Pulpety z miętą i cytryną po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

410 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

166 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

50 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

4 łyżki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszany w 200 ml ziemnej wody Fix Knorr połącz z mięsem mielonym i drobno posiekaną kapustą. Całość dopraw do smaku odrobiną kuminu.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 1

Krok 2

Z mięsa uformuj małe kulki. Obtocz je w mące, a następnie obsmaż na gorącym oleju. Całość zalej szklanką wody i gotuj około 10 minut, aby woda w połowie odparowała.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj Ketchup Hellmann’s Pikantny.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie ugotuj dwie torebki ryżu.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 4

Krok 5

Jogurt wymieszaj ze startą skórką z cytryny, wyciśniętym sokiem i posiekaną miętą.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 5

Krok 6

Gotowe pulpety podawaj na ryżu polane sosem. Ryż w tej potrawie możesz przygotować, gotując go w bulionie drobiowym Knorr. Będzie bardziej aromatyczny. Mięso przygotowane według tej receptury możesz połączyć z ryżem i spróbować zawinąć je we wcześniej sparzone liście winogron, tworząc małe ruloniki. Całość gotuj około 30 minut. W ten sposób otrzymasz grecką przekąskę zwaną dolma.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 6
Tagi:
30

Opinie o przepisie

  • Zygmunt Soberski

    Zygmunt Soberski

    Kiedy mamy przyjechać na degustację?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewuś Jarosz

    Ewa Ewuś Jarosz

    No.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Gąsiorowski

    Józef Gąsiorowski

    Czy od tej cytryny nie można przypadkowo dostać rozstroju żołądka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brian Johnston

    Brian Johnston

    <(")

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Orłowski

    Tomek Orłowski

    Pulpety są sexi albo kotlety puszyste,żeby nikt się nie poczuł dotknięty:D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Cebula

    Mirosława Cebula

    agdzie wlaszka do pulpetow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Ogórek

    Henryk Ogórek

    no niewiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kobza Ewelina

    Kobza Ewelina

    mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Krasna

    Ewa Krasna

    "NIEBO W GĘBIE.."- Wańkowicza cytując

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Braziuk

    Krystyna Braziuk

    Chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Macierzanka

    Jolanta Macierzanka

    z papryką, pychota...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Monika Siłkowska

    Bożena Monika Siłkowska

    Ale by się zjadlo mniam mniam .... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Hcem

    Jan Hcem

    CHCEMY!! Mój boże! PULPETY!:-D Mniam mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska

    SPRÓBUJE ZROBIC PULPETY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Lepak

    Michal Lepak

    Ja bym posmakowal z polmiska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Haniszewska

    Iwona Haniszewska

    mniej wiecej i kawa po turecku ;-)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sobczyk

    Piotr Sobczyk

    Tak jak w Bretanii, o fasolce po bretońsku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Haniszewska

    Iwona Haniszewska

    a w Grecji o tym wiedzą ;-)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Max

    Marian Max

    Smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Michał, w każdej kuchni ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Michael

    Michał Michael

    Ja chcę spróbować, gdzie to serwujecie :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Senczuk Krzysztof

    Senczuk Krzysztof

    Oj,jakie pyszne robi te pulpety moja corka Madzia,polecach (corke)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Lewandowski

    Zbigniew Lewandowski

    Jestem bardzo głodnyyyyy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewuś Jarosz

    Ewa Ewuś Jarosz

    No jak by inaczej.ha ha:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriele Cyl

    Gabriele Cyl

    musi to bardzo smakowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Mossakowski

    Andrzej Mossakowski

    A gdzie kieliszki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kasznia

    Grazyna Kasznia

    apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Borek

    Wanda Borek

    robilam bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kristine Beata Jounge

    Kristine Beata Jounge

    Zapewniam..smaczne. :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke

    znam bardzo dobre.:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej