Jak zrobić dżem z pigwy? O czym pamiętać, żeby wyszedł dobry?
Pigwa to pyszny owoc, z którego można zrobić wiele przetworów, np. dżemy. Wciąż jednak przegrywa w rankingu popularności z malinami, śliwkami i truskawkami. To duży błąd! Dżem z pigwy jest smaczny, prosty i pozytywnie wpływa na nasz organizm. Jesteście ciekawi, jak go przygotować? Sprawdźcie naszą recepturę na to, jak zrobić dżem z pigwy i poznajcie nowe smaki. Zapraszamy!
Dżem z pigwy – jak zrobić?
Dżem z pigwy nie jest popularnym specjałem. Wiele osób wciąż sięga po tradycyjne składniki, zamykając się tym na nowe smaki. Jeżeli należycie do tej grupy, to koniecznie czas to zmienić! Zacznijmy od tego, jaki smak ma pigwa. To zdecydowanie jedne z najbardziej niedocenianych owoców, które mają wyjątkowo silny aromat. Pigwa jest kwaśna i potrafi zaskoczyć swoim smakiem. Niektórzy uważają, że przypomina jabłko lub cytrynę.
Pigwa dojrzewa w październiku, a zebrane owoce mogą być przechowywane w chłodnym miejscu nawet przez kilka tygodni. Niestety nie można zjeść jej na surowo, ale z łatwością możecie przygotować ją w innej formie. Pyszne przetwory, które posłużą Wam przez cały rok. Jak zrobić dżem z owoców pigwy? To naprawdę proste, a efekty będą zachwycające!
Jak zrobić dżem z pigwy krok po kroku?
Jesteście ciekawi, jak zrobić dżem z pigwy? Oto kilka kroków, które pozwolą Wam cieszyć się tym pysznym przetworem!
Dżem z pigwy – przepis:
- Przygotujcie 2 kilogramy pigwy: dokładnie ją umyjcie, obierzcie, usuńcie pestki i pokrójcie na niewielkie kwadraty. Możecie również zetrzeć owoce na tarce, jednak jest to opcjonalny krok.
- Wrzućcie pokrojoną pigwę do garnka, a następnie zalejcie ją szklanką cukru i wody. Duście dżem, aż stanie się jednolity i gęsty. Nie zapomnijcie o mieszaniu masy, ponieważ może przykleić się do dna naczynia. Cały proces powinien zająć minimum godzinę.
- Przygotujcie wyparzone słoiki, przelejcie do nich gorący dżem z pigwy i szczelnie zamknijcie. Gotowe!
Jak zrobić dżem z pigwy – nasze porady
Jak zrobić dobry dżem z pigwy? To już wiecie! Mamy dla Was jeszcze kilka wskazówek, które pozwolą Wam urozmaicić przetwory z pigwy.
- Dla podkręcenia smaku możecie dodać do domowego dżemu z pigwy sok z cytryny. Ten składnik zdecydowanie sprawi, że Wasz przetwór będzie bardziej aromatyczny i kwaśny.
- Jesteście fanami owoców? Możecie zmodyfikować naszą recepturę i przygotować dżem z pigwy kilku składników. Co powiecie na przetwór z pigwy i jabłka? Nie bójcie się eksperymentów!
- Mamy również poradę dla osób, które nie są zwolennikami cukru. Jeżeli należycie do tego grona, możecie zastąpić ten składnik innymi, słodkimi zamiennikami. Doskonale sprawdzi się w dżemie z pigwy ksylitol lub fruktoza.
Pigwa w roli głównej – nasze przepisy, w których sprawdzi się dżem z pigwy
Czy wspominaliśmy już, że pigwa to niedoceniany produkt? Teraz Wy możecie odmienić los tego owocu! Jak się robi dżem z pigwy? To już wiecie! Przygotujcie coś nowego i powiedzcie o tym znajomym. Nasze receptury z pewnością Wam się przydadzą!
Kto powiedział, że pigwa sprawdzi się tylko do słonych potraw? Z pewnością nie my! Nasza propozycja Wam to udowodni. Kotlety schabowe z pigwą zachwycają smakiem! Połączenie mięsa wieprzowego z kwaśnym owocem może wydawać się niestandardowe, ale z pewnością pozytywnie Was zaskoczy.
Co powiecie na tropikalne naleśniki z bananami? Możecie wykorzystać do nich pyszny dżem z pigwy, który przyrządzicie w domu. Kwaśna pigwa i puszyste ciasto naleśnikowe to znakomite połączenie!
Pozostajemy w słodkich klimatach. Polecamy Wam racuchy bez drożdży z miodem i dżemem pigwowym. Przygotujecie je w pół godziny, a efekty będą wyjątkowo smaczne!
Komentarze (0)