Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

marinara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

740 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1522 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone z indyka wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą, 1 posiekanym ząbkiem czosnku oraz Przyprawą do kurczaka Knorr.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Pokrój drobno cebulę i zeszklij wraz z drugim ząbkiem czosnku na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj na patelnię pomidory z puszki, cukier, świeżo mielony pieprz i duś przez 15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Z farszu drobiowego formuj pulpety i przełóż na patelnię do sosu marinara.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

Duś pulpety pod przykryciem przez 15 minut, przewracając je tak, aby ze wszystkich stron były rumiane.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • anna.dziewanna

    anna.dziewanna , 15.08.2023

    fajnie zrobiona strona ale przepis nie zrozumialy.. co to patelnia do sosu marirnara? czy pulpety smazyc osobno ze wszystkich stron, czy wrzucic do sosu i gotowac w sosie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Tomasz

    Tomasz , 06.03.2023

    Było pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia

    Basia , 21.02.2022

    Pulpety są przepyszne, mięciutkie, idealne. Podaję z ryżem. Smak pulpecików podkręcam papryczką chili.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 03.12.2021

    Tak* Ja podsmażoną za złoty kolor cebulkę wraz ze zgniecionym czosnkiem, jajkiem, przyprawami dodaje do mięsa i z tak przyrządzonego farszu formuję kulki na pulpety, które następnie gotuję w sosie pomidorowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Pachura

    Arleta Pachura , 24.09.2019

    Bardzo szybko i smaczny obiad :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Łukasik

    Paweł Łukasik , 10.11.2017

    Moja rodzinka była zachwycona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z indyka w sosie pomidorowymPulpety z indyka w sosie pomidorowym

Szukasz pomysłu na delikatny i smaczny obiad? Tradycyjne mielone trochę Ci się znudziły? Sprawdź, co jeszcze możesz przygotować w swojej kuchni. Proponujemy Ci przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym, dzięki któremu urozmaicisz swój codzienny jadłospis. Ten powiew świeżości w Twoim menu zagwarantuje zadowolenie i dobry humor na cały dzień. Nie może być inaczej, ponieważ smaczne pulpety w sosie zyskały już spore grono miłośników. Pora, żebyś do niego dołączył. Sprawdź listę potrzebnych składników i przygotuj się na kulinarną zabawę. Wystarczy, że poświęcisz 45 minut, a doskonałe pulpety pojawią się na Twoim talerzu. Zaserwuj je z pysznymi dodatkami, które urozmaicą danie. Ziemniaki, ryż, makaron – wybierz ulubione kompozycje. To szybkie i proste danie, które musi zawitać w Twoim jadłospisie! Kiedy rozpoczynasz przygotowania? Mamy nadzieję, że już wkrótce uda Ci się skorzystać z naszej receptury. Do dzieła! 

Dla kogo?

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym są doskonałym daniem dla wielbicieli indyczego mięsa i pomidorów. Idealne zbalansowanie smaków pozwala całkowicie zanurzyć się w kosztowaniu pysznego dania. Możesz podać klopsiki w sosie pomidorowym na obiad dla całej rodziny, a na pewno szybciej znikną ze stołu niż zdążysz przy nim usiąść! Bądź gotowy na prośby o dokładkę i pytania o recepturę. Obok tego przepisu ciężko jest przejść obojętnie, więc pewnie ktoś z Twoich bliskich również będzie chciał przygotować go w domu. Podzielisz się sposobem na pulpety z indyka w sosie pomidorowy? Musimy również wspomnieć o walorach tego dania. Nie musisz być kulinarnym ekspertem, by przygotować pulpety. Nawet nowicjusze poradzą sobie z naszą recepturą. Na dodatek przyrządzanie dania zajmie Ci jedyne 45 minut! To naprawdę krótki czas, a efekty z pewnością będą warte każdej minuty spędzonej w kuchni. 

Na jaką okazję?

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym są rewelacyjnym składnikiem dwudaniowego obiadu. Rozpocznij od klastycznego rosołu, aby następnie zaserwować coś innego, a więc pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Tak skomponowany obiad na pewno zostanie ciepło przyjęty przez Twoich domowników! Nie mamy wątpliwości, że każdy doceni starania i powiew świeżości w jadłospisie. Możesz zrobić więcej mięsnych kuleczek i zaserwować je na drugi dzień. Ta metoda pozwoli Ci zyskać trochę więcej wolnego czasu! Odgrzewane pulpety smakują równie dobrze i zachowają swoją konsystencję. Możesz zaserwować je w towarzystwie ryżu, ziemniaków i makaronu. Wybierz swoją ulubioną kompozycję już teraz! Pulpety z indyka doskonale sprawdzą się również jako danie na większej uroczystości. Szykujesz się na imieniny lub urodziny? Chyba już wiesz, co zaserwujesz gościom. Ta uniwersalna potrawa będzie strzałem w dziesiątkę i szybko zniknie z talerzy Twoich gości. Jesteśmy pewni, że pochwałom nie będzie końca. 

Czy wiesz, że?

Pulpety i klopsy powstały już w III wieku przed naszą erą! W starożytnych Chinach szukano ciekawych przepisów na dania z mięsa mielonego i tak oto powstał pierwowzór naszej receptury! Pulpety są również popularne we Włoszech, gdzie królują jako dodatek do makaronów. Co powiesz na klasyczne bolognese z pulpetami? Jesteśmy pewni, że znajdą się wśród Was fani tego przysmaku! Wcale jednak nie musisz wylatywać w podróż, by skosztować doskonałych pulpetów w sosie pomidorowym. Wystarczy, że przejdziesz do kuchni i rozpoczniesz przygotowania! Stosuj się do naszych wskazówek, a danie wyjdzie doskonale. Chcesz, aby Twoje mięsne kuleczki zachwycały konsystencją i smakiem? Mamy dla Ciebie sprawdzoną metodę! Mięso z indyka jest bardzo chude, dlatego aby nieco spulchnić ciasto na pulpety, możesz dodać do niego namoczoną kajzerkę lub odrobinę kaszy manny. Pozwoli to utrzymać pulpetom z indyka w sosie pomidorowym odpowiedni kształt i zwartą konsystencję. Nie jest to jednak warunek konieczny. I bez tych dodatków mięsne kulki powinny dobrze smakować. 

Dla urozmaicenia:

Nie musisz za każdym razem podawać pulpecików w identycznym sosie. Eksperymentuj z dodatkami i naszą recepturą, a efekty z pewnością Cię zaskoczą. Pulpety z indyka doskonale smakują w towarzystwie sosu grzybowego. Sięgnij po pieczarki i kremową śmietankę, z których stworzysz pyszny dodatek do swoich mięsnych kuleczek. Równie smaczny może okazać się sos koperkowy, który zaskakuje doskonałą konsystencją i niepowtarzalnym aromatem. Posyp potrawę tym świeżym ziołem, a dodatkowo urozmaicisz recepturę. Co powiesz na takie połączenie? Nie bój się modyfikować receptury i stwórz kompozycje, dzięki którym Twoje pulpety nabiorą nowego i jeszcze ciekawszego smaku! Pamiętaj o dodatkach do mięsnych kulek i sosu. Doskonale sprawdzą się pieczone lub gotowane ziemniaki. Możesz również iść w ślady Włochów i zaserwować pulpeciki z makaronem. Dobrze sprawdzi się spaghetti lub tagliatelle. Powodzenia! Jeżeli nasza receptura przypadnie Ci do gustu, to koniecznie daj nam o tym znać. Co smakowało Ci najbardziej? Czekamy na Twoją opinię i komentarz.