Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

marinara

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

664 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2031 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone z indyka wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą, 1 posiekanym ząbkiem czosnku oraz Przyprawą do kurczaka Knorr.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Pokrój drobno cebulę i zeszklij wraz z drugim ząbkiem czosnku na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Dodaj na patelnię pomidory z puszki, cukier, świeżo mielony pieprz i duś przez 15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Z farszu drobiowego formuj pulpety i przełóż na patelnię do sosu marinara.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

Duś pulpety pod przykryciem przez 15 minut, przewracając je tak, aby ze wszystkich stron były rumiane.

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Basia

    Basia , 21.02.2022

    Pulpety są przepyszne, mięciutkie, idealne. Podaję z ryżem. Smak pulpecików podkręcam papryczką chili.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 03.12.2021

    Tak* Ja podsmażoną za złoty kolor cebulkę wraz ze zgniecionym czosnkiem, jajkiem, przyprawami dodaje do mięsa i z tak przyrządzonego farszu formuję kulki na pulpety, które następnie gotuję w sosie pomidorowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arleta Pachura

    Arleta Pachura , 24.09.2019

    Bardzo szybko i smaczny obiad :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Łukasik

    Paweł Łukasik , 10.11.2017

    Moja rodzinka była zachwycona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z indyka w sosie pomidorowymPulpety z indyka w sosie pomidorowym

Szukasz pomysłu na delikatny i smaczny obiad? Tradycyjne mielone trochę Ci się znudziły? Sprawdź, co jeszcze możesz przygotować w swojej kuchni. Proponujemy Ci przepis na pulpety z indyka w sosie pomidorowym, dzięki któremu urozmaicisz swój codzienny jadłospis.

Dla kogo?

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym są świetnym daniem dla wielbicieli indyczego mięsa i pomidorów. Doskonałe zbalansowanie smaków pozwala całkowicie zanurzyć się w kosztowaniu pysznego dania. Możesz podać klopsiki w sosie pomidorowym na obiad dla całej rodziny, a na pewno szybciej znikną ze stołu, niż zdążysz przy nim usiąść!

Na jaką okazję?

Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym są rewelacyjnym składnikiem dwudaniowego obiadu. Rozpocznij od klastycznego rosołu, aby następnie zaserwować coś innego, a więc pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Tak skomponowany obiad na pewno zostanie ciepło przyjęty przez Twoich gości.

Czy wiesz, że?

Mięso z indyka jest bardzo chude, dlatego aby nieco spulchnić ciasto na pulpety, możesz dodać do niego namoczoną kajzerkę lub odrobinę kaszy manny. Pozwoli to utrzymać pulpetom z indyka w sosie pomidorowym odpowiedni kształt i zwartą konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Nie musisz za każdym razem podawać pulpecików w identycznym sosie. Eksperymentuj z dodatkami i stwórz sos koperkowy lub pieczarkowy, a Twoje pulpety nabiorą nowego i jeszcze ciekawszego smaku!