Pulpety z miętą i cytryną po grecku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z miętą i cytryną po grecku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

444 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

50 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

100 mililitrów

4 łyżki

0.25 łyżeczki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszany w 200 ml ziemnej wody Fix Knorr połącz z mięsem mielonym i drobno posiekaną kapustą. Całość dopraw do smaku odrobiną kuminu.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 1

Krok 2

Z mięsa uformuj małe kulki. Obtocz je w mące, a następnie obsmaż na gorącym oleju. Całość zalej szklanką wody i gotuj około 10 minut, aby woda w połowie odparowała.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 2

Krok 3

Do sosu dodaj Ketchup Hellmann’s Pikantny.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie ugotuj dwie torebki ryżu.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 4

Krok 5

Jogurt wymieszaj ze startą skórką z cytryny, wyciśniętym sokiem i posiekaną miętą.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 5

Krok 6

Gotowe pulpety podawaj na ryżu polane sosem. Ryż w tej potrawie możesz przygotować, gotując go w bulionie drobiowym Knorr. Będzie bardziej aromatyczny. Mięso przygotowane według tej receptury możesz połączyć z ryżem i spróbować zawinąć je we wcześniej sparzone liście winogron, tworząc małe ruloniki. Całość gotuj około 30 minut. W ten sposób otrzymasz grecką przekąskę zwaną dolma.

Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - Krok 6
30

Opinie o przepisie

  • Zygmunt Soberski

    Zygmunt Soberski , 25.04.2015

    Kiedy mamy przyjechać na degustację?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewuś Jarosz

    Ewa Ewuś Jarosz , 24.04.2015

    No.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Gąsiorowski

    Józef Gąsiorowski , 24.04.2015

    Czy od tej cytryny nie można przypadkowo dostać rozstroju żołądka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Brian Johnston

    Brian Johnston , 24.04.2015

    <(")

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Orłowski

    Tomek Orłowski , 23.04.2015

    Pulpety są sexi albo kotlety puszyste,żeby nikt się nie poczuł dotknięty:D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Cebula

    Mirosława Cebula , 23.04.2015

    agdzie wlaszka do pulpetow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Ogórek

    Henryk Ogórek , 23.04.2015

    no niewiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kobza Ewelina

    Kobza Ewelina , 23.04.2015

    mniam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Krasna

    Ewa Krasna , 23.04.2015

    "NIEBO W GĘBIE.."- Wańkowicza cytując

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Braziuk

    Krystyna Braziuk , 23.04.2015

    Chętnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Macierzanka

    Jolanta Macierzanka , 23.04.2015

    z papryką, pychota...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Monika Siłkowska

    Bożena Monika Siłkowska , 23.04.2015

    Ale by się zjadlo mniam mniam .... :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Hcem

    Jan Hcem , 23.04.2015

    CHCEMY!! Mój boże! PULPETY!:-D Mniam mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 23.04.2015

    SPRÓBUJE ZROBIC PULPETY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Lepak

    Michal Lepak , 23.04.2015

    Ja bym posmakowal z polmiska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Haniszewska

    Iwona Haniszewska , 23.04.2015

    mniej wiecej i kawa po turecku ;-)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Sobczyk

    Piotr Sobczyk , 23.04.2015

    Tak jak w Bretanii, o fasolce po bretońsku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Haniszewska

    Iwona Haniszewska , 23.04.2015

    a w Grecji o tym wiedzą ;-)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Max

    Marian Max , 23.04.2015

    Smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 23.04.2015

    Michał, w każdej kuchni ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Michael

    Michał Michael , 23.04.2015

    Ja chcę spróbować, gdzie to serwujecie :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Senczuk Krzysztof

    Senczuk Krzysztof , 23.04.2015

    Oj,jakie pyszne robi te pulpety moja corka Madzia,polecach (corke)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Lewandowski

    Zbigniew Lewandowski , 23.04.2015

    Jestem bardzo głodnyyyyy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Ewuś Jarosz

    Ewa Ewuś Jarosz , 23.04.2015

    No jak by inaczej.ha ha:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriele Cyl

    Gabriele Cyl , 23.04.2015

    musi to bardzo smakowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Mossakowski

    Andrzej Mossakowski , 23.04.2015

    A gdzie kieliszki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kasznia

    Grazyna Kasznia , 23.04.2015

    apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Borek

    Wanda Borek , 23.04.2015

    robilam bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kristine Beata Jounge

    Kristine Beata Jounge , 23.04.2015

    Zapewniam..smaczne. :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Foetke

    Halina Foetke , 23.04.2015

    znam bardzo dobre.:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z miętą i cytryną po grecku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety z miętą i cytryną po grecku Pulpety z miętą i cytryną po grecku

Wymieszany w 200 ml ziemnej wody Fix Knorr połącz z mięsem mielonym i drobno posiekaną kapustą. Całość dopraw do smaku odrobiną kuminu.