz

    Ewa Bembnowicz , 04.08.2016

    Kasza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Rucka

    Alicja Rucka , 04.08.2016

    I z kaszą i z ziemniaczkami są pyszne, a nawet z makaronem nieźle smakują

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Ireneusz

    Alina Ireneusz , 04.08.2016

    na pewno pyszne ale nie smażone na Ramie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak , 04.08.2016

    Z zieniakami ☺☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Szczuka

    Elżbieta Szczuka , 04.08.2016

    ie od wioli to wygladalas dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Leskela

    Halina Leskela , 04.08.2016

    czy te pulpity mają się też podgotowac w tym sosie? bo w przepisie wygląda jakby miały pozostać z ta mąka na patelni,,,,, a sos robił się w innym garnku...... ( wiem o co chodzi, ale dokładność tego przepisu jest na bardzo niskim poziomie)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fiona Wojciechowicz

    Fiona Wojciechowicz , 04.08.2016

    Edyta Wojciechowicz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasiek LJ

    Kasiek LJ , 04.08.2016

    Pysznie smakują! Polecam.. nie raz gościły na naszym stole!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kobus

    Helena Kobus , 04.08.2016

    Jutro zrobię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Nowak

    Teresa Nowak , 04.08.2016

    Z kaszą albo z ziemniakami ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Panek

    Grzegorz Panek , 04.08.2016

    Z kaszą mniam mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Zagozdzan

    Eliza Zagozdzan , 04.08.2016

    pyszota.....lepsze z kasza...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Anula Chadzyńska

    Ania Anula Chadzyńska , 04.08.2016

    z ziemniaczkami, nawetnie musi byc tych pulpetow, bo kocham ten sos :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety gotowane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety w sosie koperkowymPulpety w sosie koperkowym

Mięsne pulpety polane pysznym, gęstym sosem koperkowym to klasyk wśród dań obiadowych. Do ich przyrządzenia sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina lub – tak jak w tym przepisie – ich połączenie. Zgrabne i soczyste pulpeciki w sosie koperkowym to wyśmienity smak i niezrównany aromat. Nikogo nie będzie trzeba namawiać do degustacji.

Dla kogo? Twierdzisz, że na co dzień brakuje ci czasu na zrobienie obiadu? Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe – przekonasz się o tym dzięki naszemu przepisowi na pulpety w sosie koperkowym. Prawdziwa domowa kuchnia! Jak się za to zabrać? Mielone mięso, namoczoną w mleku pszenną bułkę oraz jajko uformuj na gładką masę. Całość dopraw do smaku szczyptą czarnego pieprzu. Z tak przygotowanej masy przygotuj nieduże kulki i obtaczaj je w mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanej cebulki, a następnie podawaj gotowe pulpeciki w sosie koperkowym.

Na jaką okazję? Podczas codziennego planowania posiłków wcale nie trzeba chodzić na skróty. Masz dość jedzenia na mieście? Zapoznaj się z naszym przepisem na pulpety w sosie koperkowym. Podana ilość składników wystarcza na 4 porcje. Śmiało możesz ją zwiększyć i za jednym zamachem przyrządzić obiad na 2 dni.

Czy wiesz, że? Przepis na pulpety już masz. Co jednak z sosem koperkowym? Przygotujesz go na bazie kwaśnej śmietany z dodatkiem esencji do mięs oraz dużej ilości posiekanego świeżego koperku. Do garnka z sosem przełóż pulpety i gotuj całość przez chwilę – dzięki temu mięsne kulki przenikną smakiem koperku. Gotowe pulpeciki podawaj z ugotowaną kaszą, np. gryczaną lub z ziemniakami z wody. Całość polej sosem koperkowym.

Dla urozmaicenia: Sos koperkowy do pulpetów to jedna z wielu smacznych propozycji podania tego specjału. Pulpeciki doskonale smakują z innymi rodzajami sosów: pomidorowym, pieczarkowym czy musztardowym.