Pulpety z miętą i cytryną po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pulpety z miętą i cytryną po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

418 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

325 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

100 mililitrów

4 łyżki

0.25 łyżeczki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszany w 200 ml ziemnej wody Fix Knorr połącz z mięsem mielonym i drobno posiekaną kapustą. Całość dopraw do smaku odrobiną kuminu.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 1

Krok 2

Z mięsa uformuj małe kulki. Obtocz je w mące, a następnie obsmaż na gorącym oleju. Całość zalej szklanką wody i gotuj około 10 minut, aby woda w połowie odparowała.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj Ketchup Hellmann’s Pikantny.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie ugotuj dwie torebki ryżu.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 4

Krok 5

Jogurt wymieszaj ze startą skórką z cytryny, wyciśniętym sokiem i posiekaną miętą.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 5

Krok 6

Gotowe pulpety podawaj na ryżu polane sosem. Ryż w tej potrawie możesz przygotować, gotując go w bulionie drobiowym Knorr. Będzie bardziej aromatyczny. Mięso przygotowane według tej receptury możesz połączyć z ryżem i spróbować zawinąć je we wcześniej sparzone liście winogron, tworząc małe ruloniki. Całość gotuj około 30 minut. W ten sposób otrzymasz grecką przekąskę zwaną dolma.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 6
30

Opinie o przepisie

  • Zygmunt Soberski

    Zygmunt Soberski , 25.04.2015

    Kiedy mamy przyjechać na degustację?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewuś Jarosz

    Ewa Ewuś Jarosz , 24.04.2015

    No.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Gąsiorowski

    Józef Gąsiorowski , 24.04.2015

    Czy od tej cytryny nie można przypadkowo dostać rozstroju żołądka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brian Johnston

    Brian Johnston , 24.04.2015

    <(")

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Orłowski

    Tomek Orłowski , 23.04.2015

    Pulpety są sexi albo kotlety puszyste,żeby nikt się nie poczuł dotknięty:D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Cebula

    Mirosława Cebula , 23.04.2015

    agdzie wlaszka do pulpetow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Ogórek

    Henryk Ogórek , 23.04.2015

    no niewiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kobza Ewelina

    Kobza Ewelina , 23.04.2015

    mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Krasna

    Ewa Krasna , 23.04.2015

    "NIEBO W GĘBIE.."- Wańkowicza cytując

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Braziuk

    Krystyna Braziuk , 23.04.2015

    Chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Macierzanka

    Jolanta Macierzanka , 23.04.2015

    z papryką, pychota...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Monika Siłkowska

    Bożena Monika Siłkowska , 23.04.2015

    Ale by się zjadlo mniam mniam .... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Hcem

    Jan Hcem , 23.04.2015

    CHCEMY!! Mój boże! PULPETY!:-D Mniam mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 23.04.2015

    SPRÓBUJE ZROBIC PULPETY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Lepak

    Michal Lepak , 23.04.2015

    Ja bym posmakowal z polmiska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Haniszewska

    Iwona Haniszewska , 23.04.2015

    mniej wiecej i kawa po turecku ;-)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sobczyk

    Piotr Sobczyk , 23.04.2015

    Tak jak w Bretanii, o fasolce po bretońsku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Haniszewska

    Iwona Haniszewska , 23.04.2015

    a w Grecji o tym wiedzą ;-)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Max

    Marian Max , 23.04.2015

    Smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.04.2015

    Michał, w każdej kuchni ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Michael

    Michał Michael , 23.04.2015

    Ja chcę spróbować, gdzie to serwujecie :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Senczuk Krzysztof

    Senczuk Krzysztof , 23.04.2015

    Oj,jakie pyszne robi te pulpety moja corka Madzia,polecach (corke)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Lewandowski

    Zbigniew Lewandowski , 23.04.2015

    Jestem bardzo głodnyyyyy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewuś Jarosz

    Ewa Ewuś Jarosz , 23.04.2015

    No jak by inaczej.ha ha:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriele Cyl

    Gabriele Cyl , 23.04.2015

    musi to bardzo smakowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Mossakowski

    Andrzej Mossakowski , 23.04.2015

    A gdzie kieliszki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kasznia

    Grazyna Kasznia , 23.04.2015

    apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Borek

    Wanda Borek , 23.04.2015

    robilam bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kristine Beata Jounge

    Kristine Beata Jounge , 23.04.2015

    Zapewniam..smaczne. :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke , 23.04.2015

    znam bardzo dobre.:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej